Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Queeropedia

Pravo na kvir znanje

https://lgbti.ba  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 08. APR 2020
Sarajevski otvoreni centar

Pripremili smo vam neka od naših izdanja koja tematizuju pitanja roda, pola, seksualnosti, partrijarhata i heteronormativnosti, među kojima će, vjerujemo, svako od vas naći nešto za sebe. Uživajte (u čitanju) možda nije prava riječ za upotrijebiti u ova vremena, ali iskoristite (vrijeme kod kuće) svakako jeste. I ne trebate izlaziti iz kuće kako biste došli do knjiga koje vam nudimo u nastavku (nije da inače trebate!), jer vam je sve dostupno online.

Pojmovnik LGBT kulture

U pitanju je hrabar pionirski pokušaj dvadeset i tri autora_ke da opišu i objasne pedeset osam pojmova koji se odnose na lezbijske, homoseksualne, biseksualne, transrodne, queer i interseksualne identitete i teme kroz primjere iz društvene teorije, prava i zakonodavstva, te popularne kulture i medija. S obzirom da rijetko koji mainstream omogućava značajniju vidljivost LGBT kulture, u bosanskohercegovačkom društvu vlada poražavajuće nepoznavanje ove teme. Zato je kroz ovaj pojmovnik bosanskohercegovačkoj javnosti po prvi put omogućen osnovni pregled dosadašnjih dostignuća u ovoj oblasti, kako na lokalnom bh. području, tako i na polju viševjekovnog opisivanja i proučavanja globalnih ideja vezanih za LGBT zajednicu.

Dostupno ovdje.

Više od etikete. O ženama koje vole žene

Ova publikacija zamišljena je kao prostor koji ispisuju priče o ličnim iskustvima žena, kroz razne forme – intervjue, prozu, fotografije, poeziju itd. Također, ona predstavlja i početak uspostavljanja specifične ženske, lezbejske vidljivosti kroz stvaranje sopstvenog znanja. Stranice ove knjige omogućuju prostor ženama koje su iskoračile iz prisilne heteroseksualnosti da podijele s nama svoju lezbejsku egzistenciju. Žene koje vole žene su nam otvorile vrata ka njihovoj intimi i s nama podijelile, putem priča, pjesama, fotografija, intervjua itd, aspekte svoje egzistencije koji su malo poznati, a politički presudni u borbi za ravnopravnost, vidljivost i priznavanje.

Dostupno ovdje.

18+. Knjiga o nešto drugačijim muškarcima

O ženama koje vole žene predstavili smo „žensku“ perspektivu, dok je ova knjiga njen „muški“ pandan. Kroz rad sa zajednicom mnogo puta smo se uvjerili da su gej, biseksualni i trans* muškarci diskriminirani na razne načine u heteronormativnom društvu. Sa druge strane, i u okviru same LGBT zajednice, određene grupe muškaraca se suočavaju sa predrasudama. 18+. Knjiga o nešto drugačijim muškarcima predstavlja nastavak našeg nastojanja da dokumentujemo, prikažemo, i što široj javnosti približimo LGBT svakodnevnicu kroz lične priče parova i pojedinaca. Umjetnički radovi nešto drugačijih muškaraca – fotografije, slike i grafike, na vizuelan način upotpunjuju knjigu pričajući svoje priče.

Dostupno ovdje.

Born to be gay. Historija homoseksualnosti

Kako joj sam naziv kaže, ova knjiga bavi se historijom homoseksualnosti od vremena prije Sodome i Gomore pa do danas. Namjera knjige jeste da bude historija istospolnih seksualnih aktivnosti širom svijeta. To nije historija zapadne homoseksualnosti gdje su samo neke aluzije o ostatku svijeta dotaknute. Kao rezultat, ovdje je dosta historije koja je nepoznata zapadnim čitaocima.

Dostupno ovdje.

Coming out za strejt prijatelje i prijateljice

Za mnoge, spoznaja da je neko koga znamo ili volimo lezbejka, gej, biseksualna ili transrodna osoba budi niz emocija, od zbunjenosti do zabrinutosti, od neugodnosti do počašćenosti. Teško je znati kakva će biti vaša reakcija, da li će vas ostaviti sa puno pitanja, kako razgovarati o tome kako je biti LGBT osoba, šta reći i šta možete uraditi da pružite podršku. Ovaj vodič je napravljen da pomogne u razumijevanju. Ako su vam LGBT teme nove, dobićete odgovore na mnoga pitanja. Ili, ako poznajete LGBT osobe dugo i jednostavno tražite nove načine kako da iskažete podršku, uzmite dijelove koji su vam relevantni.

Dostupno ovdje.

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi