Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Kolumna

Promiskuitetna ličnost današnjice

Srđan Sandić  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 21. AUG 2013

Nije nužno seksualna. Seksualizovana. I definitivno nije SEKULARNA. Privid sekularnosti osigurala je nova religija SADAŠNJOSTI; OVOG TRENUTKA; NOW; JUST NOW, ONLY NOW, YOU, YOURSELF, YOU, YOU, YOU. Naravno: new age. Obećanje da ćete ako se hranite zdravo, ako puno spavate, ako ste urbani asket - živeti dugo, srećno i mirno. New age kaže da mozak možete eliminisati, da se na osećaje možete pouzdati. Kaže da su osećaji nezagađeni. Lažu. Naime, zaboravljaju da su osećaji u toj silnoj ideji demokratije uma-tela-srca upravo- najviše izmanipulisani.

Ona je beskriteriozna, spomenuta ličnost, u poslu, u ljubavi, u hrani. Uprkos tome što simulira velike izbore, velike odluke, velike snove. Ona je patvorena. Promiskuitetna ličnost mehanistički vidi orgazam. Njoj orgazam nastupa nakon nekoliko titraja. Ona nema subjekta. Ima samo pomoćnika. Zove se polni organ. Promiskuitetna ličnost kada je u vezi kaže da se neće izlagati opasnostima i mogućnostima prevare. Kaže da je to „odlika čoveka, a ne životinje". Onda kao ne vara pa je onda kao poštena. Promiskuitetnoj ličnosti ljubav je tek metafora. Jedan od lažnih predloga dugoročno rešenog života. Tako nekako.

Za stolom vas je par. Priznajete svoje „istine". Priznavanje vam je seksi. Onda vaša dekadencija ima šarm, ima estetiku i naravno ima svoju etiku. Priznavanje vas vodi u kanal u kom sami sebi izgledate čisto, otvoreno, realizovano. Preterano „intimiziranje" vam daje signal emocionalnog zdravlja, psihičke stabilnosti, neugroženog tela kome su sve bolesti tek posledica psihoemotivnog stanja. Nikako bakterija, virusa koje proizvode industrije i vlade koje imaju za zadatak da vas ponište, održe na životu, naplate, razuvere.

Promiskuitetna ličnost uverena je da može, da će se još puno toga dogoditi i da kontroliše život. Uverena je da zna o čemu priča. Uverena je da bira, uverena je da može živeti u stanju „biće kako bude". Uverena je da sve unutrašnje reakcije i spoljne podsticaje može jezikom objasniti. Uverena je u uzročnost.

Promiskuitetna ličnost današnjice je idealno osmišljeni potrošač koji misli da dolazi Novi svet, da su se karme ipak opravdano dogodile. Uverena je da „sami biramo svoje roditelje" te shodno da smo svoje „sadašnje stanje" sami inaugurisali. Zaboravlja na žrtve ratova, novih, starih, aktuelnih.

Ona ne veruje u odgovornost prema Drugome jer ako u to počne verovati imaće puno više posla. A to se ne sme imati ako se adekvatno kao pojedinac brinete o Sebi. Promiskuitetna ličnost svoje telo vidi kao Hram, kao Svetilište. Idolopoklonički je nastrojena prema sebi samoj. Uverena je da je empatija još jedna jeftina levičarska alatka za manipulalciju svima onima koji se startno ne osećaju kao deo elite.

Ne izgovaraju to tim terminom, ali ipak veruju da ljudi nisu jednaki. To priznaju nakon par pića. Tih par pića možda košta pet, šest evra. To je danas minimalna cena razotkrivanja, skidanja maski.

Ne u pozorištu, već u životu. Da je bar u pozorištu.

 

Vaši Komentari
ovo uopšte nije new age. New age je filozofija nastala u okviru hipi pokreta. S obzirom koliko obožavam hipi pokret, znam da njihova filozofija nije nimalo sebična, jeste seksualna u smislu da se nikom ne brane slobode, ali ne i u smislu da zarad seksa sve drugo zapostavimo. Ako hoćete prave tekstove o new age-u ideologiji koja je za duhovnost, ali ne na patrijarhalni hrišćanski način, to može mnogo bolje da se odbrani.
Banovo Brdo · 21.08.2013, 14:20
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.