Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Svet

Holandija, monarhija i LGBT: Princeza bi mogla da stupi u brak sa ženom i postane kraljica, kaže premijer

www.bbc.com/srpski  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 15. OCT 2021

Hipotetički istopolni brak princeze Amalije ne bi predstavljao pravni problem, kaže premijer Mark Rute.

Istopolni brak legalan je u Holandiji od 2001. godine, ali se oduvek pretpostavljalo da se ne može primeniti na kraljevsku porodicu zato što bi morao da postoji naslednik prestola.

Privremeni premijer Mark Rute jasno je stavio do znanja da bi svaki kralj ili kraljica, takođe, mogli da stupe u brak sa osobom istog pola.

Naslednica holandskog prestola, princeza Amalija, puni 18 godina u decembru.

Rute navodi da se radi o „teoretskoj situaciji", ali da bi buduća kraljica mogla da stupi i u brak sa ženom.

„Stoga, iz premijerskog kabineta ne smatraju da bi prestolonaslednik ili kralj trebalo da se odreknu titule ako žele da se venčaju sa partnerom istog pola", objasnio je on u odgovoru na pitanje koje je došlo iz njegove stranke.

Kao najstarije dete kralja Vilema-Alekandera, budućnost princeze Amalije sada je pod lupom, a u jednoj knjizi objavljenoj na leto pokrenuto je pitanje šta bi se moglo dogoditi ako ona odluči da stupi u brak sa ženom.

U knjizi se nije spekulisalo o privatnom životu princeze i nema naznaka venčanja u skorijoj budućnosti.

Očekuje se da će Amalija iduće godine upisati fakultet, a ona je odbila kraljevske prihode na koje ima pravo dok je studentkinja.

Ovo je navelo dvojicu poslanika liberalne stranke Marka Rutea Narodna partija za slobodu i demokratiju (VVD) da se zapitaju da li su trenutna ograničenja vezana za brakove unutar kraljevske porodice u skladu sa „normama i vrednostima 2021. godine".

Iako su iz premijerskog kabineta jasno stavili do znanja da je istopolni brak moguć, nepoznato je šta bi se dogodilo sa nasledstvom ukoliko supružnici dobiju decu, na primer, usvajanjem ili uz pomoć davaoca sperme.

„Strašno je komplikovano", objasnio je Rute.

U holandskom ustavu se navodi da kralja ili kraljicu može naslediti samo „zakoniti potomak".

Premijer je rekao da je to u ovoj fazi čisto teoretski, ali da će odluka biti na parlamentu koji mora dati odobrenje za kraljevski brak.

„Rešimo to pitanje ako dođemo do njega", rekao je on za holandsku televiziju.

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.