Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
iz štampe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 
   

Politika, 08.11.2005
BOLEST ILI IZBORSrpsko lekarsko društvo od svetskih stručnih institucija traži odgovor na pitanje da li je homoseksualnost poremećaj


Srbija će, prema svemu sudeći, ponovo postati tema u raspravama svetskih organizacija za zaštitu ljudskih prava. Naime, grupa za lezbejska ljudska prava "Labris" požalila se Svetskoj zdravstvenoj organizaciji na to da Srpsko lekarsko društvo još nije potvrdilo stav SZO-a da homoseksualnost nije bolest. Međutim, i Etički komitet SLD, koji o ovome raspravlja, obratio se evropskim i svetskim stručnim institucijama tražeći preporuku za donošenje zvanične odluke.

Kako kaže Dragana Vučković iz "Labris", Helena Nigren-Krug, savetnica za zdravlje i ljudska prava u SZO, o ovome je obavestila sve odseke ove organizacije, ali i kancelariju Visokog komesara UN za ljudska prava, kao i Pola Hanta, specijalnog izvestioca UN zaduženog za najviše standarde fizičkog i mentalnog zdravlja ljudi.

"Labris" se žalio SZO-u zbog toga što Etički komitet SLD, razmatrajući njihov zahtev, nije doneo njima očekivanu odluku već zaključio da "postoje mnoge kontroverze koje se odnose na ovaj problem, kako u medicini tako i u društvu". Dr Marko Kontić, predsednik Etičkog komiteta Srpskog lekarskog društva, kaže za "Politiku", da je Komitet pažljivo razmatrao zahtev grupe za lezbejska ljudska prava "Labris" da se donese stav da homoseksualnost nije bolest.

- Nismo odbili njihov zahtev, već je naš odgovor bio da će se o tome organizovati javna rasprava u okviru Etičkog komiteta SLD na kojoj će učestvovati stručni ljudi. Ali smo uputili i dopise Evropskim i Američkim naučnim organizacijama za zdravstvo i ljudska prava da nam daju svoje preporuke. Sve to je urađeno radi zdravlja i zadovoljstva svih građana naše zemlje, a i pripadnika tih grupa. Kada Etički komitet jednom donese odluku, ta odluka je neopoziva i zato se takve zvanične odluke i stavovi ne mogu donositi na prečac. Etički komitet ima 15 članova različitih struka od lekara, profesora i pravnika do predstavnika Srpske pravoslavne crkve, kao i referenta koji je zadužen za ovo pitanje. Do sada su već održane tri rasprave na ovu temu - istakao je dr Kontić.

Da li je homoseksualnost bolest ili ne, tema je i svetskih naučnih krugova i u njima, kako kaže naš sagovornik, postoje različiti stavovi.

- Iz tih razloga smo i uputili zahteve za preporuku evropskim i svetskim strukovnim i naučnim organizacijama, jer ne želimo da isključivo sami donosimo takve odluke. Mi smo demokratsko društvo, koje želi da bude deo Evropske unije i ne želimo da donosimo tako važne odluke koje nisu u skladu sa njihovim stavom. Takva odluka nije nevažna, da bi se donosila samoinicijativno i bez svih strana. Ako se zvanično donese stav da homoseksualnost nije bolest, onda njoj kao temi nema mesta u medicinskim udžbenicima. Opšte poznato je da se homoseksualnost proučava i nalazi u skoro svim svetskim medicinskim udžbenicima. Međutim, zanimljivo je da se posle podnošenja zahteva predstavnici homoseksualnih grupa više nisu interesovali o ishodima rasprava, niti su im prisustvovali već su se odmah obratili EU i medijima. Zašto je to tako? Šta im je bitnije ishod ili popularnost - pita se dr Kontić.

Međutim, Dragana Vučković iz "Labrisa" kaže da niko nikada nije obavestio njihovu organizaciju o pomenutim raspravama, ali i da, u principu, ne bi ni trebalo da se raspravlja o nečemu što je ceo svet odavno potvrdio.

- Obratili smo se međunarodnim organizacijama koje su validne, s obzirom da smo članica UN. Planiramo da se, sa dopisom koji smo dobili od Svetske zdravstvene organizacije, obratimo i Ministarstvu zdravlja. Od Srpskog lekarskog društva smo samo tražili da se pridruže svojim inostranim kolegama u otklanjanju zablude da je homoseksualnost bolest i time nam olakšaju napore u smanjivanju homofobije. Zemlje u regionu već imaju ovakve zvanične potvrde od svojih najvažnijih lekarskih udruženja - kaže Vučkovićeva.

U Hrvatskoj ovakvu potvrdu nedavno je izdala Hrvatska lječnička komora i Hrvatsko psihijatrijsko društvo, doduše, posle jakih pritisaka gej-organizacija.

- Još početkom sedamdesetih godina, Američka psihijatrijska asocijacija izbacila je termin "homoseksualnost" iz zvaničnih priručnika sa listama mentalnih i emotivnih poremećaja, dok je Američka psihološka asocijacija 1975. objavila rezoluciju kojom podržava ovu akciju. Homoseksualnost se u svetu već desetinama godina ne smatra za bolest, a utvrđeno je da homoseksualna orijentacija nije ograničena ni na jedan odrežen tip osobe. Gej muškarci i lezbejke su svih godina, rasa, religija, nacionalnosti, društvenog okruženja, profesija, ali na žalost, naša sredina je "bogata" predrasudama, pa je i homofobija veoma izražena - kaže Dragana Vučković iz Grupe za lezbejska ljudska prava "Labris".

Gordana Bašović
Nenad Radičević
 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi