Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Queeropedia

Kate Bornstein

glbtq.com  ·  Transrodna američka aktivistkinja  ·  Odabrao: J.M.  ·  Dodato: 08. JAN 2011
Kate Bornstein

Kate Bornstein jedna od najpoznatijih transrodnih aktivistkinja u Americi. Rođena u mestu Neptune, New Jersey, 15. marta 1948.godine, Kate je odrasla kao Albert.

1985.godine Bornstein počinje da živi delimično kao žena, a godinu dana kasnije odlazi na operaciju promene pola i počinje da živi kompletan život kao žena. Uskoro Bornstein iapk zaključuje da nije ni muško ni žensko. Kao i mnoge druge feministkinje i transrodne aktivistkinje sa Zapada, kao što je Leslie Feinberg na primer, Bornstein preferira upotrebu neodredjene zamenice za rod ("ze" na engleskom jeziku)  za razliku od jezički standardnih zamenica "on", "ona".

Bornstein je 1969.godine postala prva osoba koja je diplomirala pozorišnu umetnost na Brown univerzitetu.  Ubrzo nakon toga se pridružila kontroverznoj Sajentološkog crkvi, gde je postala veoma uspešan govornik i prodavac. Dvanaest godina i tri braka kasnije, Bornstein je napustila maskulinost, heteroseksualnost i sajentologiju zarad posla na hot line-u, erotskog plesa i budizma.

 Bornstein je inspiraciju za svoj prvi pozorišni projekat je kao rodna aktivistiknja pronašla u istoriji, svojoj ličnoj kao i u priči o Herculine Barbin, francuskom hermafroditu iz devetnaestog veka.  Predstava Hidden: A Gender je prvi put igrana 1989. godine u Seattleu na First International Lesbian and Gay Theatre Conference and Festival.  Predstava je dospela na program nakon što je jedna druga predstava otkazana u poslednji minut. Hidden se pokazala kao izvanredan uspeh, a zatim je igrana na univerzitetima, kao i lokalnim pozorišnim i kvir prostorima.

Bornstein je objavila Gender Outlaw: On Men, Women, and the Rest of Us 1994. godine. Delimično autobiografija, a delimično "manifesto koji menja svest" i delimicno modni vodič, ova publikacija je probila neke od granica  koje su ograničavale rodnu politiku, obezbedivši mesto Borsneinovoj u kvir teorijskom kanonu u nastajanju.

 Bornstein smatra da medikalizacija transseksualizma, jedinog stanja za koje terapija laže o nečijoj biološkoj proslosti, sprecava stvaranje zajednice. Borbom provit nametnutog brisanja svoje prošlosti i odbijanjem da se rod prizna  kao fluidna, a ne fiksna kategorija, knjiga Gender Outlaw je znacčjno doprinela političkoj mobilizaciji transseksualaca van medicinske ideologije.

 Bornstein je takođe težila da premosti sve veću podelu između transseskualaca i gej i lezbejskih zajednica, koje su se u to vreme uplele u kontraverzne prakse političkog i društvenog isključivanja. Bornstein tvrdi da je rodno nasilje ujedinilo ove dve grupe bez obzira na seksualne prakse o kojima kvir teoretičari i aktivisti pričaju i koji odbijaju politiku identiteta u korist anti-ugnjetavačkog poretka.

 I Gender Outlaw kao i My Gender Workbook: How to Become a Real Man, a Real Woman, the Real You, or Something Else Entirely (1998), su interaktivna štiva puna kvizova, igrica, vežbi, koje dosledno povezuju pitanja roda sa klasom, rasom i drugim sistemima društvene, ekonomske i političke nejednakosti i nepravde.

Putem svojih novih pozorišnih komada, radionica i književnosti Bornstein nastavlja da izaziva javnost da obdaci rodni sistem. Od kako je obljavnjena knjiga Hidden, Bornstein i njena partnerka Barbara Carrellas su napisale i izvele Too Tall Blondes in: LOVE  (premijera održana u Bostonu, 2001. godine), Strangers in Paradox (premijerno prikazana u pozorištu Rhinoceros, San Francisco. 2003. godine).  Još jedna od knjiga Borsteinove je manje poznata Nearly Roadkill: An Infobahn Erotic Adventure (1996), koautorsko delo sa sajber prijateljicom i radijskom voditeljicom Caitlin Sullivan.  Među ostalim radovima se još izvdajaju romansirana autobiografija Hard Candy: The Tragic Lives and Comical Deaths of Candy Bromowitz i dečija knjiga sa temom borbe protiv tinejdžerskog suicida Hello Cruel World.

Bornstein živi u španskom Harlemu, New York i intenzivno putuje. Izvodi svoje predstave širom Sjedinjenih Država, Kanade, Nemačke i Australije.

 

U izuzetnom teorijskom polju studija roda, stil Bornsteinove tipično duhovit, šaljiv i saosećajan ju je izdvojio kao najpristupačnjiju i najzabavniju teoretčarku. Svojim opusom dela Bornstein nastavlja da utiče na celokupno polje rodnih studija.

Bibliografija

  • Barbin, Hercule. Hercule Barbin: Being the Recently Discovered Memoirs of a Nineteenth-Century French Hermaphrodite. Michel Foucault, intro. Richard McDougall, trans. Brighton, England: Harvester Press, 1980.
  • Baron, Dennis E. Grammar and Gender. New Haven : Yale University Press, 1986.
  • Bornstein, Kate. Gender Outlaw: On Men, Women and the Rest of Us. New York: Routledge, 1996.
  • _____. My Gender Workbook: How to Become a Real Man, a Real Woman, the Real You, or Something Else Entirely. New York: Routledge, 1998.
  • _____, and Caitlin Sullivan. Nearly Roadkill: An Infobahn Erotic Adventure Baltimore, Md.: Serpent's Tail, 1996.
  • Butler, Judith. Gender Trouble: Feminism and the Subversion of Identity. New York: Routledge, 1990.
  • Feinberg, Leslie. Trans Liberation: Beyond Pink or Blue. Boston: Beacon, 1998.
Vaši Komentari
You're a real deep thikner. Thanks for sharing.
wDMyZLNgQvkiXmuW · 06.10.2011, 8:37
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi