Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Muzika

21 godina bez Fredija Merkjurija

Odabrao: M  ·  Dodato: 24. NOV 2012

Na današnji dan pre 21 godinu, preminuo je fronten grupe čuvene britankse grupe "Kvin" u 45-oj godini života.

Na današnji dan pre 21 godinu, svet je ostao bez jednog od najboljih pevača planete - Fredija Merkjurija. Kao što je poznato, frontmen legendarne rok grupe "Kvin" preminuo je u 45 godini života od upale pluća prouzrokovan HIV virusom.

Merkjuri je započeo svoju više nego uspešnu karijeru davne 1969. godine. Sa grupom "Kvin" snimio 15 studijskih albuma, na kojima su se nalazili hitovi poput "We are The Champions", "We Will Rock You", "Radio Gaga", "The Show Must Go On", koji se i dan danas rado pevaju i slušaju.

Vodio je estravagantan način života, koji je bio prožet brojnim aferama povodom njegovog seksualnog opredeljenja. Merkjuri se prvobitno deklarisao kao biseksualac, međutim deset poslednjih godina njegovog života bio je okrenut isključivo muškim partnerima.

Osim saradnje sa grupom „Kvin", Merkjuri je bio i uspešan solo pevač, a poznat je po radu sa katalonskom divom Monserat Kabalje i britanskim pevačem Dejvidom Bouvijem.

Kao što smo naveli, frontmen popularne britanske grupe preminuo je 24. novembra 1991. godine, a prema sopstvenoj želji i verovanju, kremiran je.

Fredi Merkjuri je posle svoje smrti ostao uticajna ličnost. Britanskom pevaču je podignut i spomenik u švajcarskom gradu Montreu, gde je okupljaju ljubitelji njegovo rada i dela.

Povodom godišnjice smrti, prikazujemo Vam dokumentarac o Frediju i grupi "Kvin" pod nazivom "These are the days of our lives".

Vaši Komentari
Zasluzuje da kazemo " pocivaj u miru" .Bio je hrabar i na sceni i van scene i u zivotu.Pamtimo ga,naravno !
Prijepolje,25.11.12. · 25.11.2012, 3:48
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi