Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Sport

Pertlama u duginim bojama protiv homofobije!

sportske.net  ·  sport | Engleska * Škotska  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 16. SEP 2013

Profesionalni fudbaleri u Engleskoj i Škotskoj su pozvani da pokažu stav protiv homofobije tako što će nositi pertle u bojama duge narednog vikenda.

Utakmice koje su na programu 21. i 22. septembra biće obojene u dugine boje, a cilj je da se ukaže svest o postojanju i prihvatanju gej fudbalera.

Naime, na ostrvu postoji ukupno 134 fudbalska kluba sa oko 5 hiljada fudbalera.

Prvi fudbaler koji se u Britaniji javno izjasnio kao gej, bio je Džastin Fašanu 1990. godine, a ovaj fudbaler je osam godina kasnije izvršio samoubistvo, u svojoj 37. godini života.

U engleskim i škotskim ligama za sada nema fudbalera izjašnjenih kao gej, a u februaru je o tome govorio Robi Rodžers, bivši fudbaler Lidsa, koji je u februaru otišao u penziju.

On je upravo zbog homofobičnog ponašanja odlučio da se povuče iz fudbala.

„Nisam mogao danastavim, jer mentalitet čopora koji je prisutan u fudbalskim timovima menja način na koji se ponašate i razmišljate.", rekao je.

Incijativa koju je predložila kladionica 'Paddy Power' ima za cilj da se upravo promeni svest javnosti o gej sportistima, naročito fudbalerima.

Interesantno je da će akciju javno podržati i šarene pertle nositi i Džoi Barton, nemirni dečko engleskog fudbala, koji je na svom Tviter profilu i priložio gore postavljenu sliku kopačke.

 

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.