Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Svet

Mađarska i istopolna partnerstva: Na korak od zabrane usvajanja dece

www.bbc.com/serbian  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 12. NOV 2020

Predloženi amandman precizira da je „majka žena, otac muškarac" i dozvoljava usvajanje dece samo venčanim parovima. Istopolni brakovi u Mađarskoj nisu dozvoljeni, ali je usvajanje moguće ako se jedan od partnera prijavi sam. Nacrt su osudile grupe koje se bave ljudskim pravima.

Predlog je u parlament poslala vladajuća desničarska stranka Fides u utorak. Traži se da se deca odgajaju uz „hrišćansko" tumačenje rodnih uloga.
„[To] obezbeđuje obrazovanje u skladu sa vrednostima zasnovanim na ustavnom identitetu Mađarske i hrišćanskoj kulturi", navodi se u tekstu.
Mađarska vlada, koju predvodi premijer Viktor Orban, izvršila je opsežne promene ustava od dolaska na vlast 2010. godine.

Dokument već definiše „instituciju braka između muškarca i žene", kao i „osnovu porodice i nacionalnog opstanka".Prema poslednjem amandmanu, samci su mogli da usvoje decu uz posebnu dozvolu ministra nadležnog za porodične poslove.

Grupe za prava LGBT zajednice saopštile su da su izmene namerno napisane u vreme kada masovni protesti nisu mogući zbog pandemije korona virusa.
„Vreme nije slučajno", navodi se u izjavi grupe Háttér Society.

Dodaje se da su „predlozi koji ozbiljno ograničavaju zakonska prava i protive se osnovnim međunarodnim i evropskim ljudskim pravima ... podneti u vreme kada ... protesti nisu dozvoljeni".

Mađarski parlament je u maju odobrio zakon kojim je zabranjeno transrodnim osobama da menjaju pol koji im je naveden u izvodu iz matične knjige rođenih.
Organizacije za zaštitu prava saopštile su tada da će takva odluka pogoršati diskriminaciju LGBT zajednice.

„Ljudi su u panici, žele da pobegnu iz Mađarske negde drugde gde može da im se prizna pol", rekla je Tina Korlos Orban, potpredsednica zagovaračke grupe Transvanilla Transgender Association.

Vaši Komentari
izmedju ostalog ''korona teror'' i zato sluzi... mislim.
BG1 · 14.11.2020, 14:29
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.