Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Apelacioni sud poništio presudu o diskriminaciji LBGT osoba i vratio na ponovno suđenje

www.danas.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 25. MAR 2022

Udruženje „Da se zna!" pozdravilo je danas odluku Apelacionog suda u Beogradu o ukidanju presude kojom se predsednik Političkog saveta pokreta Dveri Vladimir Dimitrijević oslobađa optužbi za diskriminaciju pripadnika LGBT zajednice i predmet vraća na ponovno suđenje.

Navodi se da je Udruženje podnelo pritužbu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti protiv Dimitrijevićevog teksta „U odbranu prirodne porodice", u kojem je iznet niz nenaučnih tvrdnji, uvreda i diskriminatornih izjava o LGBT zajednici u Srbiji, poput one da „homoseksualne veze nisu iskreno emotivne, nego požudne, sitnosopstveničke, hedonističke i potrošačke".

Poverenik za zaštitu ravnopravnosti je doneo Mišljenje da je Dimitrijević spornim tekstom povredio član 12. Zakona o zabrani diskriminacije i preporučio mu da uputi javno izvinjenje LGBT zajednici.

Kako se Dimitrijević oglušio o preporuku Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, Udruženje „Da se zna!" je podnelo tužbu Višem sudu u Beogradu, radi zaštite od diskriminacije.

Viši sud u Beogradu odbio je tužbene zahteve i našao da nema osnova za utvrđivanje diskriminatornog postupanja Dimitrijvića. Udruženje „Da se zna!" podnelo je žalbu Apelacionom sudu, koji je ukinuo presudu Višeg suda i vratio predmet na ponovno suđenje.

Apelacioni sud je utvrdio da prvostepeni sud nije potpuno utvrdio činjenično stanje time što nije ni ulazio u diskriminatorne navode Dimitrijevića, već se samo bavio dometom njegovog teksta na publiku, pri čemu su bitno povređene odredbe parničnog postupka, navodi se u saopštenju.

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi