Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Teorija

Kvir, reč koja pripada nama

https://www.xxzmagazin.com/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 26. MAY 2021

Kvir je ranije imao pogrdno značenje, a kasnije je usvojen kao kišobran pod koji su stali gej muškarci, lezbejke, transrodne, biseksualne, te sve druge osobe koje se ne uklapaju u heteronormativnu većinu.

Termin queer se gotovo odomaćio u modernoj svesti. Prodor termina označio je i njegovu široku upotrebu u skoro svim humanističkim disciplinama. Čak i u sredini kakva je Srbija, sve češće smo u prilici da ga čujemo, iako, mahom, i dalje ne postoji pouzdan odgovor šta queer zapravo označava. Uglavnom je odgovor na pitanje šta je kvir takođe u formi pitanja „Je l' to ima neke veze sa homoseksualcima?" Sigurno je da se queer velikim delom oslanja na gej i lezbejske studije, ali on je danas i mnogo više od toga.

U srž problematike uvodi nas značenje same reči, kako ono početno, tako i ona potonja određenja. Svedoci smo da pojedine reči tokom vremena trpe brojne izmene na značenjskom planu, a u skladu sa tim, menja se i njihova društvena percepcija koja nekada ide iz krajnosti u krajnost. Znamo da je reč „gotika" u srednjem veku bila sinonim za ružno i groteskno, a tek sa romantizmom, koji ponovo otkriva srednji vek, „gotika" ima značenje umetničkog pravca, što je prisutno i danas. Ili, ako ostanemo u okviru same teme, kao tipičan primer poslužiće nam reč gej, čije je kolokvijalno značenje bacilo u zasenak ono drugo, primarno, ali danas već arhaično, kada je značila „veseo", „radostan", „srećan". Gotovo je izvesno da bi neko ko nedovoljno poznaje engleski jezik ostao prilično zbunjen stihovima pesme „Streets Of Laredo" u kojoj Džoni Keš peva: „...Once in the saddle, I used to go gay. First to the card-house and then down to the Rose's. But I'm shot in the breast and I'm dying today...".

Slična sudbina prati i reč kvir, iako je njeno početno značenje - „čudak", „čudan", „bizaran", „sumnjiv" i danas zadržano u svakodnevnoj upotrebi („Your friend is so queer"). Paralelno sa svojim osnovnim značenjem, kvir postaje i vulgarna i uvredljiva oznaka za homoseksualca (ekvivalent u srpskom jeziku bila bi reč „peder"). Ali, situacija se menja počev od devedesetih godina prošlog veka, kada queer postaje simbol emancipacije gejeva i lezbejki i od „simbola devijacije postaje znak afirmacije seksualne drugosti" (Bužinjska i Markovski 2009, 501). U fazama koje su usledile, kvir nadilazi okvire homoseksualne perspektive i političke borbe i poprima jedno univerzalno značenje različitosti na planu seksualnosti, opisujući istovremeno i teorijski model koji je potekao iz lezbejskih i gej studija. Zahvaljujući svojoj širokoj primeni, fleksibilnosti i anarhičnoj prirodi, kvir postaje vrlo popularan, naročito u šoubiznisu, o čemu svedoči savremena pop kultura. (Ivana Simić)

James Somerton na svom YouTube kanalu priča o istoriji termina kvir, te o tome kako je uticao na LGBTIQ+ zajednicu.

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.