Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
prikazi

Lewes Kenneth:
Psihoanaliticka teorija muške homoseksualnosti

Lewes Kenneth, The Psychoanalytical Theory of Male Homosexuality. New York: Simon & Schuster, 1988. 301 p. Uključuje bibliografiju i indeks.

Lewes je klinički psiholog i psihoterapeut. Ova njegova knjiga je značajno kulturno, istorijsko i teorijsko svedočanstvo o tome kako je muška homoseksualnost bila viđena - i ponekad pogrešno tumačena, od strane psihoanalitičke tradicije, od Freuda pa sve tokom '80-tih. Studija ispituje takođe granice i mogućnosti psihoanalize kao humanističke nauke.

U ovom delu Lewes otkriva kako su početni psihoanalitički ideali razumevanja i saosećanja bili izdati od psihoterapeuta i teoretičara koji se sada ponašaju manje kao izlečitelji a više kao moralistički podržavaoci status quo-a. Prikazujući Freuda i njegove prve učenike u novom svetlu, Lewes pokazuje kako su oni zastupali iznenađujuće širok varijetet "normalnog" ishoda psihoseksualnog razvoja, uključujući tu i homoseksualnost. Ali upravo po ovom pitanju psihoanaliza se ubrzo promenila, od jedne open-minded i humane discipline do uskogrude i okamenjene ortodoksije. Sve do vremena Kinseyevog izveštaja (1948), kao što autor demonstrira, psihoanalitički establišment je pokazivao malo interesovanja za sveže pokušaje drugih disciplina da se objasni homoseksualnost i ljudska seksualnost uopšte.

Lewes prati napore u psihoanalizi da se homoseksualnost definiše kao bolest, ali tako i promene u širem društvu koje su konačno dovele do odluke Američkog psihijatrijskog društva (APA) da se izbriše homoseksualnost sa liste psihijatrijskih poremećaja. Otkrivajući temelj zajedljivosti i otuđenju koji su karakterisali odnos između homoseksualaca i psihoanalize, Psihoanalitička teorija je na momente šokantno svedočanstvo o netoleranciji i neprijateljstvu. Međutim, ona je takođe i svedočanstvo o neočekivanom saosećanju od strane relativno povučenih mislilaca i psihoterapeuta čiji su doprinosi psihoanalizi postignuća najvišeg reda.

Izdavač

Prevod: N.

TABLE OF CONTENTS

Acknowledgments 7
I. Introduction 13

II Freud 24
III The Early Freudians: 1900-1930 48
IV Theoretical Overview I 69
V The Theorists of the Oral Period: 1930-1948 95
Vl Analytic Responses to the Kinsey Report 122
VII Conservative Developments: 1948-1962 140
VIII Theoretical Overview II 173
IX The Turnaround: 1962-1973 184
X A New Beginning: 1973-1982 213
XI Conclusions 230

Notes 243
Bibliography 259
Index 287

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi