Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Amfilohije: Zapad nameće Prajd

rts  ·  beograd * podgorica  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 30. SEP 2013

Odluka srpskih vlasti o zabrani Parade ponosa u Beogradu trezvena i nadam se da će takva trezvenost preovladati i u Crnoj Gori, rekao mitropolit Amfilohije. Gej parade na našim prostorima rezultat propagande nametnute sa Zapada, ocenio Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocenio je da je odluka o zabrani Parade ponosa u Beogradu trezvena, dodajući da se nada da će isto postupiti i vlast u Crnoj Gori, povodom gej parade zakazane za 27. oktobar u Podgorici.

Amfilohije je rekao da svako ima pravo da živi kako hoće, ali ne i da svoj način života nameće drugima.

"Čega se pametan stidi, time se budala ponosi", rekao je mitropolit Amfilohije u selu Raće u Kučima, gde je osveštao obnovljenu crkvu "Svetog Proroka Ilije".

Amfilohije je, kako prenose današnji podgorički mediji, ocenio da je odluka srpskih vlasti o zabrani Parade ponosa u Beogradu trezvena.

"Nadam se da će takva trezvenost preovladati i ovde u Crnoj Gori", naveo je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, gej parade na našim prostorima su rezultat propagande nametnute sa Zapada, a posebno je žalosno što održavanje Prajda uslovljava i Evropska unija.

"To je meni potpuno neshvatljivo", rekao je mitropolit Amfilohije.

Osveštanju crkve prisustvovao je i bivši predsednik Crne Gore i nekadašnji premijer SRJ Momir Bulatović.

Prva gej parada u Crnoj Gori održana je 24. jula u Budvi, ali se završila neslavnim bilansom - žestokim sukobom policije i protivnika manifestacije što je rezultovalo privođenjima i povredama.

Prvi deklarisani homoseksualac u Crnoj Gori i doskorašnji direktor LGBT Foruma progres Zdravko Cimbaljević podneo je nedavno ostavku u toj organizaciji, zbog, kako je naveo, svakodnevnih pretnji koje više nije mogao da podnese.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi