Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Srbija

Poverenica: LGBTI+ zajednica se i dalje suočava sa nasiljem i diskriminacijom

www.danas.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 01. JUL 2023
Foto: Petar Lazović

Poverenica Srbije za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je, povodom Međunarodnog dana ponosa - 28. juna, da se i pored pozitivnih pomaka, LGBTI+ zajednica i dalje suočava sa razlitičim oblicima nasilja i diskriminacije.

Ona je u saopštenju navela i da se pripadnici LGBTI+ zajednice i dalje suočavaju i sa socijalnom distancom, saopštio je danas njen kabinet.

„Kontinuirano treba raditi na prevazilaženju svih prepreka koje onemogućavaju našim LGBTI+ sugrađanima da budu ravnopravni članovi društva", kazala je Janković.

Navela je i da je „odgovornost i na medijima" jer se, kako je ukazala," neadekvatnim izveštavanjem osnažuju predrasude i stereotipi, ugrožava bezbednost i narušava dostojanstvo i integritet neke ličnosti".

Dodala je da je „način na koji su pojedini mediji preneli vest o nestanku devojke iz Kovilja, za oštru osudu".

„Otkrivanje transrodnog identiteta osobe, uz navođenje starog imena i fotografije, nedopustivo je i predstavlja kršenje Zakona o zabrani diskriminacije, prava na privatnost i zaštitu ličnih podataka", istakla je Janković.

Ona je, kao ključne probleme u ostvarivanju ravnopravnosti LGBTI+ osoba, navela nepravilnu primenu propisa prilikom izdavanja dokumenata transrodnim i transpolnim osobama koja utiče na važne životne oblasti.

Tu je svrstala i „javno izražavanje homofobnih i diskriminatornih stavova kojima se podstiče nasilje prema LGBTI+ populaciji".

„Kada je reč o pritužbama Povereniku zbog diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, najviše njih se u protekloj godini odnosilo na postupanje organa javne vlasti i oblast rada i zapošljavanja", kazala je ona.

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.