Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Svet

Holandija: Priznati pravo deci da imaju više majki i očeva

agencije  ·  Holandija  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 25. OCT 2012

Holandska deca bi uskoro mogla imati tri ili više majki ili očeva, s obzirom da je vlada pristala da zaštiti roditeljska prava za 25.000 dece gej porodica u Holandiji.

Ministarstvo pravde će istražiti i videti koje su sve mogućnosti za priznavanje tri roditelja ili više po porodici", rekao je danas AFP-u portparol ovog ministarstva Vibe Alkema.

Lizbet van Tongeren, iz partije Zelenih, kazala je da je neophodno da se priznaju prava ne-bioloških roditellja, kao i majke i očuha.

"Veoma često otac deteta lezbejskih roditelja igra važnu ulogu u životu deteta", dodala je ona i zaključila da zakon mora uzeti u obzir ono što je najbolje za sve umešane.

Inače, Holandija je prva zemlja koja je legalizovala gej brakove 2001. godine, a kada gej ili lezbejski par ima dete, biološki je neophodna umešanost trećeg roditelja.

Za sada u Holandiji ne postoji legalno priznavanje za maćehu ili očuha ili za donatore sperme koji bi želeli da učestvuju u životu svog deteta.

Prema zvaničnim statistikama, krajem 2010. godine u Holandiji je bilo 14.813 venčanih homoseksualnih parova. Inače, u toj zemlji koja broji 16,7 miliona stanovnika oko milion njih se izjašnjavaju kao homoseksualci.

 

Vaši Komentari
Eh, koliko daleko ljudi odose, a mi zivimo prema Svetom Jovanu i drugim popovima, misljenju komsiluka itd..Voleo bih da zivim neko vreme u Holandiji.
Beograd, Srbija, Crna Rupa Evrope · 25.10.2012, 14:10
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.