Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Srbija

Reagovanja stranaka na Evroprajd – od podrške do osude

https://rs.n1info.com/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 17. SEP 2022

Predsednik Pokreta slobodnih gradjana (PSG) Pavle Grbović izjavio je da će ta stranka na redovnoj skupštini usvojiti Deklaraciju o pravu na različitost i ravnopravnost, jer se pokazalo da država Srbija "sistemski proizvodi nepravdu".

Ne radi se samo o pravu LGBT zajednice i poštovanju njihovih prava, već želimo da se suprotstavimo nametnutoj mantri koja pokušava da uguši svaki bunt u državi, da uništi svaku solidarnost i koja kaže - pusti to, imamo većih problema, naglasio je Grbović.

Za nas iz PSG nema većih problema od toga da se građani naše zemlje osećaju diskriminisani i ugroženi i nikada zbog procenata glasova ili pretnji populista nećemo odustati od odbrane prava svih građana, rekao je lider PSG.

Danas su to LGBT osobe, juče žene koje smo cinično pitali zašto ranije nisu prijavile nasilje dok istovremeno društvo traži da im se oduzme pravo da odluče o svom telu, a sutra mogu biti Romi ili osobe sa invaliditetom, upozorio je Grbović.

Dveri: Održavanje Evroprajd šetnje pokazatelj da Srbija nije samostalna
Srpski pokret „Dveri" ocenio je da ukoliko vlast dozvoli da se i pored zabrane održi šetnja u okviru Evroprajda, biće jasno da Srbija nije samostalna i nezavisna država, već kolonijalna uprava.

„Ovakav razvoj stvari je posledica brojnih pritisaka iz EU i NATO, ali i američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila koji se direktno meša u unutrašnja pitanja naše države, a očigledno je da pod tim pritiscima Aleksandar Vučić i njegova vlast popuštaju. Iako je prvo zabranjena maršruta Evroprajd šetnje od Narodne skupštine do Kalemegdana, a onda i šetnja od Narodne skupštine do Tašmajdana, sada će se očigledno popustiti pod pritiskom i dozvoliti maršruta od Ustavnog suda do Tašmajdana", saopštile su Dveri.

Dodali su da bi to bilo i kršenje zakona Srbije, jer je skup u pokretu potrebno prijaviti pet dana pre njegovog održavanja, a organizatori Evroprajda su to učinili tek juče.

Srpski pokret Dveri pozvao je gradjane Srbije na mir, dostojanstvo i poštovanje zakona, a nadležne organe da, bez obzira na pritiske spreče bilo kakvu protivzakonitu šetnju.

Đurđević Stamenkovski: Vučić i Brnabić suspendovali pravni poredak Srbije
Predsednica Srpske stranke Zavetnici i narodna poslanica Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da odluka Aleksandra Vučića i Ane Brnabić da dozvole šetnju učesnika „Evroprajda" predstavlja suspendovanje pravnog poretka Republike Srbije i „dokaz da su strani ambasadori iznad zakona naše zemlje".

Đurđević je za agenciju Beta kazala da je MUP zabranio šetnju i da je Upravni sud odbio tužbu organizatora „Evroprajda", i da će zbog nepoštovanja tih odluka posledice održavanja Parade ponosa biti ogromne i dalekosežne.

„Vučić i Brnabić su odigrali dupli pas i pokušali da lobuju zakone, sudove, Ustav i volju većinskog stanovništva. Očigledno je da je vlast i u ovom slučaju marila isključivo za politički marketing, pa smo prethodnih dana imali prilike da čujemo: ‘Neće biti šetnje, sve i da me Bajden zove'. Međutim, Bajden nije imao potrebu da to učini, bilo je dovoljno da se oglasi američki ambasador Kristofer Hil i da nas obavesti da odluke naših institucija nemaju nikakvu pravnu i političku težinu", ocenila je predsednica Zavetnika.

Dodala je da se postavlja pitanje suvereniteta i integriteta države, „jer ako vlast nije sposobna da se u ovom slučaju odupre spoljnim pritiscima, kako će to učiniti pred mnogo krupnijim izazovima".

„Zabrana se u praksi očito odnosi samo na one koji su mirno i dostojanstveno iskazivali svoj protest zbog najave održavanja ‘Evroprajda', što pokazuje, ne samo dvostruke aršine, već i selektivnu primenu ljudskih prava", kazala je Đurđević, naglasivši da su Vučić i Brnabić odlučili da „Evroprajd može, ali ne može moleban".

„Ako Srbi s Kosova i Metohije žele da ih ovako čuvaju Vlada Srbije i policija, možda im ovim potezom iz Beograda poručuju da im je najbolje da organizuju gej paradu", zaključila je predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Danas su mediji preneli da će premijerka Brnabić voditi računa o bezbednosti učesnika parade Ponosa a ministar policije Vulin je ponovo saopštio da će striktno sporoditi odluke nadležnih orgama i sudova i da neće biti nikakve nedztvoljene šetnje.

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.