Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Region

Zagreb Pride: Ne samo osuđivati, nego i kažnjavati nasilje

slobodnaevropa  ·  hrvatska  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. FEB 2017

Nakon bacanja suzavca na LGBT party u Zagrebu tokom vikenda, usledile su i brojne pretnje preko društvenih mreža, na šta će Zagreb Pride reagovati krivičnim i prekršajnim prijavama, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Zagrebu. Porast nasilja prema manjinama rezultat je govora mržnje u javnosti, a vlasti ne smeju stati na osudi nasilja, nego ga trebaju kažnjavati.

Zbog bujice govora mržnje, koji je nakon vesti o napadu suzavcem na LGBT party preplavio društvene mreže, nevladina LGBT organizacija Zagreb Pride reagovaće sa 11 krivičnih i šest prekršajnih prijava, kaže izvršna organizatorka Prajda Jelena Poštić. Porast nasilja prema manjinama rezultat je govora mržnje u javnosti, a vlasti ne smeju stati na osudi nasilja, nego ga trebaju kažnjavati, poručuju iz LGBT zajednice.

"Svedoci smo i svedokinje porasta nasilja i mržnje u zadnje vreme. Ovakvih događaja nije bilo u proteklih nekoliko godina. Mislili smo da je talas otvorenog nasilja i mržnje, kojem smo svedočili od 2002. godine kada je po prvi put bačen suzavac na povorku Zagreb Prajda pa do kraja dvehiljaditih, gotov, ali nije i to se vidi u raznim sferama društva, i to je poruka koju danas šaljemo", kaže Poštić.

Nepoznati počinitelji ubacili su u noći sa subote na nedelju limenku suzavca na LGBT party u zagrebačkom klubu „Super super". Dve su osobe lakše povređene jer su se posekle staklom pokušavajući doći do vazduha. Nakon vesti o napadu to se nasilje prelilo na društvene mreže, kaže Jelena Poštić.

"Taj talas nasilja ogleda se u tome da mi počinjemo dobijati razne pretnje kao zajednica, koje stižu ili na adresu Zagreb Prajda ili su upućene samoj zajednici. Od juče (nedelja) nas je zasipao govor mržnje preko društvenih mreža - od toga da će i danas doći na protest i baciti na nas suzavac, pa do 'ubij, zakolji' i slično", navodi Poštić.

Hana Grgić, koja je i sama bila žrtva napada suzavcem u klubu Super super ovog vikenda, opisala je događaj, priznala da će kod svakog sledećeg odlaska na LGBT party osećati malo straha i panike, ali je naglasila da se LGBT zajednica neće dati zaplašiti.

"Mislim da je bitno naglasiti da ovo neće nikoga sprečiti. Zagreb je, nadam se, u velikoj meri i dalje inkluzivan grad i mislim da naši sigurni prostori trebaju ostati sigurni prostori, i ovo nas u tome neće sprečiti", kaže Grgić.

Napad suzavcem na LGBT zajednicu doživeo je jednodušnu osudu, sa 24 sata zakašnjenja reagovala je i predsednica, a potpredsednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Stier svoju je osudu napada izrekao pred klubom Super Super. On je naglasio da je politika Vlade, čiji je član, da se mora poštovati dostojanstvo svake ljudske osobe, na šta su ga novinari upozorili da to protivreči činjenici da je za svog savetnika za ljudska prava angažovao prolajfera Ladislava Ilčića koji je imao niz homofobnih i islamofobnih izjava.

"Poštovanje digniteta svake ljudske osobe je čvrst stav Vlade, moj stav kao potpredsednika Vlade, ako hoćete i moj stav kao hrišćanina- da se mora poštovati ljudsko dostojanstvo svake osobe. To je stav na kojem insistiramo i svi moji saradnici sprovode i sprovodiće i dalje takvu politiku. Od toga nema odstupanja."

Zagreb Prajd je u ponedeljak uveče organizovao i protest na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma pod nazivom "Ljubav jest i ostaje jača od mržnje". Kako stoji u pozivu, "pokažimo da svi mi građani i građanke Republike Hrvatske nećemo stajati sa strane i gledati kako se temelji ove države urušavaju pod izgovorom domoljublja i tradicije. Ne dopustimo da nam ekstremisti i fundamentalisti preotmu domovinu".

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.