Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Gej parada über alles* (iznad svega)

press.rs  ·  Beograd  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 29. SEP 2011
Tajni sastanak u nemačkoj ambasadi

Predstavnici policije juče potvrdili stranim ambasadorima i organizatorima gej parade da su u mogućnosti da obezbede skup, bez obzira na najavu ekstremističkih organizacija da se spremaju za novo rušenje Beograda

Gej parada mora da se održi po svaku cenu 2. oktobra, odlučeno je juče na tajnom sastanku u nemačkoj ambasadi u Beogradu, saznaje Press! Sastanku su prisustvovali ambasadori zapadnih zemalja, vrh MUP-a Srbije, predstavnici OEBS-a i LGBT populacije, a slični sastanci prethodnih dana već su održani u britanskoj i poljskoj ambasadi.

- Nije bilo ni pomena o odlaganju Parade ponosa. Razgovor se odnosio na aktuelnu bezbednosnu situaciju u zemlji, koja je ocenjena kao „vrlo osetljiva" zbog poslednjih dešavanja na severu Kosova, ali to neće uticati na održavanje ovog skupa. Vrh srpskog MUP-a je uveravao da će se policija potruditi da u nedelju sve prođe u najboljem redu - otkriva izvor Pressa.

Vorlik: Parada osnov demokratije

Američka ambasadorka Meri Vorlik pozvala je juče vlasti u Srbiji da učine sve da Parada ponosa protekne bezbedno.

- Širom sveta Parade ponosa predstavljaju važan i opšteprihvaćen način za pripadnike lezbijske, gej, biseksualne i transseksualne zajednice da zastupaju svoja prava. Kako je Srbija u pripremama za ovogodišnju Paradu ponosa, želeli bismo da još jednom pohvalimo napore policije da zaštiti ovu ugroženu manjinu tokom prošlogodišnje parade. Ova prava garantovana su Ustavom Srbije svim građanima ove zemlje i osnova su demokratije - istakla je ambasadorka Vorlik.


Goran Milić, član organizacionog odbora Parade ponosa, koji je prisustvovao sastanku u ambasadi, juče nije bio raspoložen za razgovor.

Policajci traže odlaganje

- Samo ću vam reći da na ovom sastanku nije bilo ni reči o odlaganju manifestacije - izričit je Goran.

Odlaganje Parade ponosa i svih skupova zakazanih za subotu i nedelju juče je ponovo zatražio i predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović.- Svima je jasno da je u ovom trenutku neophodan pojačan stepen bezbednosti u državi. Svi bi trebalo da se solidarišemo sa Srbima na Kosovu koji se bore za opstanak i kojima je potrebna pomoć - kaže Mijailović.

On je apelovao i na državni vrh Srbije da još jednom ozbiljno preispita okolnosti i rizike održavanja gej parade.

- Policija ima ustavnu obavezu da obezbeđuje sve javne skupove, ali moram da priznam da je njihovo raspoloženje isto kao raspoloženje većine građana, koji se ne slažu sa održavanjem gej parade - kaže Mijailović.

Udruženje policije „Solidarnost" juče je takođe poslalo poruku organizatorima parade da budu realni i društveno odgovorni i otkažu paradu.

Dačić: Neka pomognu ovi što podržavaju

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da će policija oštro reagovati ako bude napadnuta. On je zatražio od organizatora gej manifestacije i stranih institucija koje ih podržavaju pomoć u opremanju policajaca.

- Tek nakon dobijanja te pomoći policija će moći adekvatno da izvrši zadatke i zaštiti učesnike, građane i imovinu grada - ocenio je Dačić.


- Njeno održavanje u uslovima socijalno-ekonomskog kolapsa i dešavanja na severu Kosova izašlo bi iz okvira promovisanja ličnih prava i prava manjinskih grupa. Postalo bi zaklon za potpaljivanje fitilja „socijalne bombe", u čijoj će eksploziji nezadovoljstva stradati svi, počev od nas policajaca, pripadnika gej populacije, ali i onih koji se tome protive - upozoreno je iz Udruženja policije „Solidarnost".

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Pressa

Press

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi