Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Kolumna

Tribina Parada i politika

labris - Jovanka Todorović  ·  Beograd  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 03. SEP 2013

Imam gorak ukus u ustima dok pišem o tribini „Parada i politika" jer su me dešavanja na njoj uverila da se vladin i nevladin sektor po malo čemu razlikuju. Sve se svodi na podmetanje noge svakome ko želi da napravi pomak u društvu i na ono čuveno „da komšiji crkne krava", kao i na to „neću da zasluge pokupi neko drugi, čak i po cenu toga da meni bude bolje!"

Tribina me je podsetila i sa kakvim mentalitetom moram da se nosim svakodnevno. Odsustvo konstruktivnih ideja, solidarnosti, na momente elementarne kulture, odsustvo bilo kakve empatije za one koji stvaraju promenu... Principi poput „ja znam kako se to radi ali neću da vam kažem" bili su preovlađujući na osmočasovnoj tribini.

Ako bih morala da izdvojim jednu i jedinu pozitivnu stvar - to bi bilo upravo trajanje tribine, jer je ono pokazalo da nam je svima parada ponosa, uprkos svemu, i dalje bitna. Želim da verujem da je tako.

Na tribinu su pozvani svi relevantni sagovornici i sagovornice, dakle svi koji su se ranijih godina uključivali u pitanje parade ponosa na ovaj ili onaj način. Tako je među govornicama pored gostiju iz Slovenije i Bugarske, bila Mirjana Bogdanović, jedna od organizatorki onogo što često nazivamo „jedinom uspešnom paradom", Dušan Maljković i Biljana Stanković Lori koji su najglasniji u kritikama same parade ali i njene svrhe, politike i organizacionih elemenata.

Sa druge strane bio je Goran Miletić, beskomrpomisni borac za poštovanje prava na slobodu okupljanja pre svega. Međutim, programom nije bio predviđen niko od stalnih članova organizacije Parada ponosa Beograd što je kasnijom odlukom organizatora ispravljeno, te se tribini pridružio i Boban Stojanović, ali do samog kraja nije pozvana nijedna koordinatorka Labrisa - organizacije koja je uzela učešće u organizovanju parade ponosa 2001. i 2011. godine a što je još važnije - 2009. godine kada su napravljeni prvi institucionalni mehanizmi za saradnju i bez kojih 2010. godina jednostavno ne bi bila moguća.

Kako god, autorka ovog teksta, aktivistkinja Labrisa, prisustvovala je tribini u svojstvu publike i stojički izdržala do samog kraja.

Tribina je okupila blizu 50 aktivista i aktivistkinja za ljudska prava kao i svih onih koji se kao društveno odgovorni građani i građanke osećaju pozvanim da uzmu učešće na panelima na kojima se raspravlja o ovakvim i sličnim pitanjima.

Na panelu su se čuli disonantni tonovi, čak preteći (da ne dolaze iz zajednice, završili bi na sudu) a sveopšti utisak je, da je tribina pokrenula brojne lične frustracije, oživela ranije sukobe, nesuglasice i animozitete lične prirode, dok je istovremeno izostao konstruktivan dogovor, dobronameran savet ili kritika i koncenzus oko minimuma zajedničkih ideja.

Možda se neko neće složiti sa mnom, ali ne smatram pod dobronamernom kritikom i kolegijalnim postupanjem, ubeđivanje predstavnika i predstavnica ambasada i međunarodne zajednice u to da nam u ovakvim okolnostima nije potrebna parada ponosa.

Nije dobro, niti preporučljivo opet sa kolegijalnog aspekta, insistirati na tome i u medijima.

Ne vidim ni trunku aktivizma i želje da se stanje poboljša u rečima: „Dok sam ja tu, ti nikada nećeš uspeti da organizuješ paradu" upućenih Goranu Miletiću čiji je čak i legitimitet u jednom trenutku doveden u pitanje.

Dakle, ne računa se trud i dobra namera, računa se (valjda) štura birokratija koja ga ne prepoznaje kao LGBT aktivistu, (opet valjda) bez obzira na sve zasluge koje se ne mogu dovesti u pitanje.

To samo govori o moralu pojednih osoba i nesposobnosti da se uzdignu iznad sopstvenog ega i ličnih interesa i da deluju u pravcu opšteg dobra (jer im tako nekako stoji u opisu posla). Onog zvaničnog.

Provuklo se i pitanje solidarnosti sa drugim marginalizovanim grupama, bez ikakve informacije o tome koliko presdstavnici i predstavnice tih grupa umeju da budu isključivi.

Ono što niko od govornika i govornica (uključujući i publiku, tačnije publiku pre svega) nije uzeo u razmatranje - jeste pitanje lične odgovornosti. I to je suština svih sukoba i nesuglasica - nemogućost sagledavanja sopstvene odgovorosti i nedostatak empatije i poštovanja prema hrabrosti svih onih koji su se u nekim trenucima usudili da organizuju paradu ponosa.

Bojažljivo sam gledala ko sve sedi u Rex-u i nadala se da nema predstavnika medija ili nekoga van Srbije jer je ono što se dešavalo bilo sramotno i teško bi se nekome moglo pojasniti.

Postavila su se pitanja organizacionih komponenti, slogana, taktike, odgovornosti, rada sa zajednicom ali činilo se da nema volje i kapaciteta da se bar jednom u životu oko jedne bitne stvari (jer budimo iskreni, parada ponosa jeste najvidljiviji deo naše borbe za poboljšaje položaja LGBT osoba i ono što izlazi u javnu sferu mnogo više od svih naših individualnih aktivnosti) oseti prava solidarnost i jedinstvo.

Ovako razjedinjenima, ne treba nam ni „Obraz" ni „Dveri" ni nestabilne državne institucije sklone zameni teza, ni homofobični političari, jer Gorana Miletića niko od pomenutih ne bi tako surovo razapeo kao što su to učinili saborci i saborkinje iz
njegovih redova.

Aktivisti i aktivistkinje, pamet u glavu ili menjajte posao pod hitno, jer LGBT osobama je dovoljno teško i bez vas!

 

Vaši Komentari
Ovo je tako žalosno... Pa stvarno, šta će nam Dveri i Obraz, kada se među sobom ovako koljemo?! I onda neko kaže kako gejevi u Srbiji nisu Srbi. Jok...
Beograd, Srbija · 04.09.2013, 2:59
U potpunosti se slazem sa Jovankom!
NS · 16.04.2013, 14:22
Evo Dedinje je dao odlicnu ideju,krenite od nje!
Beograd · 16.04.2013, 12:39
@Beograd, Srbija 3:47

Pa znas kako? Moj partner i ja dignemo tenziju jedan drugome kada treba da se dogovorimo oko necega u cemu imamo razlicito misljenje sto ne znaci da nismo normalni vec da komuniciramo i diskutujemo razlicite ideje i tako dolazimo do optimalnog resenja za obojicu. Tako isto i na poslu kada se donose odluke samo sto se tada proces dodatno komplikuje jer se radi u timu od minimum 3 donosioca jedne odluke. Apsolutno ne razumem zasto smatras da dizanje tenzija nije normalno? Zivot nije bajka.
Cela ideja iza Prajda i tu se apsolutno slazem jeste osmisljena na ideji agresivnosti i to kao odgovor na agresivnost hetero populacije koja nas ugnjetava. Meni ne pada na pamet da sedim u kuci i placem nad svojom gej sudbinom a ti ako si takav tip molim te primi moje najiskrenije saucesce.
Nekonstruktivnost je forma bunta pri cemu je kljucno naci odgovor na pravi razlog takvom ponasanju i onda ga sankcionisati. Prosecnom clanu LGBT zajednice nije u interesu da bude takav sto na zalost nije slucaj sa svim aktivistima i osobe sa takvim stavovima se moraju odstraniti iz organizacionog tima ukoliko zelimo organizovati Bg Prajd 2013 i dati jasan zahtev Srbiji.
Dedinje, Srbija · 16.04.2013, 10:51
Podizanje tenzija nikada nije normalna stvar
i mislim da je cela ideja Parade osmisljena na agresivnosti i nekonstruktivnosti.
Beograd, Srbija · 16.04.2013, 3:47
Podignute tenzije su normalna stvar kada se pokusava postici koncenzus oko bilo cega i tribinu ovakvog tipa treba organizovati redovno dok Goran Miletic ne iskristalise ko vuce od aktivista na koju stranu. Zasto Labris ocekuje pozivnicu umesto da se kao deo LGBT zajednice sam ne pozove gde pripada? Nas sve treba da brine cinjenica da su LGBT organizacije finansirane iz fondova inostranih vlada, a kako citamo sta Jovanka pokusava da nam poruci izmedju redova, predstavnici ambasada i njihove vlade koriste borbu LGBT Srbije kao kusur za izmirenje dugova sa politickim predstavnicima Srbije. Po meni relevantan sagovornik tribine je onaj koji je uspesno doveo do kvalitativnog pomaka u zivotu zajednice, a u slucaju LGBT Srbije, cinjenica stoji svi su nerelevantni. Mileticu, koliko god da su ti namere dobre propasce plan ukoliko ovako nastavis. Molim te napravi organizacioni tim od predstavnika svih LGBT organizacija u Srbiji jer to daje legitimitet da zatrazite od politickog vrha garanciju za odrzavanje Prajda, pre odrzavanja povorke izadji na binu i iznesi zajednicku platformu sa direktnim zahtevom predsedniku, skupstini i vladi Srbije da zakonski izjednace sva prava seksualnih manjina sa pravima hetero vecine. Pitanje LGBT prava nije pitanje demokraticnosti jednog drustva vec pitanje zastite i postovanja ljudskih prava manjinskog dela stanovnistva tako da organizovanje referenduma sa LGBT pitanjem ne moze biti opcija zadovoljavajucem resenju. Mislim da se oko ovoga svaki pripadnik LGBT zajednice moze sloziti, zar ne?
Dedinje, Srbija · 15.04.2013, 15:09
sve je vec receno
Beograd, Srbistan · 15.04.2013, 14:34
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.