Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
filmovi
Shelter (2007)
         
     

režija:   Jonah Markowitz
uloge:   Trevor Wright, Brad Rowe, Tina Holmes, Jackson Wurth, Katie Walder
scenario:   Jonah Markowitz
žanr:   romantična drama
trajanje:   97 minuta
websajt:   http://www.heretv.com/sheltermovie

         

     

Ponekad, iako sadrži sve one klišee kada su staromodne melodrame u pitanju, filmsko ostvarenje može da se izdigne iznad njih zahvaljujući drugim jakim elementima. U slučaju debitantskog ostvarenja Jonaha Markowitza "Shelter"ti dobitni elementi sadržani su u odličnoj glumi Trevora Wrighta, ali i ostatka glumačke ekipe, kao i u vrlo dobroj fotografiji, ali najviše od svega u autentičnom prikazivanju emotivnih stanja.

Zack (Trevor Wright) tumači lik mladog umetnika koji živi sa sestrom Jeanne (Tina Holmes), brine se o njenom sinu i povremeno surfuje sa svojim najboljim prijateljem Gabeom (Ross Thomas). Pitanje koje se nameće u pokušaju da razumemo glavnog junaka jeste da li mu tolike obaveze služe za skrivanje od nečega. Zack ne razmatra tu mogućnost sve dok se u priči ne pojavi Gabeov striji brat Shoun (Brad Rowe), koji stiže u San Pedro iz Los Anđelesa gde mu trenutno renoviraju stan. Ubrzo Zack i Shoun počinju da provode mnogo vremena zajedno...razgovarajući, surfujući, izlazeći...što jedne večeri, posle mnogo alkohola, dovodi do prvog poljupca.

Reditelj i scenarista Jonah Markowitz ne otkriva toplu vodu, što nikako ne predstavlja minus. "Shelter" je film o ljubavi i kako da naučimo da budemo iskreni prema sebi, ali i prema drugima. On na pravi način vodi likove kroz priču, dozvoljavajući im da se prirodno razvijaju fokusirajući se na emocionalno"putovanje" glavnog junaka bez neočekivanih obrta ili erotskih scena u cilju zabavljanja publike. Čak ni dijalozi nisu ljigavi kao što bi se očekivalo, iako ponekad u filmu ima drama queen momenata.

Gluma Trevora Wrighta predstavlja pejsmejker od samog početka filma. U pitanju je zahtevna uloga koja od mladog glumca traži da zadrži mnogo toga o njegovom unutrašnjem životu, ali u isto vreme da da dovoljno informacija o stvarima koje on ne želi da vidi. Upravo je Wrightov pažljivi minimalizam ono za šta se vezujemo i ostajemo uz glavnog junaka do kraja filma.

Uz stilizovanu fotografiju, pitoreskne predele gde je radnja smeštena i odličan soundtrack, "Shelter" će Vam dugo ostati u sećanju. Bez pretencioznosti i preteranih klišea, ovaj film predstavlja osveženje kada su ostvarenja sa gay tematikom u pitanju.

Avalon
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi