Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
prikazi

George Moss:
Nacionalizam i seksualnost - respektabilnost i abnormalna seksualnost u savremenoj Evropi

 
   

Mosse L. George, Nationalism and Sexuality: Respectability and Abnormal Sexuality in Modern Europe. New York: Howard Fertig, 1985.

Na koji način su pojave kao što su nacionalizam i respektabilnost (uvažavanje) uticale na stav društva prema ljudskom telu i seksualnosti, tema je ove knjige. George Mosse (1918-1999), poznati istoricčar nacizma, prati ove pojave kroz XIX i XX vek, prvenstveno govoreći o njihovom razvoju u Nemačkoj i Engleskoj, ali poklanjajući pažnju i dešavanjima u Italiji i Francuskoj. On opisuje njihov uticaj na umetnost, književnost i borbu za ostvarivanje ženskih prava. Mosse ističe da su najviše uticaja trpeli srednji sloj i buržoazija, ali da su ove pojave uticale i na tzv. marginalizovane grupe kao što su homoseksualci.

Mosse ukazuje na povezanost nacionalizma, kojeg zove "najmoćnijom ideologijom modernog doba" i buržoaskog ideala respektabilnosti, sklonosti ka prihvatanju društvenih pravila i moralnih načela, "prateći razvoj najvažnijih normi koje su uticale na naše društvo", kao npr. ideale muževnosti i fizičke lepote, i analizirajući istoriju seksualnosti kroz podelu na normalnu i nenormalnu seksualnost. Mosse opisuje kako su u Nemačkoj napori da se ljudska seksualnost usmeri i kontroliše, a u koje su spadali progoni homoseksualaca, Jevreja i drugih nepoželjnih društvenih grupa, doveli do eskalacije nacional-socijalizma. On pokazuje na koji način su slikarstvo i vajarstvo, usvajajući starogrčke ideale lepote, korišteni za ostvarenje nacionalističko-rasističkih ciljeva državne politike.

 
Zvanični vajar III Rajha Arno Breker  

Mosse primećuje da su, na prvom mestu, porodica, a zatim i lekari, nastavnici i sveštenstvo, bili neumorni vršioci kontrole seksualnosti i respektabilnosti. Stoga je u razvoju nacionalne ikonografije u umetnosti i književnosti, sva pažnja usmerena na porodicu. Ženske figure, kao što su Marijana, Germanija i Britanija, takođe su postale nacionalni simboli snage i stabilnosti. I druga nastojanja umetnika da pokažu odanost prema otadžbini, poštovanje nacionalne istorije i da ukažu na 'neukaljanu' prirodu, ličnu lepotu i seksualnu čistotu, postala su manifesti podrške nacionalizma i respektabilnosti. Mosse ova nastojanja analizira u poglavljima naslovljenim "Friendship and Nationalism", "War, Youth and Beauty", "What Kind of Woman?", "Race and Sexuality: The Role of the Outsider" i "Fascism and Sexuality".

Mosse zaključuje da "od XIX veka naovamo, postoji opšta saglasnost da respektabilnost mora biti očuvana, a svako udaljavanje od njenih normi okarakterisano je kao haos, usamljenost, pa čak i smrt." Dalje, "sama snaga nacionalizma i respektabilnosti, njihove manifestacije i potrebe koje su oni ispunjavali, značile su da će svaki onaj koji se od društvenih normi bude udaljio, biti potpuno izopšten. Više nije bilo reči o pojedinačnim seksualnim činovima koji su bili označeni kao nenormalni, već o čitavoj fizičkoj i mentalnoj strukturi osobe koja takve činove vrši. Takva osoba je bila isključivana iz društva i nacije. Usamljenost je bila cena nenormalnog ponašanja, a autsajder je, ako bi bio otkriven, morao živeti samotnim životom i u toj samoći i umreti."

Thomas J. Whitby

Thomas J. Whitby & Suzanne G. Frayser, Studies in Human Sexuality, ibid., str. 656-657.

Prevod: Minja

+Linkovi:

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi