Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Region

Evropska komisija tužiće Mađarsku zbog spornog zakona koji ugrožava prava LGBT zajednice

www.euronews.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 23. JUL 2022

Evropska komisija, najvažnija izvršna institucija EU, tužiće Mađarsku zbog njenog zakona za koji se navodi da ugrožava prava LGBT zajednice, objavio je sajt Politiko, pozivajući se na mađarski dnevni list Nepsava.

Mađarski zakon usvojen u junu prošle godine izazvao je uznemirenost u LGBT zajednici jer zabranjuje upotrebu materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost i promenu pola u školama, a on se opravdava kao potrebna mera za sprečavanje zlostavljanja dece, prenosi Rojters.

Mađarski parlament je u junu 2021. usvojio zakon koji zabranjuje mlađima od 18 godina "prikazivanje ili promociju" homoseksualnosti ili promene pola u televizijskim emisijama, filmovima i programima seksualnog obrazovanja deci u školama.

Mađarska vladajuća koalicija predvođena strankom Fides premijera Viktora Orbana saopštila je da su prava LGBT i druga slična društvene teme, pitanja o kojima treba da odlučuju nacionalne vlade, a ne Brisel. Mađarska vlada je takođe objasnila da sporni zakon ima za cilj da zaštiti decu, i da nije usmeren protiv LGBT zajednice, navodi britanska agencija.

 

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.