- 29 Jul 2010, 00:37
Čarls Latvidž Dodžson nije bio Luis Kerol. Vraćao je sva pisma koja su mu stizala na to ime. A napisao je u toku života oko 100.000 pisama. Matematičar, logičar, đakon, mornar, prvi umetnički fotograf, ipak je najpoznatiji bio zato što je napisao dve knjige o doživljajima svojeglave i radoznale devojčice koja nam je svima poznata. Za one kojima nije knjige su se zvale "Doživljaji Alise u Zemlji Čuda" i "Istina o tome što je Alisa doživela iza ogledala". Kada je napisao dve knjige o doživljajima radoznale Alise, ovaj matematičar je (p)ostao hit. Toliko popularan je bio, da je kraljica Viktorija tražila da joj posveti njegovu sledeću knjigu. To je i uradio - doduše knjiga se zvala "Elementarni Traktat o Determinantama sa njihovim aplikacijama u simultanim linearnim i algebarskim jednačinama".
- Zašto je gavran isti kao i pisaći sto?
- Mislim da ću to odgonetnuti...
- ZAR MISLIŠ DA ĆEŠ TO odgonetnuti?
- Tačno tako.
- Onda treba da kažeš ono što misliš.
- I hoću. Na kraju krajeva, ja mislim ono što kažem...to je jedno te isto, zna se.
- Ni slučajno ne može biti isto! Onda možeš da kažeš i da je "Ja vidim ono što jedem" isto što i "Ja jedem ono što vidim"!
- Možeš onda da kažeš i da je "Ja volim ono što uzimam" isto što i "Ja uzimam ono što volim".
- Možeš još da kažeš da je "Ja dišem dok spavam isto što i ja spavam dok dišem!"...

- Zašto je gavran isti kao i pisaći sto?
- Mislim da ću to odgonetnuti...
- ZAR MISLIŠ DA ĆEŠ TO odgonetnuti?
- Tačno tako.
- Onda treba da kažeš ono što misliš.
- I hoću. Na kraju krajeva, ja mislim ono što kažem...to je jedno te isto, zna se.
- Ni slučajno ne može biti isto! Onda možeš da kažeš i da je "Ja vidim ono što jedem" isto što i "Ja jedem ono što vidim"!
- Možeš onda da kažeš i da je "Ja volim ono što uzimam" isto što i "Ja uzimam ono što volim".
- Možeš još da kažeš da je "Ja dišem dok spavam isto što i ja spavam dok dišem!"...