Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Albanski psiholozi zabranili “terapiju konverzije” kojom se pokušava promena seksualne orijentacije

https://www.nedeljnik.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 17. MAY 2020
Albania LGBT zastava

Organizacije za odbranu gej prava danas su pozdravile odluku vladajućeg tela psihologa Albanije o zabrani takozvane terapije konverzije kojom se pokušava promena seksualne orijentacije, rodnog identiteta ili rodnog izražavanja neke osobe.

U saopštenju organizacije “Pink Embassy” u Albaniji, glavne LGBT organizacije u toj zemlji, navodi se da ta odluka stavlja organizaciju psihologa u Albaniji na čelo institucija koje poštuju LGBTI prava, i time Albaniju dovode na šestu poziciju medju evropskim zemljama koje primenjuju takvu zabranu, posle Španije, Švajcarske, Malte, Britanije i Nemačke.

Svi registrovani terapeuti u Albaniji moraju da budu članovi Reda albanskih psihologa.

“Taj potez je vrlo značajan za LGBTI adolescente koje roditelji često prisiljavaju da idu na terapiju konverzije u nadi da će time da promene seksualnu orijentaciju ili rodni identitet”, navela je organizacija Pink Embassy.

Dan ranije LGBT organizacije održale su virtualnu prajd paradu Tirana Prajd 2020. zbog pandemije koronavirusa.

U odvojenoj aktivnosti delili su višebojne zastave ministarstvima i drugim vodećim javnim institucijama kao deo njihovog mota “Budi ponosan, podigni zastavu”.

Albanija je usvojila zakon protiv diskriminacije 2010. godine koji daje prava homoseksualcima ali ne dozvoljava istopolne brakove.

U zemlji su i dalje rasprostranjene predrasude i diskriminacija i izveštaji o nasilju protiv pripadnika gej populacije i njihovih porodica iako nije bilo napada za vreme prajd parada.

“Društveni stavovi prema LGBT zajednici su uopšteno negativni i među najnepovoljnijim na evropskom nivou”, navodi se u saopštenju Pink Embassy.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi