Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Putovanja

LGBT indeks putovanja svrstava Švedsku na vrh i upozorava na neke popularne destinacije

www.guardian.co.uk  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 31. DEC 2019

Kanada i Norveška zauzimaju prva tri mesta na list gej i trans frendli destinacija, a ista lista upozorava i na neke turistički popularne zemlje, koje, kako se pokazalo, ne mogu da se baš pohvale pozitivnim stavom prema LBGTQ posetiocima. 

Švedska je proglašena za naj LGBT zemlju na svetu, prema novom istraživanju gej prava, koje je sprovedeno u 150 zemalja.

LGBTQ+ Danger Index je sačinjen na osnovu rangiranja osam faktora u 150 najposećenijih zemalja, uključujući i legalizaciju istopolnih brakova, zaštitu radnika i da li, na temelju Gallupovog nalaza, zemlja predstavlja dobro mesto za život. 

Na drugom mestu LGBTQ + zemalja je Kanada, a zatim slede Norveška, Portugalija i Belgija. Velika Britanija je šesta najsigurnija na listi, ali se SAD ne nalaze ni u prvih 20. Američki par, Asher i Lyric Fergusson, koji su napravili ovo istraživanje, a inače bloguju na temu kako ostati bezbedan dok ste na putovanju, su izjavili da je jedan od razloga zažto su SAD tek na 24. mestu zato što se gej prava razlikuju od države do države. 

Lyric Fergusson je izjavilo da u SAD ne postoji ustavna ili široka zaštita LGBTQ + prava prema federalnom zakonu. Takođe, u nekim državama LGBTQ + mladi nemaju pristup korisnim informacijama zbog takozvanih 'No-Promo Homo'  zakona. SAD su možda dosta napredovale, ali i dalje ih čeka dug put što se tiče LGBT +, a naročito mladih transrodnih osoba. 

Ovaj par priznaje da neki od pokazatelja koje su uzeli u obzir, poput zaštite radnika i mogućnosti usvajanja, ne utiču direktno na turiste, ali ističu da su za to zakonom predviđena prava dobar opšti pokazatelj stavova zemlje. Fergusson je istakla da su ona i njen suprug poželeli da sastave ovu listu kako bi pomogli LGBT zajednici i istovremeno da ukažu na često užazno postupanje prema LGBT osobama u mnogim delovima sveta. U svoju listu su uključili i savete gej, lezbejskih i trans blogera. 

Istopolne veze su nezakonite u 38 zemalja na popisu i kažnjavaju se smrću u pet (Nigerija, Katar, Jemen, Saudijska Arabija i Iran). Neke zemlje u kojima je ilegalno biti gej su popularne turističke destinacije kao što je Jamajka, gde je u straživanju, koje je 2013. godine sproveo Human Rights Watch, od  71 ispitanih LGBT osoba više od polovine izjavilo da su bile žrtve homofobnog nasilja. U studiji se navodi da oni koji traže bezbedna trans i gej putovanja treba da uzmu dobro u razmatranje popularne destinacije kao što su Malezija, Singapur, Maroko, Mianmar, Egipat, kao i neke od destinacija na Karibima, kao što su Saint Lucia i Barbados.

Fergussonovi takođe ističu da je u nekim zemljama, u kojima homoseksualnost zapravo nije ilegalna, postupanje sa LGBT osobama toliko loše da se savetuje oprez ili njihovo potpuno izbegavanje. Te zemlje uključuju Kinu, u kojoj su određene skupine i događaji zabranjeni i zakon cenzure se često koristi za ukljanjanje LGBT sadržaja sa interneta; Rusiju, gde su aktivisti gubili svoje živote ili su nestajali, a pojedinci, koji su se pokušali da koriste ruski zakon o gej braku, su bili prisiljeni da napuste zemlju; Indoneziju, gdje se LGBT prava sve više smatraju moralnom pretnjom i nečije homoseksualno opredeljenje može da rezultira javnim ponižavanjem i hapšenjem. 

Fergussonovi priznaju da čak i u nekim od 70 zemalja sveta, u kojima su istopolni odnosi nezakoniti, određeni gradovi, turistička područja i odmarališta mogu biti prijateljski nastrojena prema LGBT turistima. U svakom slučaju istražite i proverite službene podatke vlade, pročitajte najnovije vesti i ako ste i dalje zabrinuti za svoju bezbednost, razmislite da promenite destinaciju i potražite neku više LGBTQ + frendli zemlju, savetuje ovaj par.

Na osnovu izveštaja kalifornijskog instituta Williams, objavljenog ranije ove godine, u kome su uzeti u obzir stavovi prema LGBT osobama u 174 zemlje, sačinjen je Global Acceptance Index (GAI), koji rangira zemlje od one sa najmanjeg do najvišeg društvenog prihvatanja LGBT populacije, a sve na osnovu podataka iz istorijskih izvora. Zaključak je da je u 131 od 174 zemalja uočen trend ka većem prihvatanju LGBT populacije, koji je rastao u periodu od 1981 do 2017.godine.  Zemlje koje imaju najveći stepen prihvatanja ove populacije, a to su Island, Holandija, Norveška, Kanada i Španija, su doživele i najveći, pozitivan, skok u promeni društvenog stava i to u periodu od 2014. do 2017. godine. 

Međutim, među zemljama koje istorijski teško menjaju svoj stav ka pozitivnom, prema LGBT populaciji, njih 16 su pokazale izrazito negativan stav prema LGBT osobama, a to su Etiopija, Azerbejdžan, Senegal, Tadžikistan i Somaliland.

Putnička web stranica Gay gradovi je nedavno svrstala Brazil na prvo mesto koje LGBT putnici treba da izbegavaju, na osnovu nasilja nad LGBT osobama u zemlji, a to je jedan od faktora koji nije bio uzet u obzir kada se pravio LGBTQ + indeks opasnosti, u kojem je Brazil zauzeo 28. najsigurnije mesto. U Brazilu je u 2018. godini prijavljeno da je 445 LGBT  i 167 trans osoba izgubilo život, jer zu bili žrtve nečije mržnje.

PET SAVETA ZA LGBT PUTNIKE

Vebsajt Misterbnb omogućava LGBT putnicima da pronađu smeštaj. Usluga je slična Airbnbu, ali je namenjena LGBT zajednici. Domaćini su obično i sami članovi zajednice i mogu vam pružiti sjajne savete šta da obiđete, kuda da idete i kako bezbedno da provedete svoj odmor. Sajt takođe sadrži informacije o gej noćnom životu i ponudi za zabavu. Naći ćete domaćina na većini destinacija, čak i u zemljama u kojima je LGBT zajednica manje vidljiva.

Na gay aplikacijama poput Grindr i Scruff, isključite opciju odavanja vaše lokacije. Čak i u zemljama u kojima su vaša prava zaštićena, gay-bashing može biti problem. U Ukrajini, na primer, opcija “how far away” je onemogućena zbog prošlih incidenata, iako u zemlji postoji napredna homoseksualna kultura. Uvek budite oprezni i sastajte se sa nepoznatim osobama na javnim mestima. 

Imajte na umu da samo zato što vlada neke države može imati negativne LGBT politike ne znači da to mesto nije sjajna destinacija za gej odmor. Na Maldivima, na primer, postoje lokalni zakoni za lokalno stanovništvo, ali u rizortima velik broj gostiju su gej parovi. Zato istražite hotele i rizorte pre nego što ih rezervišete. 

Koristite usluge The International LGBTQ+ Travel Association za pronalaženje restorana, hotela, prevoza, turističkih agencijai svega ostalog, što bi moglo da vam zatreba tokom odmora, a da je u vlasništvu  LGBT osoba u zemljama u kojima biste mogli imati malo više briga. Ove informacije ne samo da su korisne, nego će vam pružiti i malo mira. 

Putujete ss dokumentima koji održavaju ko ste trenutno (ili što je moguće bliže zakonu zemlje u kojoj živite), a to se odnosi na fotografiju, ime, oznaku pola i slično. Pobrinite se da vaša fotograija odražava vaš trenutni izgled. Ukoliko ste na terapiji hormonima ponesite izveštaj vašeg lekara u slučaju da zbog lekova imate problema sa aerodromskim obezbeđenjem. 

Ostale savete koji će upotpuniti ovu listu pronaći ćete ovde.

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.