Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Prikazi

Full Service

guardian.co.uk  ·  SAD  ·  Odabrao: J.M.  ·  Dodato: 23. MAR 2012
Knjiga Scottyja Bowersa Full Service: jeziva otkrića, neprijatno detaljna

Scotty Bowers je šezdeset godina ćutao o ovome, ali sada ovaj osamdeseto osmogodišnjak priča kako je delio krevet sa najvećim zvezdama filma svoga vremena.

Spencer Tracy i Katherine Hepburn sem što su bili filmske zvezde, su imali samo jednu stvar zajedničku, ali po svemu sudeći ta stvar nije bila romantična ljubavna priča koju je Holivud tako lažno servirao javnosti kako bi održao njihove imidže čistim.

Oboje su koristili usluge zgodnog mladog momka sa benzinske pumpe koji im je obezbeđivao seksualne usluge, Tracyju lično, a u slučaju Hepburnove obezbeđivao joj je lezbejske ljubavnice, čak njih 150 tokom vremena.

Ovo je samo jedno od otkrića u kontroverznim memoarima koje je napisao Scotty Bowers, koji je bio taj mladić sa pumpe, ali istovremeno i žigolo i osoba koja je holivudskim zvezdama obezbeđivala seksualne partnere. Bowers je držao ovu tajnu čitavih šezdeset godina, ali sada u svojoj osamdeset i osmoj godini je odlučio da progovori, i to kako.

Rezultat je lista duga kao i sjaj filmskih zvezda koje je odveo u krevet i veza koje je sredio, kako gej tako i strejt za elitu filmskog biznisa Los Angelesa.

Bowersova knjiga otkriva tajne koje se tiču Vivien Leigh, Laurence Oliviera, Errol Flynna, Cary Granta, Cole Portera, Rock Hudsona i Boba Hopea za početak, a zatim su tu još i Edward VIII i Wallis Simpson, Cecil Beaton, Tennessee Williams, Somerset Maugham i na kraju čak i Edith Piaf i Brian Epstein.

Njegova knjiga je zamišljena da šokira javnost. Neke od ovih senzacionalističkih priča su neverovatne, dok su mnoga jeziva otkrića neprijatno detaljna.

Tračevi da je Bowers radio kao žigolo i panseksualac, neka vrsta posleratne holivudske madam Heidi Fleiss, su kružili godinama i verno bili razmenjivani u trač krugovima filmske industrije.

I ako je ove skandali zvanični Holivud ignorisao, Bowersu su kredibilitet dali New York Times i Gore Vidal.  Nakon godina odbijanja ponuda od strane medija, on je konačno seo sa novinarima da ispriča sve o svojoj knjizi Full Service: My Adventures in Hollywood and the Secret Sex Lives of the Stars.

Bowers je u intervjuu izjavio da je ćutao svo ovo vreme jer nije želeo da porvedi ničija osećanja. On je zatim izjavio da sada priča samo zato što jednostavno "ne postajem mlađi i svi moji poznati klijenti su mrtvi. Istina sada ne može da ih povredi."

Ipak ona može znatno da pokvari njihovo zaveštanje, jer knjigačini da neki od njih, kao i kultura u kojoj su živeli, izgledao poprilično tragično.

Njegov stari prijatelj Vidal ide čak korak dalje u prihvatanju ovog izdanja. On je na poleđini knjige napisao: "Poznajem Scottyja više od pola veka. Veoma sam zadovoljan što je konačno odlučio da ispriča svoju priču svetu.  Scotty ne laže,  ali zvezde to ponekad čine, a on zna svakoga." Knjiga kao otkriće, veoma je živopisna.

"Prošla je ponoć. Posle još jedne prazne flaše viskija koja je ostala na stolu, on je počeo da se svlači i moli me da ga ne napuštam," Bowers se priseća jedne noci provedene sa Spencer Tracyjem.

"Mogao sam samo da pretpostavljim da mu je njegova navodna romantična veza sa Kate Hepburn izazivala nelagodnost ...  ušao sam u krevet sa njim ... on je spustio svoju glavu na moje prepone, obuhvatio je moj penis ... Ovo je bio poslednji muškarac na zemlji od koga bih očekivao ovakvu uvertiru, ali mi smo proveli više od sat vremena u veoma dobrom seksu."

Ujutro se Tracy ponašao kao da se ništa nije dogodilo, ali je Bowers otkrio da je ovo bilo samo prvo od mnogih takvih viđanja i dodao je : "Upoznao sam mnogo uticajnih ljudi preko Spencea."

Pored toga što je knjiga uzbudljivi katalog seksualnih intriga, ona je osmišljena da razotkrije i dvoličnost i strah koji su kuljali ispod holivudskog glamura na platnu i pažljivo ušminkane savršmkikiiikenosti.

Prvi put kada je Bowers sreo filmsku divu Hepburnovu na holivudskoj zabavi, bio je zatečen time što je ona nosila odelo i imala veoma kratku kosu sa razdeljkom na stranu.

Seća se da je domaćin objasnio da je filmski studio molio Hepburnovu da ne priča okolo kako je gej.  "Glumci, veći režiseri i producenti su imali u ugovoru  takozvane "moralne obaveze" koje bi bile ozbiljno prekršene ukoliko su bili otovreno gej ili biseksualni" objašnjava Bowers.


Spencer Tracy i Katherine Hepburn. Photo: AFP

Uprkos ovome, Hepburnova je na zabavi prišla Bowersu.

"Znam za Vašu reputaciju Scotty.  Da li biste mogli, kada budete u prilici, da nađete jednu finu, mladu tamnokosu devojku za mene? Nekoga ko se ne šminka puno" seća se Bowers da je rekla.

Hepburn i Bowers su bili prijatelji narednih pedeset godina i on sada tvrdi da joj je sredio "druženje" sa preko 150 devojaka, uključujući i jednu sa kojom se povremeno viđala narednih 49 godina.

Sada već postariji Bowers, koji živi u kući u brdima iznad Los Angelesa sa svojom suprugom i psom i dalje ide na zabave.

Bowers kaže da je u tadašnje vreme tarifa za seks bila 20 dolara i da je on uzimao novac za seksualne usluge koje je lično pružao drugima, ali ne i za posredovanje. "Nisam bio makro", insistira Bowers.

U posleratnom LA-u, nakon sustreta sa "neautovanim pešovanom" na benzinskoj pumpi na kojoj je radio na Hollywood bulevaru, Bowers je postepeno postao posrednik koji je stotinama iz filmske industrije omogućio prikrivene veze.

Bowers je došao u Hollywood nakon što je odslužio vojsku u marincima.  Provodeći vreme na benzinskoj pumpi sa svojim drugovima iz vojske, Bowers se seća kada je prvi put "pokupljen", a osoba je vozila sjajni Lincoln kupe.

Muskarac iza volana je platio Bowersu za benzin, a zatim je dodao jednu novu novčanicu  od 20 dolara i pitao : "Šta radiš posle posla?"

Muškarac je bio zvezda hit filma iz 1941. godine How Green Was My Valley, Walter Pidgeon, koji je zatim odvezao Bowersa u svoju kuću na Beverly Hillsa, koju je glumac delio sa svojim dečkom.  Bowers je plivao nag u bazenu dok su oba muškarca gledala, a  zatim su sva trojica uživala u "zaista vrućem seksu".  Oba muškarca su bila oženjena, supruge su im živele negde drugde i Bowers se seća da su ga molili da za ovo nikome ne kaže.

Bowers nije nikome rekao, ali je Pidgeon očigledno proširio koju reč o njegovim uslugama po Holivudu, gdeje kasnih četrdesetih godina bilo puno muškaraca i žena, bilo gej ili biseksualnih ili jednostavno zainteresovani za nekonvencijalne avanture.

Uskoro su oni počeli da se pojavljuju na benzinskoj pumpi ili telefoniraju Bowersu i traže da kupe seks. Bowers im se ponudio i isto tako je počeo da ubeđuje svoje bivše drugove marince i prijateljice da počnu da pružaju usluge i da na taj način fino zarade sa strane.

Bowersov je "posao" napredovao i on opisuje kako je uživao u novcu, a narčito u seksu. Do 1950. godine izračunao je da je imao po dva tri klijenta dnevno, a obezbeđivao je između 15-20 za ostale musterije.

Bowers detaljno objašnjava svoj nezasiti seksualni apetit i fluidnu seksualnost, ali iako kaže da je ozbiljno bio seksualno zlostavljan od strane pedofila koji su bili porodični prijatelji i da je kao tinejdžer bio "rent -boy" dok je odrastao u Illinoisu, on se mnogo ne zadržava na toj epizodi, niti je povezuje sa svojim kasnijim životom.

U medjuvremenu, na Hollywood bulevaru, Cole Porter, koji je bio oženjen, ali je imao slabost prema marincima, potražio je Bowersa i naredio mu, kao i grupi njegovih prijatelja da odu kod njega kući, priseća se Bowers.

Jedan dan zazvonio je telefon i sa druge stane je neko rekao: "Ovde Errol Flynn. Ta tvoja benzinska pumpa ima popriličnu reputaciju."

Bowers je bio oduševljen. Flynn je zeleo da mu Bowers namesti žene koje su se ponašale i izgledale kao da su maloletne, tako da je Bowers Flynnu obezbedio vojsku mladih žena. Bowers napominje u knjizi, doduše poprilično se hvaleći, da bi se Flynn toliko napio da bi uprkos tome što bi im rekao "a sada ću da vodim ljubav sa tobom kao što nikada do sada nije", ali bi se on toliko napio da bi se onesvestio i Bowers bi morao da "zadovolji damu lično".

Bowers se hvalio da je imao redovne odnose sa Caryjem Grantom, zatim menadžerom Beatlesa Brianom Epsteinom i da je omogućio seks u troje za Ser Laurence Oliviera, a priseća se veoma dobro i tajnog seksa sa Olivierovom ženom, Vivien Leigh.  Bowers kaže da je organizovao voajerske sesije za Somerseta Maughama, pronašao gomilu mladića za Noela Cowarda i imao odnose sa Tennessee Williamsom.

Bowers zatim dramatično opisuje atmosferu straha u eri kada je radio kao barmen na holivudskim zabavama, dok je LAPD, odeljenje za poroke, patroliralo brdima tražeći gde se održavaju zabave, kao i mogućnost da uhapsi učesnike.

Možda u najšokantnijem  poglavlju u svojoj knjizi Bowers tvrdi da je poniženi britanski kralj Edward VIII abdicirao i oženio američku raspuštenicu Wallis Simpson zato što su oboje bili homoseksualni i "ceo mit oko velike romanse je bila čista fabrikacija, ogromno pokriće ".

"U suštini, on je bio gej, a ona lezbejka," piše Bowers.  Cecil Beaton (sa kim, kako Bowers piše, je takođe imao odnose) je doveo par da poseti Bowersa. Bowers je diskretno sredio da se "Wally" sreće sa ženama, dok je često "Eddyja zadovoljavao lično ".

Bowers je nastavio da se bavi ovim poslom sve do šezdesetih godina i nešto kasnije, ali sa pojavom epidemije AIDS-a, sredinom osamdesetih je uplašen sasvim prestao da radi.  Kako su njegovi poznati klijenti umirali tokom vremna, ton njegovih memoara postaje podjednako nostalgican, kao što je i senzacionalistički.

Bowers na kraju zaključuje da je jednostavno bio srećan kada je mogao da zadovolji potrebe poznatih i tajanstvenih. On nikada nije ni o kome sudio i tvrdi da mu nedostaju ti brzi dani.

The Guardian

Vaši Komentari
Sasvim se slazem sa konstatacijom da je ova i ovakva knjiga sdasvim nepotrebna i sasvim besmislena. Pa zar nismo svi od krvi i mesa?.. i od emocija... I od kada je sveta i veka, isto je, pa zasto o tome pisati na taj nacin?.. sem ako se ne zeli "slava", nicim zasluzena... Pa zar sada nije doba zahuktale borbe za jednakost medju svima, za slobodu izbora, za slobodu "biti drugaciji"?... Ne vidim svrhu sokiranja javnosti ovakvim istupima. Bolje pisati o tome kako izaci na kraj sa predrasudama, nego se osvrtati bez ikakvog cilja iza sebe... Da, treba se osvrnuti iza sebe, ali na konstruktivan nacin, kao sto je iznosenje cinjenica o slobodi, pa cak i povlascenosti gej sveta u Sparti, staroj Grckoj, i o slicnim cinjenicama, sa ciljem da se ukaze na prostu cinjenicu da smo svi mi jednaki u svemu...
rastkobg · Belgrade, Serbia · 26.03.2012, 9:08
Čemu,ili kome su namenjeni ovakvi napisi?Ako se ima u vidu,da su i "poznati" ljudi od krvi i mesa,samim tim imaju pravo i na nekakvu slobodu,privatnost...Ameri su poznati po tome da od svega prave predstavu,kojoj da bi uspela treba što veći auditorijum.Smisao ove "knjige"(?)
može jedino da se podvede pod samo-reklamerstvom:
ili je ostao bez kinte,ili nije baš ništa ostvario od famoznog "američkog sna".Strašno i pretužno,pogotovo kad se ima preko osamdeset godina.
Beograd · 24.03.2012, 12:45
Nista neobicno.Svi smo znali sta se u tim krugovima desava.A danas? Danas u svim sferama zivota pocev od umetnosti do fudbala.Sve normalo,sve dopusteno i svi zadovoljni.Pa neka tako i bude i ostane .
Prijepolje,24.03.12. · 24.03.2012, 9:21
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.