Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Svet

Evakuisani učesnici LGBT festivala u Gruziji zbog upada desničara

www.politika.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 10. JUL 2023

Stotine desničarskih protivnika LGBT populacije je preplavilo lokaciju gde se održavao LGBT festival u glavnom gradu Gruzije, uništavajući binu, podmećući požare i pljačkajući bar.

Kako je preneo portal „Politiko", dim se dizao iznad polja nedaleko od grada, dok su LGBT+ zastave duge bile spaljene, a desničarski aktivisti plesali uz tradicionalnu gruzijsku narodnu muziku.

Učesnicima je ranije rečeno da se ukrcaju u autobuse radi bezbednosti.

Reagujući na napade, britanski ambasador u Gruziji Mark Klejton rekao je da je „šokiran i tužan kada je, uprkos planiranju i preventivnim merama, festival ponosa u Tbilisiju otkazan zbog bezbednosnih rizika za učesnike".

On je pozvao gruzijsku vladu da obezbedi da svi koji su prekršili zakon i agresivno ometali mirno okupljanje budu izvedeni pred lice pravde.

Zamenik gruzijskog ministra unutrašnjih poslova Aleksandre Darahvelidze rekao je da su učesnici Tbilisi Prajd festa bezbedno evakuisani sa lica mesta.

On je dodao da vlasti nisu uspele da obezbede Festival ponosa jer se održavao na otvorenom prostoru.

Gruzijski mediji procenjuju da je oko 5.000 ljudi marširalo prema mestu gde se održavao festival.

Mnogi od njih mahali su gruzijskim zastavama i nosili verske ikone, prenosi Asošiejted pres.

Animozitet prema seksualnim manjinama je jak u Gruziji, koja je pretežno pravoslavna, a neki prethodni LGBT događaji su praćeni nasilnim neredima, navodi američka agencija.

Darahvelidze je rekao da je policija pokušala da zaustavi demonstrante, ali da nije mogla da ih sve zadrži.

''Policija nije blokirala prilazni put mestu festivala kako bi sprečila agresivnu grupu i nije primenila proporcionalnu silu protiv napadača", navodi se u saopštenju organizatora skupa Tbilisi prajd.

Oni tvrdi i da su današnji događaji unapred su koordinisani i dogovoreni između Ministarstva unutrašnjih poslova i nasilne grupe Alt-Info.

Ta ekstremno desničarska grupa bliskih veza sa Gruzijskom pravoslavnom crkvom, više puta je organizovala kontraproteste protiv godišnjih LGBT skupova, a 2021. godine na desetine novinara je povređeno, dok je jedan snimatelj kasnije preminuo.

U jeku nasilja te godine, misija EU u zemlji je uputila oštro pismo vladi u kojem je osudila „direktne napade na demokratske i proevropske aspiracije Gruzije" i kritikovala paljenje zastave EU ispred parlamenta, podseća briselski portal.

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.