Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Coming Out Priče

Moja mama je gej

Odabrao: M  ·  Dodato: 16. MAR 2013

Danijela i Ivana su u vezi deset godina i zajedno odgajaju dve kćerke iz Danijelinog prvog braka. S mojim kćerkama nije bilo nikakvih problema. Kad su saznale, mlađoj je bilo smešno, a starija se rasplakala, ali zato što nije saznala prva. Kad su objavile u razredu, deca su to percipirala kao sasvim »cool«, ispričala nam je Danijela.

Živim sa sestrom, mamom, njenom devojkom i psom, ispalila je tada petnaestogodišnja Zagrepčanka, pred celim razredom, na prvom času engleskog jezika kada je profesorka u njenoj novoj srednjoj školi tražila od učenika da se predstave. Profesorka se iznenadila, deca su se pogledala, ali sve u svemu ovaj iskreni istup nije izazvao nikakvu dramu.

Osim što će nekoliko godina kasnije biološka majka tinejdžerke i njena partnerka slegnuti ramenima i priznati: »Kad imaš decu, ne možeš uvek da biraš kome ćeš reći jer deca odrade pola posla«.

Ovogodišnji Zagreb Pride, povorka za prava homoseksualnih, biseksualnih i transrodnih osoba, odvija se pod geslom »Imamo Porodicu! Hiljadugodišnji hrvatski san«. »Mi smo ta porodica! Istopolne, raznopolne, homoseksualne i heteroseksualne... sve su te zajednice porodice! Nismo drukčiji ni mi LGBTIQ roditelji/ke, niti su drugačija naša deca! Deca koja postoje i koja žive u Hrvatskoj. Neka na jesen kreću u školu, druga je uskoro završavaju, a treća će se tek roditi. Deca koja su nastala našom odlukom, odlukom nas roditelja. To su deca koja su voljena nevezano uz način na koji su došla na svet: planiranjem, mogućnostima koje nudi savremena medicina, usvajanjem ili su rođena u nekim drugim, predjašnjim porodicama koje smo pokušali/e graditi«, piše u proglasu ovogodišnjeg Pridea. Time organizatori, među ostalim, široj javnosti žele poručiti da, uprkos kontroverzama koje ova tema izaziva i uprkos zakonima koji definišu porodicu drugačije, istopolne porodice postoje i žive među nama.

Mučan razvod

Četrdesetpetogodišnja Danijela i deset godina mlađa Ivana (imena izmenjena radi zaštite identiteta) upravo su takva porodica: u vezi su deset godina i zajedno odgajaju dve kćerke iz Danijelinog prvog braka koje su, tvrdi Danijela, odmah dobro prihvatile život u istopolnoj porodici.

Starija kćerka sada je već punoletna, a mlađa ide u srednju školu. "S mojim kćerkama nije bilo nikakvih problema. Kad su saznale, mlađoj je bilo smešno, a starija se rasplakala, ali zato što nije saznala prva. Još dok su bile u osnovnoj školi htele su to da podele sa svojim prijateljicama, ali sugerisale smo im da razmisle kome zaista žele reći. Ipak, pred kraj škole rekle su celom razredu, a deca su to percipirala kao sasvim »cool«", ispričala nam je Danijela, prisetivši se kako je mlađa kćer »objavila« pred svojim vršnjacima da joj je mama gej na što su neka deca u čudu reagirala pitanjem »kako si onda ti nastala?«.

Naše sagovornice želele su ostati anonimne, iako sva njihova bliža rodbina i prijatelji, pa čak i deo kolega s posla, znaju da su u vezi. I drugi u njihovoj okolini, na primer, komšije i roditelji dece koja idu u školu s njihovim devojčicama, znaju ili barem naslućuju da se radi o istopolnom paru budući da ih svakodnevno susreću u »običnim«, porodičnim situacijama, u liftu, na hodniku, kada Ivana pokupi decu s treninga...

No, Danijeli i Ivani nije život uvek bio ovako miran i uobičajen kao u poslednje vreme. Početkom 2000-tih godina Danijela je prošla kroz mučan razvod tokom kojeg se plašila da bi, zbog svoje seksualne orijentacije, mogla izgubiti starateljstvo nad devojčicama. Sad već bivši suprug znao je da mu je supruga gej, znao je i za njenu vezu i nije se libio na bilo koji način iskoristiti tu informaciju protiv nje. U brakorazvodnoj parnici koja je trajala nekoliko godina pokušavao je njenu seksualnu orijentaciju predstaviti kao razlog zbog kojeg ona ne bi trebalo da dobije devojčice.

- Postojala je bojazan da bi našu vezu sud mogao uzeti kao kriterijum za procenu je li majka podobna ili ne, potvrđuju naše sagovornice, pojašnjavajući da ishod u takvim slučajevima zavisi od sudije, odnosno sutkinje i od sredine u kojoj se parnica odvija. Međutim, advokati neretko, iz predostrožnosti, sugerišu svojim klijentima da baš ne izlete s priznanjem da su gej, iako naše sagovornice otkrivaju suprotno iskustvo jedne njihove prijateljice čija seksualna orijentacija nije uopšte imala uticaja na brakorazvodnu parnicu.

Kriterijum za procenu

Sada kada su ti problemi iza njih, ovaj istopolni par susreće se s drugom vrstom poteškoća u svakodnevnom životu. Mada su deset godina u vezi, pet godina žive u stanu koji su zajednički kupile i zajednički se brinu o deci, Ivana zapravo nema nikakva prava kada se radi o Danijelinim kćerkama.

- Istopolni roditelji se uvek jako boje šta bi bilo kada bi se nešto dogodilo biološkom roditelju. Svi drugi bi u tom slučaju imali veća prava vezano za decu nego nebiološki roditelj koji je možda godinama brinuo o njima, kaže Ivana, koja je to naučila i na vlastitom primeru. Pre nekoliko godina jednoj od devojčica je pozlilo dok je majka bila na službenom putu, ali Ivana u bolnici nije smela potpisati saglasnost za hitnu operaciju, nego su morale otići po baku. Isto tako, iako Ivana zahvaljujući svom poslodavcu uspe da dobije bolovanje zbog dece, ona na to nema zakonsko pravo. A to su samo neki od praktičnih problema s kojima se suočavaju istopolne porodice. Zato i ne čudi da od novog zakonodavstva - zakona o registrovanom partnerstvu - koje najavljuje hrvatska Vlada, ne očekuju revoluciju, nego barem male pomake koje bi im olakšale svakodnevicu. - Želimo samo da nam se omogući da normalno funkcionišemo, zaključuje Ivana.

Podrška na internet forumu

Istopolne porodice treba da imaju podršku zbog suočavanja s raznim poteškoćama. Upravo s tim ciljem pokrenut je i poseban internet forum na kojem mogu podeliti svoja iskustva. Forum se bavi raznorodnim temama, npr. kako deci objasniti queer porodice, kakvi su moralno etički aspekti queer roditeljstva, šta sve treba znati o surogat majčinstvu, kako odgajati decu i tome slično.

Kako da to zapišem?

Prošlogodišnji popis stanovništva u Danijelinom i Ivaninom stanu bio je zanimljiva epizoda. Popisivačici mlađe generacije Danijela je bez ustezanja kazala da u tom stanu živi sa svoje dve kćerke i »mojom devojkom koje momentalno nema«. Takva izjava teško može proći bez reakcije, ali popisivačica se u ovom slučaju zabrinula zbog problema sasvim praktične naravi: - Kako da to zapišem?, zapitala se devojka.

I gej može biti vernik

Može li se istovremeno biti i vernik i gej - ako pitamo Ivanu, odgovor na to pitanje je potvrdan. Kako nam je otkrila naša sagovornica, ona je godinama svirala u crkvenom bendu, ali kada se u crkvi saznalo za njenu homoseksualnu vezu, nastali su problemi. - Reakcija je u početku bila negativna, priseća se Ivana, dodajući da je sveštenik, nakon dužeg razgovora s njom, ipak promenio mišljenje. Već sledeće nedelje u prvim crkvenim klupama sedele su i njena partnerka i dve kćeri.

 

Vaši Komentari
Ostaje nejasno da li clanak pominje par iz Zagreba u Hrvatskoj ili Zagreba u lezbejskoj bajci...
Dedinje, Srbija · 17.03.2013, 22:23
prelep clanak
Beograd, Srbija · 16.03.2013, 17:57
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi