Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Albanija najhomofobnija evropska država?

crol.hr  ·  Albanija  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 02. APR 2013

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da je Albanija najhomofobnija zemlja Evrope, s čak 53 posto ispitanika koji su se izjasnili protiv homoseksualnosti.

Evropsko društveno istraživanje (ESS), osnovano 2001., ima nameru pratiti promene u trendovima društvenih stavova stanovnika Evrope i sprovodi se svake dve godine. ESS je osnovan 2001., a prošle je godine u istraživanja uvrstio i Albaniju. Ovo istraživanje u toj zemlji obuhvatilo je (samo) 1600 ispitanika, odvijalo se pod pokroviteljstvom Fondacije Otvoreno društvo, a izradio ga je londonski Univerzitet City University.

Najliberalniji stavovi očekivano dolaze iz Švedske i Holandije, sa samo tri posto homofobičnih ispitanika, odnosno onih koji smatraju da "lezbejke i gejevi ne bi trebali imati pravo na život kakav žele".

Rezultati nisu reprezentativni?

Član albanske LGBT organizacije "Pro Albania", Kristi Pinderi, smatra da "nije bilo obuhvaćeno dovoljno ispitanika kako bi se pokazala prava slika Albanije kad su u pitanju stavovi o homoseksualnosti". "Za istraživanje su potrebni učesnici iz čitave Albanije. To je prvi korak za dobijanje uvida u celokupnu situaciju", izjavio je Pinderi za Gay Star News.

S ovim stanovištem ne slažu se u Fondaciji Otvoreno društvo jer smatraju da je, s obzirom na veličinu zemlje i broj stanovnika, rezultat istraživanja reprezentativan.

Albanija kao primer drugim zemljama

Albanska LGBT aktivistkinja Xheni Karaj smatra da "njen narod homoseksualnost često vidi kao nešto što je došlo sa Zapada".

Godine 2009., albanski premijer Sali Beriša najavio je ozakonjenje istopolnih zajednica. No, godinu dana kasnije, kad je izglasan novi antidiskriminacioni zakon, u njemu se nije našao nijedan član koji potvrđuje njegovu izjavu.

Dobra strana ove zakonske promene jeste ta što je Albanija postala jedna od retkih evropskih zemalja koja je na nacionalnom nivou izglasala zakon kojim štiti svoje LGBT sugrađane, čime se rezultati ovog istraživanja dovode u pitanje. S druge strane, zanimljiv podatak koji govori o stepenu konzervativnosti albanskog društva jeste taj da je čak 95 posto tamošnjih ispitanika izjavilo da nisu živeli s partnerom/kom pre braka. U Hrvatskoj se, primera radi, tako izjasnilo njih pet posto.

Poređenja radi, Rusija, koja nije obuhvaćena istraživanjem, donela je nekoliko diskriminacionih zakona kojima zabranjuje homoseksualnost u nekoliko svojih regija.

 

Vaši Komentari
ne verujem , srboji pripada ubedljivo broj 1
b3eograd · 02.04.2013, 9:36
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi