Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

ART lekovi produžili živote

b92  ·  Juzna Afrika  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 25. FEB 2013

Zahvaljujući državnoj distribuciji antiretroviralnih (ART) lekova, u južnoafričkoj provinciji KvaZulu-Natal koja ima najveći procenat stanovnika zaraženih HIV virusom na svetu, prosečan životni vek između 2003. i 2011, produžen je za više od 11 godina, što je još nezabeležen slučaj.

Dok je 2003, poslednje godine pre nego što je Južna Afrika počela da obezbeđuje ART medikamente za svoje stanovništvo, prosečan očekivani životni vek u pomenutoj provinciji iznosio 49,2 godine, 2011. je povećan na 60,5 godina, izveštava AFP.

Provincija KvaZulu-Natal je inače jedna od najzaostalijih u Južnoj Africi, a ima najveći procenat stanovnika zaraženih HIV virusom na svetu. Tim virusom je zaraženo 29 odsto odraslog stanovništva. Pri tom, u starosnoj grupi između 30. i 49. godine oko polovina žena i trećina muškaraca je zaražena HIV-om.

U 2003. više od polovine smrtnih slučajeva u KvaZulu-Natalu pripisivano je zarazi virusom side. Otkad je država učinila ART lekove dostupnim stanovništvu, smrtnost iz bilo kojeg uzroka, uključujući i sidu, je među odraslim stanovnicima ove provincije opala za više od polovine.

Do 2011. trećina stanovnika KvaZulu-Natala zaraženih HIV-om, starosti od 15 godina naviše, je uzimala ART lekove. Ovi medikamenti u stvari ne leče sidu, ali ako se pravilno uzimaju infekciju organizma HIV-om svode na nizak nivo, čime sida postaje bolest sa kojom se može živeti, a smanjuje se i prenošenje zaraze.

Dok su pre 2004. lečenje ART medikamentima mogli sebi da dozvole samo bogati Južnoafrikanci, danas ova zemlja ima najširi antiretrovilarni program na svetu. Njime je obuhvaćeno 1,7 od 5,6 miliona HIV pozitivnih stanovnika Južne Afrike.

 

Vaši Komentari
Oni umiru od posledica gladi a ne side. Hahranite ih" kazu naucnici.
BG1 · 25.02.2013, 14:06
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi