Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
prikazi

Dover, Kenneth:
Homoseksualnost kod starih Grka
 
   

Greek Homosexuality, Harvard University Press, 1978, str. 244, bibliografija i indeks.
http://www.gay-serbia.com/queer/dover-kenneth/index.jsp


Pozdravljeno kao studija-prekretnica, ovo delo britanskog klasičnog filologa Dovera pokriva homoseksualnost manifestovanu u grčkoj umetnosti i književnosti u periodu od VIII do II veka pne. Homoseksualnost je u najvećem delu Stare Grčke bila otvorena i nesuzbijana, prihvaćena kao normalan vid seksualnosti (u stvari grčki recnik nije pravio nikakvu razliku između heteroseksualnosti i homoseksualnosti).

Prvi deo, Problems, Sources and Methods, govori o statusu i prirodi homoseksualnosti u grčkom društvu. Dover priznaje da nauka nije u stanju da otkrije kako, kada i zašto je homoseksualnost postala podozriv deo grčke kulture. Sumirani su glavni izvori naučnih informacija o grčkoj homoseksualnosti: vizuelna umetnost (prvenstveno vaze sa oslikanim homoseksualnim scenama), književnost poezija i drame (naročito Aristofanove komedije), govori u sudnici i Platonovi dijalozi.

Drugi deo, The Prosecution of Timarkhos, proučava jedinstvenu dokumentaciju, govor tužioca u procesu protiv Timarha, političara optuženog da se jednom odao homoseksualnoj prostituciji. Govor je bogato otkrovenje atinskih običaja, koje Dover pažljivo disecira unutar grčkog pravnog okvira hibrisa (otprilike: prestup) i legitimnog/nelegitimnog Erosa.

 
Sir Keneth Dover  

Sledeći deo Special Aspects and Developments, sadrži veliki izbor fotografija oslikanih vaza, čiji stepen eksplicitnosti varira, što Dover objašnjava i povezuje sa različitim aspektima homoseksualnosti, kao što su udvaranje, dominantnost i submisivnost, kopulacija itd.
Ostatak knjige bavi se tretiranjem homoseksualnosti u različitim pesmama, dramama i filozofskim razgovorima. Takođe se razmatra i pitanje ženske homoseksualnosti, iako toga veoma malo ima u postojećoj helenskoj umetnosti i književnosti, sa izuzetkom dela pesnikinje Sapfe.

Dover veruje da savremeno mišljenje da je nemoguće shvatiti kako to da su Grci tolerisali homoseksualnost dolazi iz kulture koja je nasledila religijsku zabranu homoseksualnosti... dok Grci niti su nasledili niti razvili verovanje da je božanska moć otkrila ljudima skup zakona za regulisanje seksualnog vladanja; oni nisu imali versku instituciju koja je imala autoritet da ucvrstiti prohibicije vezane za seks (str. 203). Naposletku, oni su se osećali slobodnima da biraju, prilagođavaju, razvijaju i nadasve vrše inovacije. Opširan appendix sadrži spisak vaza pomenutih u knjizi, bibliografiju i indeks grčkih tekstova i dokumenata, indeks grčkih reči i opšti indeks.

Edward Sadowski

Thomas J. Whitby & Suzanne G. Frayser, Studies in Human Sexuality, ibid., str. 315-316

Prevod: Minja

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi