Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Vesti

Čile odobrio zakon protiv diskriminacije

queer.hr  ·  Čile  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 14. MAY 2012

Nakon brutalnog ubistva mladog geja Daniela Zamundija u Čileu, čilensko zakonodavno telo je izglasalo zakon kojim se zabranjuje diskriminacija, a uključili su i LGBT osobe.

Čileanski senat odobrio je zakon s 26 glasova "za" i 3 glasa "protiv" te zakon zabranjuje "pravljenje razlike, isključivanja ili ograničavanja bez razumnog opravdanja" na temelju rase, etničke pripadnosti, nacionalnosti, socio-ekonomskog statusa, ideologije, političkog mišljenja, verskih uverenja, učestvovanja u organizacijama ili nedostatak istog, polu, rodu, seksualne orijentacije i izgledu , zdravlju, ili invalidnosti.

Zakon će omogućiti kažnjavanje diskriminacije sankcijama i novčanim kaznama te će dodatno osnažiti sudovi u presudama protiv diskriminacije koja će od stupanja ovog zakona biti ilegalna.

Sličan nacrt zakona predstavljen je i 2005. godine, no zbog protivljenja verskih organizacija koje su zakon poistovećivale s ozakonjenjem istospolnih brakova, zakonodavci zakon nisu preterano percipirali. Zakon je na kraju izglasan kao posledica brutalnog ubistva geja Daniela Zamundija koga su napali pripadnici neonacista te je žrtva nakon premlaćivanja tri nedelje ležala u komi s teškim povredama glave pre nego što je na kraju podlegao povredama.

Za ovaj zločin uhvaćena su četiri osumnjičena.

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.