Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Coming Out Priče

Ispovest Beograđanke čiji je sin gej

24sata  ·  Beograd  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 17. JUL 2013

"Volela bih da roditelji koji imaju problem sa prihvatanjem detetove homoseksualnosti potraže stručnu pomoć i podršku jer će shvatiti da ne treba da se stide, a razgovorom će uvideti da taj njihov problem u stvari i nije problem. Kada vidite da vam je dete srećno i zadovoljno, sve ostalo nije bitno", kaže za "24 sata" Beograđanka M.B. (45), majka 23-godišnjeg gej mladića.

M.B. bila je učesnica "Psihosocijalne podrške za roditelje LGBT osoba", projekta koji je sprovela nevladina organizacija "Siguran puls mladih". Nakon desetomesečnog učešća na edukativnim radionicama i grupama podrške, M.B. je poboljšala svoj do tada narušeni odnos sa sinom jer pre tri godine, kada joj je priznao da je gej, to nije mogla da prihvati.

- Bilo je signala, ali kao i svi, potajno sam se nadala da nisam u pravu, a kada mi je rekao, to je bio šok. Mislila sam da je meni najgore, međutim, njemu je bilo najteže. Tog dana nakon što nam je otkrio da je gej, samo je izašao iz kuće bez ičega i ceo dan se nije vratio. Od tada je naš odnos uzdrman - kaže M.B.

Kada je povremeno dolazio kući, kako bi pokupio svoje stvari i zatim odlazio kod prijatelja, uvek bi usledila svađa.

- Stalno sam ga pitala gde i zašto ide, zašto ne ostane... Stalno sam postavljala pitanja, a on mi je odgovarao ćutanjem. Kada smo izgladili odnos, zamolio me je da se prošetamo i tada me je doveo na radionicu koju je organizovao "Siguran puls mladih" - objašnjava M.B.

ANONIMNOST

Iako su porodici otkrili da im je sin gej, M.B. kaže da zbog bezbednosti svog deteta i porodice nije rekla okolini, jer ne zna kako će reagovati. "Bojim se da će neko da ga povredi i zbog bezbednosti ne pričam s drugima o njegovoj homoseksaulnosti ", kaže M.B.

M.B. kaže da nije znala šta je čeka kad je otvorila vrata prostorije gde su se održavale radionice.

- Kada sam videla druge roditelje, shvatila sam da nisam sama. Razgovor sa njima mi je pomogao da otvorim dušu. Vezala sam se za roditelje i za ljude koji su radili na projektu. Radionica mi je pomogla da radim na sebi, moji aspekti su se proširili. Učestvovali smo u razgovorima gde je svako mogao u bilo kom trenutku da kaže šta oseća i da se uključi u razgovor - nastavlja M.B.

Sada se njen odnos sa sinom znatno poboljšao, a takođe je upoznala partnera sa kojim se njen sin zabavlja skoro dve godine.

- Želim da bude srećan i da ima stabilnu vezu. On i njegov partner imaju svoj svet i veoma su zadovoljni. Svako treba da ima pravo na svoju seksualnu orijentaciju - kaže M.B.

 

Vaši Komentari
Ja sam Jovan i kada sam imao 16 priznao sam svojim roditeljima da sam gej , moja situacija je bila malo drugačija. Jer sam u tom trenutku mislio da su me prihvatili zato što nije bilo reakcije , ali ne zadugo , ubrzo me je pitao da mu ponovim šta sam upravo izgovorio. Čim sam krenuo ponovo da izgovorim otac me je prekinuo brzom serijom od desetak udaraca pravo u glavu. Kada sam se razbudio posle par minuta nije mi više padalo na pamet da spomenem svoju seksualnost drugima i sada više ne razmišljam o tim stvarima čak i imam devojku i mnogo mi je lakše.
Blok 70 , Novi Beograd · 25.03.2023, 14:01
@Ljubica, Vašom Ne prihvatljivošću, ne tolerancijom, homofobičnim ponašanjem i ignorisanjem njegovih osećanja, Tzv. Blokiranjem empatije, podstakli ste ga da se agresivno ponaša prema vama, Ako je išta od ovoga što vam je rekao istina, to ste i zaslužili. Samoubistvo ne vodi ničemu.
BG · 12.01.2015, 10:19
Ja sam Ljubica,jedna od majki čiji je sin homoseksualac.
Saznala sam slučajno,preko njegove prepiske sa drugaricom.
Pitala ga i priznao je.
Nisu ga ganule ni moje ni oceve suze.
Naše molitve ismejava,kaže da je to sto jeste i da neće da se menja.
To sto mi to nikada nećemo prihvatiti njega ne zanima.
Od dobrog decaka i u svakom pogledu vaspitanog postao je agresivan,bezobrazan,nasrce na mene da me udari.Oca omalovazava da je seljak,homofob i loša osoba,a suprug je fakultetski
obrazovan i veoma cenjen u našem gradu.Sa svojim "prijateljima" kojih je manje od broja prstiju jedne ruke nas najstrasnije ogovara,naziva Boni i Klajd,govori da treba da se lecimo kod psihijatra...
Odavno sam istakla belu zastavicu i predala se.Sa saznanjem da je homoseksualac prestala sam da živim.Nema vise razloga za to.
Cekam samo pogodan trenutak da se ova agonija završi.Ja sam spremna i ne bojim se.
Samo cekam njegov rodjendan.To ce mu biti moj poklon za 20-i rodjendan.
On dobija "slobodu" a ja vecni mir i spokoj.
Cacak · 15.11.2014, 15:48
Lijepo je čut kad se na neki razuman način riješi moja je majka između mene što sam gay i smrti a od koje se mogla izvuč izabrala smrt, i zadnje riječije rekla da nemože da me gleda nit da živi s tim da sam gay i da takvim ogavnim životom živim , i to me proganja cijeli život odem na grob ali s tugom i istom oom netrepeljivosti jer nema ljubavi više kao i otac koji me se odrekao kao pavle sam na svijetu,
Osijek · 18.03.2014, 22:07
Ovo je sasvim u redu i raduje me da se tako zavrsi. Samo treba ovakve radionice organizovati i za lopove,kriminalce,lazove,idiote ...politicare !
Prijepolje,18.07.13. · 18.07.2013, 2:04
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi