Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Svet

Dodijeljene Stonewall nagrade

queer.hr  ·  Velika Britanija  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 05. NOV 2012

U petak je održana dodela Stonewall nagrada koje se dodeljuju svake godine osobama koje su napravile pozitivan doprinos životima LGBT osoba u Velikoj Britaniji.

Na svečanosti koju je vodio Gok Wan (na slici) bilo je preko 450 prisutnih, a nagrade su dodeljene u više kategorija poput: "Heroj godine", "Publikacija godine", "Javna ličnost godine", "Bigot godine", "Sportska nagrada godine" itd.

Osim već navedene kategorije heroja godine koja je pripala svešteniku Giles Fraseru koji je za razliku od ostatka sveštenstva oduvek javno davao podršku LGBT osobama bez straha, s druge strane kardinal Keith O'Brien je dobio negativnu nagradu za čoveka s najviše predrasuda, dok je ragbi liga dobila sportsku Stonewall nagradu. Fraser je izjavio pri primanju svoje nagrade kako je ponosan na svoju nagradu te da je glavni razlog homofobije - strah.

Spisateljice Jeanette Winterson dobila je nagradu za spisatelja/icu godine sa svojim memoarima Why Be Happy When You Could Be Normal?, dok su Owen Jones i Hugo Rifkind podelili nagradu za novinara godine.

I televizijska emisija Britain's Got Talent se našla među nagrađenima, najviše zbog plesnog dua Sugar Dandies koji su izjavili: "Želimo zahvaliti ITV što su imali hrabrosti staviti gej akt u udarni televizijski termin. Omogućili su nam da budemo što jesmo i da iskreno ispričamo svoju priču milionima ljudi."

Stonewallov izvršni direktor Ben Summerskill je rekao: "Kao i uvek, dirnut sam predanosti s kojom se ovogodišnji pobednici bore za jednakost LGBT osoba. Njihovi napori nikada nisu bili više vredni i nikada ne smemo prestati slaviti njihov doprinos ili prestati naglašavati zlobnost u izražavanju nekih javnih ličnosti prema LGBT osobama."

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.