Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Region

Većina Slovenaca za zabranu referenduma o braku

crol  ·  slovenija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 17. MAR 2015

Većina Slovenaca smatra da se o zakonu kojim su prava istopolnih zajednica izjednačena s heteroseksualnima ne bi trebalo odlučivati na referendumu, no kad bi do njega došlo većina bi glasala za njegovo ukidanje, rezultati su ankete koju je objavilo ljubljansko Delo.

Zakon o bračnoj zajednici i porodičnim odnosima čije su izmene pre dve nedelje velikom većinom prihvaćene u slovenačkom parlamentu čime je i istopolnim parovima omogućeno usvajanje dece na mogućem bi referendumu podržalo 36 posto ispitanika, dok bi njih 50 posto glasalo za njegovo poništenje, rezultat je ispitivanja o temi koja je ponovno podelila slovenačku javnost.

Referendum prvo mora dopustiti Ustavni sud

Predsednik slovenačkog parlamenta Milan Brglez smatra kako bi se u parlamentu "čim pre trebalo glasati o tome je li raspisivanje ovog referenduma protivno Ustavu kako bi se uklonila pravna nesigurnost", prenosi RTV Slo.

Iz Udružene levice (ZL) poručuju kako će "preduzeti sve zakonske korake kako bi sprečili održavanje referenduma". S obzirom da je zakon dobio veliku podršku SMC-a (Stranke Mire Cerara), SD-a (Socijalni demokrati) i dela DeSUS-a (Demokratske stranke penzionera) nema razloga da se referendum ne spreči, smatraju u ZL-u.

Sličan zakon o većim pravima istopolnih zajednica u Sloveniji je na referendumu bio odbijen pre tri godine, no sada su referendumska pravila promenjena i puno je teže osporiti zakon potvrđen u parlamentu. Naime, da bi do toga došlo, referendum prvo mora dopustiti Ustavni sud, protiv zakona na referendumu mora glasati većina onih koji izađu na glasačka mesta, ali i najmanje 20 posto od ukupnog broja slovenačkih birača. 52 posto ispitanika su u anketi 'Dela' naveli da ustavne sudije ne bi smele dopustiti referendum o pravima gej populacije, dok je suprotnog mišljenja njih 43 posto. Anketa je sprovedena 10. i 11. marta na uzorku od 400 odraslih državljana Slovenije.

Veruju kako zabrane referenduma neće biti

Civilne organizacije uz podršku Katoličke Crkve u roku od samo nedelju dana nakon izglasavanja zakona prikupile su više od 80.000 potpisa za održavanje referenduma što je dvostruko više od potrebnog broja. Tvrde da je zakon kojim se istopolnim parovima dopušta venčanje pred matičarom i usvajanja dece opasnost za društvo, te da definicija po kojoj je brak zajednica dveju osoba bez obzira na pol degradacija tradicionalne porodice.

O tome šta će učiniti ako parlament zabrani održavanje referenduma njegovi inicijatori iz koalicije "Za otroke gre" poručuju kako će o tome razmišljati ako se to i dogodi, a Metka Zevnik iz koalicije kaže "Verujem da se to neće dogoditi".

"Zalažemo se za prava dece, roditelja, baka i dedova čija su prava ovde prekršena", rekla je Zevnik.

Zakon o bračnoj zajednici i porodičnim odnosima inače je u parlamentarnu proceduru uložila opoziciona Udružena levica (ZL), ali ga je podržala i vladajuća koalicija. Ona će verovatno od Ustavnog suda zahtevati da preispita ne bi li rezultat referenduma mogao biti u suprotnosti s Ustavom i značiti diskriminaciju manjine, a u slučaju potvrdnog odgovora Ustavni sud bi zabranio takav referendum.

 

Vaši Komentari
Da se Ustav bilo koje drzave uredjene na principima republike pita naravno da bi prava LGBTIQ zajednice bila automatski izjednacena sa hetero vecinom samo sto ta cinjenica nama u Srbiji nikako da bude jasna. Naravno da se ljudska prava manjine ne regulisu referendumom i konstantno mesanje religioznih organizacija u poslove drzave taj isti Ustav zabranjuje.
Dedinje, Srbija · 17.03.2015, 22:02
Za zabranu su referenduma, ali ako bi do njega došlo tada bi glasali da se zabrani gay brak. Glupost.

Bitno je da ste u naslov stavili da je većina "protiv referenduma" kako bi ispalo da su u Sloveniji vrlo neki liberalni ljudi, što je skroz netočno.
Linz · 17.03.2015, 12:33
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.