Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Filmovi

Merlinka festival: Katarina Peters predstavlja svoj dokumetarac „Muškarac za jedan dan“

Dodato: 14. DEC 2013

Katarina Peters je nemačka režiserka koja je rođena 1958. godine u Hamburgu. Studirala je skulpturu, film i performans na Institutu za umetnost u San Francisku i vizuelne komunikacije na Fakultetu umetnosti u Berlinu. Od 1979. godine radi kao rediteljka, snimačica zvuka i dizajnerka scenografije. Beogradskoj publici predstaviće u nedelju 15. decembra u 19 časova svoj dokumentarni film „Muškarac za jedan dan" koji je snimila 2012. godine.

Dokumentarac prati aktivistkinju za rodna pitanja Dianu Tor čija pojavljivanja na scenama širom sveta su legendarna. Tokom zadnjih trideset godina fokus performansa ove umetnice bio je istraživanje umetničkog, teoretičkog kao i praktičnog aspekta rodnog identiteta. Katarina Peters je učestvovala i posmatrala radionicu u Berlinu koju je Tor držala, a u kojoj je grupa slobodoumnih žena bila udružena u tome da otkriju tajnu muškosti. Šta je ono što čini muškarca muškarcem a ženu ženom. Gde je najpreciznije rodni identitet formiran? Koliko je u svemu tome priroda a koliko uzgoj? Svaka od tih radionica predstavlja otvoreni laboratorijski eksperiment u društvenom ponašanju u kome se postavlja pitanje. Publika ima uvid u intimni život učesnika radionice pre, tokom i nakon njihove transformacije u novopronađene ljude.

Merlinka festival, Velika sala Doma omladine Beograda, nedelja 15. decembar 2013. 19:00

Od 21h u velikoj sali Doma omladine na repertoaru je film Mixed Kebab.

Film je režirao Guy Lee Thys a uloge tumače Cem Akkanat, Simon Van Buyten, Gamze Tazim.

Film prati nesvakidašnju ljubavnu aferu dobro građenog, neautovanog gej muslimana iz tradicionalne turske familije i plavušastog Belgijanca, i kao takav „Mešani kebab“ živahno uranja u klasne, kulturološke razlike i netrpeljivost. Bram je momak koji živi dupli život, u jednom je posvećeni religiozni musliman, i istovremeno diler droge kao i neautovani gej.

Kada polazi u Tursku da upozna svoju buduću suprugu sa sobom vodi svog prezgodnog drugara Kevina, i uskoro započinje zabranjena ljubavna veza između ova dva muškarca. Suočen ni sa čim drugim no da navigira kroz ova dva suprotstavljena sveta, stvari će uskoro doći do eksplozivnog ukrštanja. Zanimljiv, seksi i beskrajno provocirajući, „Mešani kebab“ govori o momku koji nije uhvaćen između dva već između četiri sveta: tradicionalnog i modernog, gej i strejt.

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.