Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
prikazi

Kramer Heinrich i James Sprenger:
Malj za veštice (Malleus Maleficarum)
 
   

Engl. prevod: Kramer Heinrich i James Sprenger, The Malleus Maleficarum, prevod, uvod, bibliografija i beleške o. Montague Summers, 1928, drugo izdanje: New York ( Dover), 1971, str. 271.

Bula pape Inocentija VIII, Summis desiderantes affectibus, doneta 6. decembra 1484. godine, izražavala je duboku zabrinutost zbog široko rasprostranjenog veštičarenja u severnoj Nemačkoj, gde su, kako je navedeno, korišćenjem bajanja, čini, bacanjem prokletstava itd. izazivane brojne strahote, od kojih su mnoge bile seksualne prirode. Dvojici energičnih dominikanaca, ocu Henrichu Krameru i ocu Jamesu Sprengeru, povereno je da kao inkvizitori ispitaju ove optužbe za veštičarenje i jeres i dali im ovlašćenje da izleče, zatvore i kazne svaku osobu za koju bi se dokazalo da je kriva.

Malleus Maleficarum (Malj za veštice) kojeg su zajedno napisali Kramer i Sprenger, bio je vodic koji je trebalo da služi sudijama da bi olakšao posao tokom sudenja vešticama, a za uvod je imao papsku bulu. Tokom otprilike tri veka, Malleus je bio glavni dokument u borbi protiv vešticarenja širom Evrope i nalazio se na stolu svakog sudije i svakog cinovnika. I protestanti i katolici su ga prihvatili kao glavni autoritet po ovom pitanju.

U uvodnoj reci izdanja Malleusa iz 1928. godine otac Montague Summers tvrdi da je vešticarenje bilo širok politicki pokret, organizovana grupa koja je bila antidruštvena i anarhijska, zavera svetskih razmera protiv civilizacije. Inkvizicija se prema tome odnosila kao prema jeresi, a Malleus i druge slicne dokumente koristila je kao oružje u toj borbi.

 
Kažnjavanje grešnog monaha (Bogorodica Ljeviška)  

Seksualni aspekti vešticarenja izloženi su u Malleusu kao odgovori na pitanja tipa Da li deca mogu nastati iz odnosa sa zlim duhovima (incubi - demoni koji dolaze pri spavanju, srp. mora) ili ženskim demonima (succubi - demoni koji imaju seksualne odnose sa muškarcima u snu), O vešticama koje imaju odnose sa davolima, Da li veštice mogu izvesti takvu madionicarsku opsenu da se cini da je polni organ delimicno ili potpuno odvojen od tela, Kako veštice ometaju ili sprecavaju sposobnost radanja itd.

Poslednji deo za predmet ima procese protiv veštica i jeretika, bilo u crkvenim bilo u svetovnim sudovima. Da bi se izvuklo priznanje, koristile su se razne tehnike mucenja, što potvrduje i odlomak: Ali ako je nikakve pretnje ili obecanja ne bi naveli da prizna istinu, tada nadležni moraju pristupiti kažnjavanju... I dok se ona ispituje o svakoj tacki optužbe pojedinacno, treba je izlagati mucenju u odredenim intervalima, pocev od najblažeg oblika mucenja; a sudija ne sme oklevati pribegavanju težim oblicima mucenja. Ne iznenaduje to što mnogi feministi vide Malleus kao tipican primer patrijarhalne represije.

Delovi Malja za veštica prevedeni su na hrvatski u: Vladimir Bayer, Ugovor sa davlom, Zagreb, Zora, 1952.

Thomas J. Whitby

Thomas J. Whitby & Suzanne G. Frayser, Studies in Human Sexuality, ibid., str. 510

Prevod: Minja

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi