Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Intervju

Kacin: CG treba kazniti huligane i njihove mentore

Nenad Zečević, analitika  ·  region | podgorica  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 23. OCT 2013

Crna Gora je uspešnom realizacijom Prajda pokazala da je predvodnik i lokomotiva EU integracija na Zapadnom Balkanu. To je primer koji treba izučavati i koji treba pre svega slediti. Crna Gora ima danas razloga da bude ponosna na sebe jer je svojim postupcima pokazala da je velika država, kaže Kacin.

Potpredsednik Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Jelko Kacin kazao je u razgovoru za Portal Analitika da očekuje da crnogorska država pored huligana adekvatno kazni i njihove duhovne mentore i patrone zbog napada na učesnike  Povorke ponosa kao i pokušaja devastiranja grada Podgorice. Kacin je dodao da je u rečima mitropolita SPC Amfilohija koje je izrekao pre održavanja Prajda prepoznao govor mržnje.

- Crna Gora je pokazala da Ustav treba braniti delima a ne rečima. Pravo na okupljanje svih manjina je jedno od elementranih prava i samom sprovedbom Prajda je to dokazano i u praksi kazao je Kacin za Portal Analitika.

Govoreći o Izveštaju o napretku Crne Gore za 2013. godinu, Kacin je kazao da Crna Gora mora dalje nastaviti reforme kroz koje će kako je kazao, menjati sebe.

- Ključni izazovi su ostali isti: vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije kao i otvaranje novih radnih mesta. To je suština procesa, kazao je Kacin.

A: Pohvalili ste organizaciju prve Povorke ponosa u Crnoj Gori navodeći da je pokazana snaga države. Da li je sada Crna Gora još bliže otvaranju poglavlja 23 i 24?

KACIN: Apsolutno to treba nagraditi - do kraja ove godine otvaranjem poglavlja 23 i 24! Prajd u Podgorici je bio jedna vrsta testa za poglavlja 23 i 24 koji je veoma uspešno obavljen. Vaša država i vaša policija su pokazali da Ustav Crne Gore treba braniti - delima a ne rečima. Pravo na okupljanje svih manjina je jedno od elementranih prava i samom sprovedbom Prajda je to dokazano i u praksi.

To je prvi deo poruke koju sam hteo da prenesem crnogorskoj javnosti…

A: A koji je drugi deo poruke?

KACIN: Drugi deo poruke jeste da institucije sistema, države Crne Gore, imaju jasnu priliku da se dokažu u procesuiranju huligana koji su pokušali devastirati Podgoricu kao i njihovih duhovnih mentora i patrona.

A: Na koga tu mislite konkretno?

 

KACIN: Mislim na sve one koje stoje iza njih. Obavezno treba naplatiti i materijalnu štetu prilikom pokušaja devastiranja Podgorice, koja nije mala.

A: Da li vas je iznenadila reakcija Mitropolije i pismo mitropolita Amfilohija uoči održavanja Parade?

KACIN: Moram reći da su pre svega sporne izjave gospodina Amfilohija, koje su po meni - ne samo primer nepoštovanja prava manjina - već i govor mržnje. Na institucijama Crne Gore je da naprave procenu i da reaguju na to.

A: Između Srbije i Crne Gore postoji pozitivan rivalitet kada je u pitanju dinamika napretka ka EU. Da li ste nakon što je Crna Gora organizovala Prajd a Srbija ne, i dalje na stanovištu da će Srbija sustići Crnu Goru na putu ka EU?

KACIN: Crna Gora je uspešnom realizacijom Prajda pokazala da je predvodnik i lokomotiva EU integracija na Zapadnom Balakanu. To je primer koji treba izučavati i koji treba slediti. Crna Gora ima danas razloga da bude ponosna na sebe jer je dokazala svojim postupcima da je velika država. Evropski parlament će i dalje nastaviti da čvrsto stoji iza Crne Gore na njenom putu ka EU.

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.