Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Prikazi

Na plažu ponesite ove lezbejske stripove

crol.hr  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 04. AUG 2014

Tražite li literaturu za letnji odmor, predlažemo vam nešto malo drugačije - stripove lezbejske tematike. Većina stripova s naše top-liste predloga dostupna je na Amazonu, u digitalnom ili papirnom obliku, a ovi papirni stignu se pojaviti u vašem sandučiću pre godišnjeg ako reagujete na vreme. Ostali su dostupni ako ste vični pretraživanju bespuća interneta.

Danas je teško zamisliti negativne reakcije čitalaca koje je pratilo autovanje jednog lika u američkom stripu porodične teme "For better or worse" pre svega 20 godina. Kada danas neki crtani lik izađe iz ormara, poput superheroja Green Lanterna, trenutak iznenađenja ubije se najavom/objavom u medijima, recimo The New York Postu. Takođe, LGBT likovi stvaraju se svesno, kako od nepoznatih autora koji žele ispričati svoja iskustva, tako i od velikih izdavača koji žele proširiti čitalačku publiku, ali i bolje profilisati svoje junake.

Za crtane LGBT teme i likove dobro je vreme - između uranjanja u more uronite u ovaj zanimljiv svet.

LE BLEU EST UN COULEUR CHAUDE , Julie Maroh
Francuska ilustratorka već s 19 godina počela je crtati strip "Plavo je najtoplija boja", koji je poslužio kao temelj za popularni i kontroverzni film "Adelin život", pobednik filmskog festivala u Kanu 2013. godine. Maroh (lezbejka) je reditelju filma Abdellatifu Kecicheu zamerila štošta, najviše duge scene seksa, ali činjenica je da je mnogo ljudi obratilo pažnju na priču o vezi Eme i Klementine baš zbog filma, pa je strip brzo preveden na engleski. Glavna junakinja priča o svom emocionalnom i seksualnom odrastanju, prvoj pravoj vezi, snažnim osećajima, ekstremima mlade ljubavi i o tužnom kraju, pa se u priči lako mogu pronaći sve generacije i orijentacije. Iako se strip i film u mnogo stvari razlikuju, neke sekvence jako su dobro prenesene na najveći ekran.
Marohini likovi lepo su nacrtani, pomalo amaterski i mangasto, a plava boja služi kako bi istakla detalje koji su se glavnoj junakinji najviše urezali u pamćenje.

FUN HOME, Alison Bechdel
Za "Bechdel test" ste verojatno čuli - to je interesantan kriterijum za ocenu filmova i medija uopšteno, a njegova tema je polna predrasuda. Ako u filmu dva ženska lika razgovaraju o nečemu osim o muškarcu, film prolazi na testu.
Možda niste čuli da je Alison Bechdel, koja je test smislila, autorka stripova i da je njena crtana autobiografija "Fun home" , definisana kao "porodična tragikomedija", 2013. godine s papira prešla na pozornicu - adaptirana je u mjuzikl. Dirljiva i duhovita priča opisuje najvažnije trenutke autorkinog života, započinje samoubistvom njenog oca koji je krio da je homoseksualac, govori o Bechedlinom odrastanju uz porodični posao (pogrebno preduzeće), nastavlja se otkrivanjem očevih brojnih afera, zatim i Bechedelinim izlaskom iz ormara. Stil crtanja je realističan, ali i pojednostavljen, učinkovit i nenametljiv. Veliku pažnju povremeno posvećuje detaljima, poput fotografija koje su crtane drugačijim stilom.

INDIGO BLUE i FREE SOUL, Yamaji Ebine
Mangaka Ebine je lezbejka i nacrtala je nekoliko stripova LGBT tematike. Po jednom od njih, "Love my life" snimljen je i kratki igrani film.
Mlada knjizevnica Retsu u crtanom romanu "Indigo Blue" upoznaje boemku i lezbejku Tamaki. Privlačnost koja se razvija, prvo samo s jedne strane, polako im menja živote. Retsu pribegava lažima i sedi na dve stolice, dok joj se jedna od njih ne izmakne.
U "Free soul" autorka stripova Keito istražuje prošlost američke pevačice Angie koja je se jako razmišljala.
Crtež je čist, minimalistički, ali lep, koristi se vrlo malo konvencija iz manga, a priče su zrele. Vrlo lako je zamisliti ove stripove kao filmove na čijim soundtrackovima se vrti džez. Iako nikad nisu službeno objavljeni na engleskom, prevedene mange mogu se naći online ili se mogu kupiti francuska izdanja.

BATWOMAN
Ako ste spremni pokloniti svoje vreme stripu u nastavcima, pokušajte sa ženom-šišmišom. Stvorena je davnih pedesetih da postane Betmanova devojka, no u novom stoleću vratila se kao glavna junakinja vlastitog stripa, bez visokih peta i s drugom seksualnom orijentacijom, što je izazvalo i pohvale i pokude. Nakon što Kate Kane, bogata naslednica, Jevrejka, čiji se modni stil opisuje kao punk-psychobilly-goth, bude prisiljena napustiti vojnu akademiju zbog toga sto je lezbejka (DADT!), ona postaje borkinja protiv zločina. Vrsna je sportistkinja i vična je borilačkim veštinama.
S vremenom susreće policajku Maggie Sawyer te započinje vezu s njom. Do danas je ta veza toliko napredovala da su lani dva autora stripa dali otkaz kao protest protiv izdavača DC Comics koji im je, kako su rekli, onemogućavao da se pozabave određenim temama, između ostalog i venčanjem Kate i Maggie. DC je svoj potez objasnio time kako smatra da superheroji ne bi trebali imati srećan privatni život.
Kate je pomalo zastrašujuća i vampirska junakinja, pa joj savršeno odgovara sivi noir stil crteža.

MAKA MAKA, Torajirō Kishi
Umorili ste se prateći priču? Vreme je za lepe slike. Tema ovog stripa je seks. Često na javnom mestu. Između dveju lepuškastih devojaka, Jun i Nene. Njihov je odnos vrlo slabo objašnjen, jer za priču zapravo ni nije bitan, ali najbliža odrednica bi bila "prijateljice s povlasticama". Možda vas crtani seks ne zanima, možda vam sve skupa izgleda kao nešto iz Playboya, ali pružite priliku ovom stripu. Drugačiji je i od klasičnih yuri manga, ali i od dostupne pornjave. Postaće vaše grešno zadovoljstvo. Partnerki objasnite da je tema stripa "Love Se Communication".

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.