Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Gavrilo Princip - heroj ili zločinac?

1. heroj
18
67%
2. zločinac
9
33%
prije nego što glasate, pročitati sljedeće :D
http://www.radiosarajevo.ba/novost/5738 ... lo-princip

Slika

„Sifilis i klerikalizam su nesrećno nasljedstvo srednjeg vijeka koje sadašnja generacija ne zna da liječi!“ rekao je Princip jednom od svojih drugova.

za mene je naravno gavrilo princip uvijek bio i ostao heroj. što drugo uopce može biti čovjek koji puca na degenerične plavokrvce, u ime slobode.
:crveni:

p.s.
bonus pitanje: u koga danas pucati, ako želiš pogoditi pravu metu? :sigh:
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Tvoja tvrdnja da je Princip heroj je sasvim sigurno ironija i ti u stvari zelis procitati da je bio terorista. Da li sam u pravu?

Niti je bio heroj niti je bio zlocinac. Na sudu je izrazio zaljenje zbog ubistva Ferdinandove zene objasnjavajuci da je taj metak bio namenjem Potjoreku.

On je bio politicki atentator ili ubica iz ideala koji je pucajuci u Ferdinanda mislio da puca u onog koji je porobio njegovu zemlju.

Pravi zlocinci su bili pripadnici austrougarskih zastitnih odreda, u narodu poznatijih pod nazivom suckori. Bili su sastavljeni od muslimanskog i hrvatskog olosa, a pocinili su brojne ratne zlocine i pokolje nad srpskim narodom u Bosni te se sa pravom nazivaju pretecama ustaskih koljaca.

Mnogi pripadnici austrougarske vojske koja je okupirala Srbiju su takodjer ubice i zlikovci. Po Macvi i Beogradu su postavljali brojna vesala koja su i fotografisali za uspomenu i dugo secanje. U okupiranoj Srbiji se pored austrijskih i madjarskih jedinica u zlocinima istakao 13-sti zagrebacki korpus i Vrazja divizija u kojoj se borio i Broz mada je tu epizodu preskocio u svojoj biografiji.

Kad si vec toliko zainteresovan za istoriju mogao bi da se raspitas o tim zlocinima, umesto sto razbijas glavu time da li je Princip bio heroj ili zlocinac.
Korisnikov avatar
By Srklet
Originally posted by zelenabombonica

Tvoja tvrdnja da je Princip heroj je sasvim sigurno ironija i ti u stvari zelis procitati da je bio terorista. Da li sam u pravu?
za sada još nikako. :lol:
no, i ćorava :pilence: zna naći zrno, so don't give up! :hug:
umesto sto razbijas glavu time da li je Princip bio heroj ili zlocinac.
ali ja time ne razbijam glavu. :roll: ono, vrlo jasno pise sto mislim.

enivej, keep trying. :pilence:
Korisnikov avatar
By nsc
a to je bitno zbog ?

a to saznanje ce promeniti ?

i kad to razresimo, hocemo li biti srecni do kraja zivota?

ti si zivi dokaz da besposlen pop i jarice krsti

ili da je ljudska glupost neizmerna?

najverovatnije oba
Korisnikov avatar
By Srklet
fakat ostanem bez teksta kad me za besposlenpopjaricekrstiizam optuzi osoba ciji je glavni doprinos forumu slinjenje za mladim deckima u moja fotka-topicu. :)
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by Popeye
fakat ostanem bez teksta kad me za besposlenpopjaricekrstiizam optuzi osoba ciji je glavni doprinos forumu slinjenje za mladim deckima u moja fotka-topicu. :)
netacno, da ne kazem laz, da pazljivije pratis moje postove, primetio bi da me ti vise palis od drtija, a da su mi mede, mece i mecke osnovna oblast interesovanja, Dusana Maljkovica bih radije nego celu upola mladju ekipu
uostalom pogledaj fotke koje sam postavljao u temi sexy momci
Korisnikov avatar
By Srklet
ocito je da ne obracam paznju na tebe koliko ti na mene. :lol: imaš reći nešto o gavrilu, ili planiraš i dalje o meni? :trep:
ako potonje, pa otvori topic i ožeži! ^^
Korisnikov avatar
By Kittrie
the show has been canceled due to people who died of boredom. :sigh:
Korisnikov avatar
By *deni*
....Držanje učesnika atentata u toku suđenja, kao i na robiji, jasno govori o motivima koji su ih vodili da ubiju Franca Ferdinanda. On je za njih bio oličenje tiranije i režima ugnjetavanja njihove domovine.
Princip je dobio 20 godina teške tamnice, pooštrenu jednim postom mesečno i na dan 28.juna, svake godine, u mračnoj tamnici - samici sa tvrdim ležajem. Dve nedelje je falilo Gavrilu Principu do punoletstva, pa bi kao punoletan, bio osuđen na smrt.
Princip se, od svih atentaroa, najduže borio i bio je živ sve do nekoliko meseci pred propast Habsburške monarhije. Umro je 28.aprila 1918. Jedna ruka mu je bila amputirana, a telo uništeno tuberkulozom.
Dugo je proveo okovan u tamnici zloglasnog Vojnog zatvora Terezin. Bio je tipičan idealista, borio se za jednu svetlu ideju i hteo je narodu da povrati dostojanstvo.
Nije bilo očevidaca poslednjih dana života Gavrlia Principa. Jedino je sačuvana njegova smrtovnica, u kojoj piše da je '' Gavrlio Princip umro 28. aprila 1918. godine u 18:30, u sobi 33 zatvorskog dela terezinske bolnice br.13, a kao uzrok smrti navodi se tuberkuloza kostiju .'' Sahranjen je tajno, u noći između 28. i 29. aprila....

* Iz knjige '' Jugoslovenski atentani od Karađorđa do Slobodana Miloševića, autor Borivoje Marjanović, Beoknjiga, Beograd, 2006.

Eto, ako je suditi po ovim navodima, Princip ima sva obeležja jednog heroja i mučenika.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Izeo ga sifilis. Khm. Interesantna cinjenica da je umro iste godine kada je uspostavljena kraljevina SHS. Da je bio zdrav, mozda bi ga eventualno oslobodili robije. (?)

U Austriji se njegovo ime spominje kao zlocinacko uz neretki dodatak "srbin" , nesto poput perdonifikacije raspada nikad im prezaljene monarhije. Kao da se to so wie so ne bi desilo da nije bilo atentata na prestolonaslednika...

Neko bi rekao fanatik, neko revolucionar, ali cinjenica je da je Princip bio maloletan u momentu atentata i samim tim bi se moglo reci - izmanipulisan od strane ostalih, starijih clanova "crne ruke".
Da li moze biti "heroj" jedan maloletnik koji je pocinio ubistvo s predumisljajem pod patronatom jedne politicke organizacje (neki bi rekli "teroristicke") u okolnostima kada je to ucinjeno, kako kazu, neplanski tj. pukom "srecom" ?

Danas u BGD jos uvek postoji ulica sa njegovim imenom, za vreme Tita je bio slavljen, sto mi daje ideju da Gavrilo Princip zapravo uopste nije bitan u celoj prici, vec je bitno njegovo ime i njegovo "delo" u cilju odrzavanja ideologije i stvaranja mitologije, jer sto se manje zna o ovom decaku to su uslovi bolji za idealizaciju njegove licnosti. Zapravo nista novo i neobicno za Balkan. Takva tradicija, po ovom "lepom" i slavljenom primeru je nastavljena do dana danasnjeg.

Ali ko zna? Mozda je njegovo srce stvarno bilo iskreno,
bio je dovoljno mlad da bi istinski verovao,
umro pre nego sto ga je stigla sumnja i licemrestvo,
a ne kao ovi "matori" sto samo seru.

Inace, slozio bih se sa bombonicom da je tema namestaljka,
ali ne zato sto popaj lazno tvrdi da je Gavrilo bio heroj,
vec sto namece crno-beli pogled na celu stvar - samo dve opcije za glasanje - ili jesi ili nisi,
valjda u cilju da bi se mi ovce opet pokoshkali oko nekih krajnosti.
:crveni:
:hipi:
By alexandermagic
CEnim da je za Srbe heroj, a za ostale obični terorist koji nije imao što izgubiti. Naravno, neću reći da su ta ubistva iz zasEde tako karakteristična za neke.
Stavit ću i ovaj usrani smajli radi poentiranja -- :awesome:

2.
Korisnikov avatar
By smaug
''Među elementima željene istorijske svesti može se naći još
jedan koji je posebno zanimljiv i koji je imao važnu ulogu u
političkoj propagandi tokom poslednje decenije. To je
stereotipna ideja o Balkanu kao buretu baruta. Zanimljivost
je u tome što je taj stereotip, koji je u svetu određen negativnim
konotacijama, potpuno prihvaćen u srpskim udžbenicima
istorije, ali sa pozitivnim određenjem. O tome
svedoči činjenica da se Gavrilo Princip u njima naziva
srpskim nacionalnim herojem, iako on ni izbliza nije tako
doživljen u Beogradu u vreme atentata 1914. godine, pa ni
u kasnijoj istorijskoj obradi.''

Dubravka Stojanovic: Konstrukcija prošlosti – slučaj srpskih
udžbenika istorije
Korisnikov avatar
By bas bleu
ja cu odmah na bonus pitanje: svako u sebe?
Korisnikov avatar
By deran
to bonus pitanje je u meni izazvalo neočekivano lake odgovore...:wtf:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Da je imao pametnija posla sem ubijanja prestolonaslednika danas ja ne bih morala u Bec po saher tortu!

Zlocinac, naravno! :snob:
Korisnikov avatar
By mitrandir
Ni zločinac ni heroj.
Ali tema je so out of date i passe.....
Korisnikov avatar
By kal zakath
Obični serator. Zbog njega smo se dva put morali odcepljivat.
Korisnikov avatar
By Srklet
@smaug: ne gledam na gavrila kao na srpskog heroja, bez obzira što je slučajno bio srbin.
za mene je on heroj jer se odlucio suprotstaviti jednom beskrajno mocnijem neprijatelju, jer je taj neprijatelj, izmedju ostaloga, bio osoba koja je svoju vlast i nadmoc "zasluzila" iskljucivo rodjenjem, a nikakvim znanjem, postignucem ili pridobivanjem ljudi za svoje ideje. monarhizam je valjda jedna od najodvratnijih stvari uopce: ta ideja da je netko defoltno poseban, iznad, bolji itd. iskljucivo zato sto je rodjen kao plemstvo.
s druge strane, gavrilo je heroj jer je isao protiv burzujskog mejnstrima svojeg vremena, protiv svih onih koji su ganjali iskljucivo vlastite oportunisticke interese, slizali se s okupatorima.

to sto se gavrila u medjuvremenu kooptiralo u razne nacionalisticke i politicke matrice je druga prica. on je ustao protiv nepravde, i to je kljuc njegovog herojstva, kao i to sto je bio u poziciji davida koji ustaje ne protiv jednog golijata, nego vise njih.
Korisnikov avatar
By Incubus

@smaug: ne gledam na gavrila kao na srpskog heroja, bez obzira što je slučajno bio srbin.
za mene je on heroj jer se odlucio suprotstaviti jednom beskrajno mocnijem neprijatelju, jer je taj neprijatelj, izmedju ostaloga, bio osoba koja je svoju vlast i nadmoc "zasluzila" iskljucivo rodjenjem, a nikakvim znanjem, postignucem ili pridobivanjem ljudi za svoje ideje. monarhizam je valjda jedna od najodvratnijih stvari uopce: ta ideja da je netko defoltno poseban, iznad, bolji itd. iskljucivo zato sto je rodjen kao plemstvo.
s druge strane, gavrilo je heroj jer je isao protiv burzujskog mejnstrima svojeg vremena, protiv svih onih koji su ganjali iskljucivo vlastite oportunisticke interese, slizali se s okupatorima.

to sto se gavrila u medjuvremenu kooptiralo u razne nacionalisticke i politicke matrice je druga prica. on je ustao protiv nepravde, i to je kljuc njegovog herojstva, kao i to sto je bio u poziciji davida koji ustaje ne protiv jednog golijata, nego vise njih.
:kiss: ... Kao da sam ja pisao.
Korisnikov avatar
By Srklet
when my forumcrush says something like that, i get all warm and fuzzy inside. :blush:
Korisnikov avatar
By 2kune
netko se rodi kao sluga a netko kao princ... i kad puca, sluga nekom služi, ta on je sluga... i kad umire, princ umire kao princ, ta on je kraljevske krvi... :lepeza:
Korisnikov avatar
By smaug

Mislim da treba da objasnim da je moj prvi post bio samo rekacija na prilicno nemoguce ponudjene odgovore na prilicno naivno I potpuno nerealno postavljeno pitanje. Ono je citat samo da kazem da ja jednostavno ne mogu da gledam na to jednostavno. I da je to vrlo kompleksno pitanje koje je na kraju (nadam se da je na kraju) preraslo u simbol pa u mit pa u zoupotrebu. Bas ko na primer Stevan Sindjelic ili Car Dusan.

Tvoje misljenje je da je Princip tvoj heroje je…tvoje misljenje. :)

Medjutim vidjenje Gavrila Principa u svetlu heroja koji je ’ isao protiv burzujskog mejnstrima svojeg vremena, protiv svih onih koji su ganjali iskljucivo vlastite oportunisticke interese, slizali se s okupatorima’ je ili los vic ili velika naivnost ili neobavestenost.

Gavrilo Princip je rastao u Bosni velikih klasnih raslojavanja. Ali nije samo u pitanju bila austrijska esploatacija nego su I srpski trgovci kupovali sto god se od zemlje moglo kupiti I prelazili u velike feudalce I pogorsavali polozaj onih koji to nisu mogli da urade. Princip je bio mlad I ljut. S razlogom.
I tu se slazemo.

Ali to je samo jedan deo price.

Drugi deo price je da je Princip bio clan Mlade Bosne koja je bila pod uticajem I budnim okom ‘Crne ruke’. A teznja ‘Crne ruke’ ili kako su se zvali ‘Ujedinjenje ili smrt’ je bila teritorijala ekspanzija Srbije. Jezgro "Crne ruke" činili su pripadnici grupe zaverenika iz 1903. koji su izvršioci pogubljenja kralja Aleksandra i kraljice Drage. I koji su, vidi cuda, na vlast doveli monarhiste. Ali Karadjordjevice. Te problem nije bio u monarhiji nego u tome da su se Obrenovici oslanjali na Austro-Ugrsku a Karadjordjevici na Rusiju. Sopstveni interesi? Oh yes.

A onda je Dragutin Dimitrijević Apis streljan zbog optužbe da je planirao atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića. Zajedno sa Apisom su tada uhapseni I streljani pripadnici Mlade Bosne. Zasto je Apis streljan? Zato sto je, tako konspirativni testovi kazu, bio previse opasan za dinastiju. Licni interesi? Oh yes.

Da se vratimo na atentat 1914. Zna se da su Princip I ostali ucesnici u atentatu pistolje dobili u Beogradu od ‘Crne ruke’.
Takodje postoje dokazi da su iza Crne ruke I atentata stajali nemacka obavestajna sluzba, madajrski nacionalisti, cak I britanska obavestajna sluzba.
Te je vidjenje da je Gavrilo (mlad, ljut I nepravdi odlucan protivnik) David koji je ustao protiv raznih Golijata vrlo romanticno ali I vrlo iz konteksta izvadjeno.

Gavrilo je, na zalost, od principa imo samo prezime.

A kad smo kod zloupotreba lika I dela – tamn posla da su one ‘nedavne’ I da su se desile ‘u medjuvremenu’. I taman posla da je Princip 'kasnije' postao nacionalista i sovinista. Medjusobna Apisova i Principova zloupotreba je pocela, ako ne samim uclanjenjem u Mladu Bosnu, onda sigurno onog dana kada je Princip uzeo pistol od Apisa. A nastavila se 1953 kada je Rankovic rehabilitovao Apisa I ostale streljanje iz Solunskog procesa, da bi kao slag na tortu dosli udzbenici o kojima govori Dubravka Stojanovic u mom citatu.
Korisnikov avatar
By spliff
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2259192#p2259192]smaug napisao:[/url]

Mislim da treba da objasnim da je moj prvi post bio samo rekacija na prilicno nemoguce ponudjene odgovore na prilicno naivno I potpuno nerealno postavljeno pitanje. Ono je citat samo da kazem da ja jednostavno ne mogu da gledam na to jednostavno. I da je to vrlo kompleksno pitanje koje je na kraju (nadam se da je na kraju) preraslo u simbol pa u mit pa u zoupotrebu. Bas ko na primer Stevan Sindjelic ili Car Dusan.

Tvoje misljenje je da je Princip tvoj heroje je…tvoje misljenje. :)

Medjutim vidjenje Gavrila Principa u svetlu heroja koji je ’ isao protiv burzujskog mejnstrima svojeg vremena, protiv svih onih koji su ganjali iskljucivo vlastite oportunisticke interese, slizali se s okupatorima’ je ili los vic ili velika naivnost ili neobavestenost.

Gavrilo Princip je rastao u Bosni velikih klasnih raslojavanja. Ali nije samo u pitanju bila austrijska esploatacija nego su I srpski trgovci kupovali sto god se od zemlje moglo kupiti I prelazili u velike feudalce I pogorsavali polozaj onih koji to nisu mogli da urade. Princip je bio mlad I ljut. S razlogom.
I tu se slazemo.

Ali to je samo jedan deo price.

Drugi deo price je da je Princip bio clan Mlade Bosne koja je bila pod uticajem I budnim okom ‘Crne ruke’. A teznja ‘Crne ruke’ ili kako su se zvali ‘Ujedinjenje ili smrt’ je bila teritorijala ekspanzija Srbije. Jezgro "Crne ruke" činili su pripadnici grupe zaverenika iz 1903. koji su izvršioci pogubljenja kralja Aleksandra i kraljice Drage. I koji su, vidi cuda, na vlast doveli monarhiste. Ali Karadjordjevice. Te problem nije bio u monarhiji nego u tome da su se Obrenovici oslanjali na Austro-Ugrsku a Karadjordjevici na Rusiju. Sopstveni interesi? Oh yes.

A onda je Dragutin Dimitrijević Apis streljan zbog optužbe da je planirao atentat na regenta Aleksandra Karađorđevića. Zajedno sa Apisom su tada uhapseni I streljani pripadnici Mlade Bosne. Zasto je Apis streljan? Zato sto je, tako konspirativni testovi kazu, bio previse opasan za dinastiju. Licni interesi? Oh yes.

Da se vratimo na atentat 1914. Zna se da su Princip I ostali ucesnici u atentatu pistolje dobili u Beogradu od ‘Crne ruke’.
Takodje postoje dokazi da su iza Crne ruke I atentata stajali nemacka obavestajna sluzba, madajrski nacionalisti, cak I britanska obavestajna sluzba.
Te je vidjenje da je Gavrilo (mlad, ljut I nepravdi odlucan protivnik) David koji je ustao protiv raznih Golijata vrlo romanticno ali I vrlo iz konteksta izvadjeno.

Gavrilo je, na zalost, od principa imo samo prezime.

A kad smo kod zloupotreba lika I dela – tamn posla da su one ‘nedavne’ I da su se desile ‘u medjuvremenu’. I taman posla da je Princip 'kasnije' postao nacionalista i sovinista. Medjusobna Apisova i Principova zloupotreba je pocela, ako ne samim uclanjenjem u Mladu Bosnu, onda sigurno onog dana kada je Princip uzeo pistol od Apisa. A nastavila se 1953 kada je Rankovic rehabilitovao Apisa I ostale streljanje iz Solunskog procesa, da bi kao slag na tortu dosli udzbenici o kojima govori Dubravka Stojanovic u mom citatu.

smaug objasnila
Korisnikov avatar
By antibiotic
Mozda je najvise bio zrtva, kao i F. Ferdinand i njegova zena.

Stvari treba sagledavati u kontekstu tog vremena, sta je tada znacio atentat, sta nacionalizam...
Nacionalizam u 19 i pocetkom 20 veka je imao emancipatorski potencijal i karakter, grupe naroda su htele pre svega da se oslobode imperijalizma, da preuzmu svoje sudbine u svoje ruke itd, i to ne samo u Evropi. Austrougarska se vec raspadala na sve strane zbog toga je rat i poveden. Naravno da je tu bilo i licnih interesa, zbog toga je sve tako zamrseno.

Mladobosanci su svakako trazili saveznike u susednim drzavama, pogotovu u samostalnoj Srbiji, a koliko su se oni zapravo voleli sa crnom rukom ili mrzeli, delili iste ili drugacije ideje je relevantna stvar i cesto crno-belo interpretirna, stavljana u kontekst danasnje 'dnevne' politike.

Najzanimljivija stvar u celoj prici nije ni Princip, vec Mlada Bosna, ako je po Biljani Srbljanovic & co, oni ako su bili nacionalisti, bili su "bosanski nacionalisti", a ne srbi, hrvati, bosnjaci. Sto je isto bitno imali su zene u svojim redovima kao manje-vise ravnopravne kompanjone, a ne "sluge".
Te ideje su bile jako napredne i pionirske na nasim prostorima, zbog tog je bitno da se te pozitivne strane price naglasavaju i potenciraju, a muljanja i sivila u istoriji je uvek bilo i bice.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!