Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
iz štampe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Izvor: Politika

Dosledna principu: Sladjana Milošević

 
 
Slađana kao teletabis

VI.6.1 BUTNOVNICA S RAZLOGOMOva zemlja samo u sport ulaže. Pitam se zašto nam je važno da sebe percipiramo kao naciju, koja je isključivo fizički superiorna i snažna - čudi se Slađana

Parola ''Legalizujte umetnost'' je i naziv emisije, čije ćemo premijerno izdanje videti u nedelju na kanalu Art. Tom prilikom pitamo kompletnu autorku, istaknutu muzičarku i sinonim za avangardu na ovim prostorima, Slađanu Milošević, o čemu se radi?

- Nije mi prvi put da pravim emisiju. Posle materijala ''Muzička industrija Amerike'', koji sam snimila tokom boravka u SAD, dobila sam šansu i kod nas.

Nije li reč muzička industrija, previše kruta za jednu umetnost? Bez duše?

- Ma kako zvučalo, sve što donosi profit na zapadu naziva se industrijom. U Americi muzika je druga po ostvarenoj zaradi. Čak i ispred filma. Masovna kultura danas je proizvod više ekonomskih a manje umetničkih tendencija, čemu se ja protivim, ali činjenica je da je kultura postaje skroz konzumentski produkt. Ma koliko umetničkog imala u sebi, ona najpre zavisi od metoda plasiranja na tržište. Kako je moderna tehnologija ukinula potrebu za direktnim kontaktom umetnika i publike, mediji su postali mostovi između nas, a kroz njih neophodno je odnegovati čitavu strukturu posrednika. Diskografske kuće, marketinške agencije, menadžere, tonsku i video produkciju. Sve to jeste ogromna industrija.

Mnogi misle da narodu treba puštati ono šta želi. Vi ste, čini se, za prosvećeni apsolutizam?

- Apsolutno. Asocijacija, koju predvodim ''Ars et Norma'' predlaže osnivanje i nacionalnog saveta za muziku. Ako postoji filmski centar Srbije, zašto ne bi postojao muzički?

Šta na takav predlog kaže ministar kulture?

- Kojadinović ga očenjuje k'o dobru ideju. Masovna pop kultura, koja je po definiciji na granici elitne kulture i zabave, nikad nije bila interesanta državi. Za razliku od drugih, mi nikad nismo finansarali autore, koji bi uspeli u svetu u toj oblasti. Dobro je ulagati i u sportiste, ali čini se da ova zemlja ulaže skoro samo u njih, na uštrb kulture ili nauke. Mi kao da nemamo taj moždani mišić iznad vrata, pa sebe percipiramo kao naciju koja je isključivo fizički superiorna i snažna. Ideal nam je ruralni, po meni retrogradni model čoveka, koji je prevaziđen i neadekvatan trenutku.

Čime se još bavi asocijacija ''Ars et Norma''?

- Ono što nisam dovršila kao koordinator kulturnih reformi za vreme ministra Lečića, pokušavam u Ars et Normi. Osnivamo antipiratsku komisiju, promovišemo eksperimentalne sadržaje u kulturi i borbu za njenu depolitizaciju.

Koliko Vas su Vas promenile godine, iskustvo?

- Primećuju da sam elegantnija i suzdržanija, ali da i dalje nisam odmakla ni pedalj od buntoviništva i večne konfrontacije sa mejnstrimom.

A konfrontacijom sa sobom? Niste li prelatali iz žanra u žanr? Od šlagera do teškog metala?

- Da sam bila nedosledna, jesam. Oduvek sam volela tvrdi zvuk, ali sam na pocecima imala i kompromise s blažim popom, snimala tinejdžerske hitove poput ''Simpatije'', ali i tada sanjala da zvučim kao Pink Flojd ili Džimi Hendriks, sa muzikom, koja je kombinacija klasike i roka. Ipak, mada sam se kompromitovala stilski, nisam kvalitetom jer su i šlager pesme koje sam tad pravila, u tom fahu bile dobre i simpatične.

Koliko su takvi kompromisi nužni?

- Pojaviti se krajem sedamdesetih kao ženski autor sa gitarom i imati i vizuelni izgled kao ja, bilo je opšte neprihvatljivo. Da se tada nisam prilagodila, niti bih mogla da snimim, niti prodam ploču, a samim tim ni bavim muzikom što nije dolazilo u obzir. Muzičar sam po opredeljenju od četvrte godine i u nju nisam ušla da bih se dobro udala. Za razliku od kolega nikad nisam otišla u krajnost i prodavala narodnu muziku pod pseudonimom, a u isto vreme bila član udruženja kompozitora klasične muzike, kao što znam primere.

Nikad niste koristili pseudonim?

- Ne, ali su ispod mojih radova potpisivana muška imena. Kad se žena potpiše kao autor pre će je pokrasti što je tužno. Neki od potpisanih muškaraca imena, postoje samo na omotima mojih starih ploča, ne i u realnosti ali su kod drugih stvarali utisak da iza mene stoje muškarci, kojima niko neće smeti da ukrade ideje, koje su mi inače krali. Pesme mi tipski i jesu muške.

U kom smislu?

- Za koliko ste žena u svetu čuli da pevaju o buntu i socijalnim temama? Ne bave se jer im tako neće dati podršku. Moje imaju socijalnu tematiku. Ponižavanje žena ima hiljadugodišnju tradiciju i to se teško menja. Poznato je da se u ranom hrišćanstvu nasleđivalo po ženskoj liniji, da bi muškarci, videvši da im to ne odgovara silom prepravili zakon?

Da li zbog takvih prepravki i u bibliji piše da je muškarac superiorniji?

- U prepravljanje biblije sam apsolutno sigurna. Naročito u delovima o Mariji Magdaleni. Osećam se kao hrišćanka, ali sam prema nekim stvarima mnogo toleranija i humanija od onih koji se sad busaju time. Ne verujem da je bog u jednoj glavi govorio da sve treba voleti, a u drugoj propovedao kazne za drugačije. Biće da su se prema potrebi umešale i ljudske ruke bez božanskog priviđenja. Znate li što su neki kanali odbili da mi emituju spot u kome pevam o slobodi? Jer se u jednom kratkom kadru ljube dva muškarca, pa je određenim televizijama to bilo strašno. Nekome su smetali i delovi, koji govore o slobodnoj ljubavi, slobodi mišljenja, stvaranja i osećanja.

Hoćemo li Vas pored uloge kulturnog aktiviste, skoro videti i na sceni?

- Nadam se. Razlog mog povlačenja je taj što ne pripadam ni jednoj političkoj strukturi i interesnoj sferi, a nas, koji opstajemo a nismo ničiji je malo. Manje i od broja prstiju na ruci.

P. T.

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi