Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Prikazi

Najlepše LGBT priče za decu

enovine  ·  uk  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 26. FEB 2015

Neverovatno načitana Maria Popova, osnivačica i urednica web portala brainpickings.org, i ove nedelje pripremila je pregršt zanimljivih, dirljivih i podsticajnih predloga za čitanje.

Sedam slikovnica s njenog popisa najboljih LGBT priča za decu obrađuju teme koje su u dečijoj književnosti dugo vremena bile tabu: od homoseksualnosti i istopolnih bračnih zajednica do diskriminacije i odbacivanja propisanih rodnih uloga.

O tome da ni dan-danas ne postoji konsenzus oko toga jesu li te i takve teme primerene najmlađim čitateljima/kama svedoči i činjenica da su neki od naslova sa pomenutog popisa pri inicijalnom objavljivanju dočekani s neskrivenim neodobravanjem, primera radi Heather Has Two Mommies (Heather ima dve mame, 1989) Leslée Newman, slikovnica u kojoj se po prvi put pojavila "porodica s dve mame", te Daddy's Roommate (Tatin cimer, 1990) Michaela Willhoitea. Poslednja slikovnica koju Popova naziva izvorom "utehe i zajedništva za decu LGBT roditelja", javno je ocrnjivana i spaljivana, cenzurisana i zabranjivana.

Iako je po objavljivanju izazvala niz kontroverzi, pa čak i bila predmet sudske tužbe, duhovita slikovnica Koning & Koning (Kralj i kralj, 2000) holandske autorke Linda de Haan ubrzo je stekla veliku popularnost, nadahnula nekoliko pozorišnih adaptacija, te dobila i nastavak - King and King and Family (Kralj i kralj i porodica, 2004).

We Are All in the Dumps with Jack and Guy (Svi/e smo potišteni/e s Džekom i Gajom, 1993) popularnog američkog književnika Mauricea Sendaka prati nastojanja dvojice naslovnih junaka da spase dečaka beskućnika koga su oteli divovski štakori. Džek i Gaj, piše Popova, deluju kao gej par, a njihov čin spašavanja liči usvajanju deteta.

Podstaknute željom da slave "lezbejske vrednosti, hrabrost i ugled", spisateljica Jeanne Arnold i ilustratorka Barbara Lindquist - inače bake i višegodišnje partnerke - stvorile su slikovnicu Amy Asks a Question: Grandma, What's a Lesbian? (Ejmi postavlja pitanje: Bako, šta je lezbejka?, 1996). Kroz razgovor između devojčice iz naslova i njene bake (inače iznenađujuće redak lik u savremenoj dečijoj književnosti), Arnold i Lindquist otvoreno i s mnogo razumevanja obrađuju teme kao što su istopolne veze, AIDS, diskriminacija i pravo na izbor.

Izvor: www.brainpickings.org

And Tango Makes Three (S Tangom nas je troje, 2005) Justina Richardsona i Petera Parnella istinita je priča o ljubavi dva pingvina iz njujorškog zoološkog vrta koji zajednički odgajaju žensko mladunče, dok Morris Micklewhite and the Tangerine Dress (Morris Micklewhite i haljina boje mandarine, 2014) Christine Baldacchino pripoveda o kreativnom dečaku koji je isključen iz vršnjačke sredine jer voli slikati, pevati, nositi haljine i bojiti nokte u ružičasto.

Formiranje stavova i vrednosnih sistema započinje već u detinjstvu, stoga je, ističe Popova, deci važno ponuditi pozitivne modele te im pomoći da bolje razumeju svet oko sebe i razviju saosećanje i toleranciju. U tom smislu, ove maštovite, podsticajne i lepo ilustrovane slikovnice idealan su podsticaj za razgovor i mogući prvi korak u učenju tolerancije.

Imajući to na umu, preostaje nam tek poželeti da se ove i njima slične slikovnice uskoro nađu i na policama domaćih knjižara (nažalost, niti jedan od nabrojanih naslova nije preveden na srpski jezik).

*Tekst prenosimo sa portala VoxFeminae

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.