Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Srbija

Zaštitnik građana traži posebnu obuku za leskovačke nastavnike o LGBT pitanjima zbog martovskih anti-gay protesta

https://jugmedia.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 23. DEC 2020

Zaštitnik građana je, povodom postupka pokrenutog posle saznanja iz medija da su srednjoškolci u Leskovcu protestvovali zbog najave Parade ponosa u tom gradu, ukazao je pre dva dana Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da treba da obezbedi obuke za zaposlene u obrazovno-vaspitnim ustanovama o pristupu sadržajima koji se odnose na LGBTI zajednicu.

 

„Smatramo da je od izuzetog značaja da se sprovede edukacija u cilju razvijanja tolerancije i podizanja svesti zainteresovanih aktera u sistemu obrazovanja i vaspitanja o pravima LGBTI osoba i želimo da pružimo podršku Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u ovom procesu“, naveo je Zaštitnik građana.
Zaštitnik građana je posle informacija iz medija da je grupa od oko 200 srednjoškolaca u Leskovcu u martu 2020. godine protestvovala zbog najave da će se u tom gradu održati Parada ponosa, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada resornog ministarstva.

Ministarstvo je obavestilo Zaštitnika građana da je zatražilo od svih srednjih škola u Leskovcu da utvrde da li su njihovi učenici učestvovali u protestu i da pokrenu vaspitno-disciplinske postupke protiv njih, nakon čega su u tri škole došli do saznanja da su njihovi učenici izostali sa nastave.

Nadležno ministarstvo je školama skrenulo pažnju da su u obavezi da obaveste nadležni centar za socijalni rad i policiju nakon što se utvrdi učešće pojedinih učenika u protestu, a protiv učenika koji su učestvovali u protestu pokrenute su zakonske procedure, navelo je resorno ministarstvo u odgovoru Zaštitniku građana.
Na martovskom anti-gay protest u Leskovcu učestvovalo je više stotina srednjoškolaca i navijača, a pretučeni su i vređani novinari koji su pratili ovaj skup. Napadač na novinara Jugmedie je tada uhapšen, ali kasnije pušten na slobodu.

Vaši Komentari
homofobija krece iz porodice i skole... a malodobnima'' je sve dopusteno da cine u srbiji.
BG1 · 08.01.2021, 6:04
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.