Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
prikazi

 
   

Wayne R. Dynes, Warren Johansson i William A. Percy (uz stručnu pomoć Stephena Donaldsona):

Enciklopedija homoseksualnosti I-II

Encyclopedia of Homosexuality, eds. Wayne R. Dynes, Warren Johansson and William A. Percy (with assistance of Stephen Donaldson). New York, Garland, 1990, 2 Volumes (1484 pp.). Sadrži bibliografiju i registar.


Nakon konstatacije da je počev od 1969. god. naglo umnožen broj dela o homoseksualnosti, uprkos dugotrajnoj zabrani ikakvog pominjanja homoseksualnosti u javnom govoru i pisanju, urednici u predgovoru tvrde da je ''ova enciklopedija prvi pokušaj da se skupi, poveže, sažme i sintetizuje ova bujica kontroverznih i često protivrečnih napisa i istisne pseudo-učenost, negativna ili pozitivna propaganda i apologije koje se još uvek pojavljuju'' (str. ix).

Namenjena ne samo naučnicima, nego i ''svim mogućim korisnicima'', enciklopedija je zamišljena da bude od praktične koristi profesionalcima, socijalnim radnicima, sveštenicima, turističkim vodičima, romanopiscima itd., pa sve do toga da pruži pomoć heteroseksualcima u pokušaju da shvate homoseksualnost njihovih kolega, članova porodice, prijatelja. Ona obuhvata mušku i žensku homoseksualnost kao centralnu temu, ali takođe i biseksualnost, doprinose heteroseksualaca ovoj temi, agenitalnu strasnu ljubav jednog muškarca prema drugom i efekte homofilije i homofobije na praktično svako polje ljudskog postojanja.

Sa preko 770 članaka, enciklopedija je interdisciplinarna, trans-istorijska i, do izvesne mere, trans-kulturna. Pored Evrope i Severne Amerike ona pruža uvid i u Afriku, Aziju, Latinsku Ameriku, Pacifik i narode bez pisma (preliterate peoples).

Članci su koncipirani - tematski i biografski. Postoje članci koji se bave širokim temama i oni koji se bave uskim (npr. sociologija, odn. etiketiranje), oni koji se bave određenim vremenom i mestom (Grčka, Antika, Čikago), kao i oni o preminulim pojedincima (Magnus Hirschfeld). Bogato opskrbljeni referencama i sa detaljnim registrom na kraju drugog toma, članci u ovoj enciklopediji su veoma pristupačni. Kao pomoć sistematičnijem čitaocu postoji i ''Vodič za čitaoca'' na početku prvog toma. On sadrži nekih 45 glavnih zaglavlja, kao što su grupe, Istorija, Muzika i Vladari, svako podeljeno na još uže podnaslove. Članci, često opširni, klasifikovani su po azbučnom redu, mnoge od njih su napisali sami urednici, i pored potpisa autora, propraćeni su kratkim bibliografskim referencama. Za svakog ko želi da nađe čvrst osnov za sistematsko proučavanje homoseksualnosti - ovo je izvor.

Thomas J. Whitby

Iz: Thomas J. Whitby & Suzanne G. Frayser, Studies in Human Sexuality. A Selected Guide (2nd Edition), Engelwood, Colorado, 1995, str. 4-5.


Prevod: Ivana

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi