Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Svet

Istraživanja pokazuju: homofobija loše utiče na zdravlje

pinknews.co.uk  ·  Montreal  ·  Odabrao: J.M.  ·  Dodato: 10. FEB 2011
Tema istraživanja je nivo kortizola u mozgu

Ovo istraživanje je ukazalo na vezu između homofobije i hormonalnih promena koje mogu da dovedu do bolesti.  Prema studiji obavljenoj na montrealskom univerzitetu Concordia, homofobične osobe su pokazale viši nivo hormona stresa, kortizola, u svom mozgu.  U normalnim situacijama, nivo kortizola varira tokom dana, i najviši je ujutru, a najniži uveče.

Osobe koje pate od homofobije imaju povišeni nivo hormona stresa tokom celog dana. Povišeni nivo ovog hormona može da dovede do povišenog krvnog pritiska, smanjene otpornosti prema infekcijama, smanjenja gustine kostiju i gubitak pamćenja. Takođe je viši nivo ovog hormona doveden u vezu sa pokušajima samoubistva.

Autor studije, postdiplomac Michael Benibgui, je u izjavi za novine Montreal Gazette izjavio: "Rezultati studije pokazuju da je homofobija loša za vaše zdravlje."  Benibgui je još dodao da oni koji traže pomoć mogu da postanu viktimizovani.  "Tako što će da potraže pomoć, oni mogu da budu razotkriveni, i postanu još više ranjivi, tako da je ovo u suštini mač sa dve oštrice.."

Neke druge studije su pronašle viši procenat suicida kod gej i lezbejskih osoba, a takođe su rezultati još drugih studija ukazali na čak 14 puta veću verovatnoću pokušaja suicida kod gej osoba u odnosu na strejt.  Istraživanja ukazuju da gejevi i lezbejke takođe imaju više šansi da obole od depresije i zavisnosti o drogama.

Benibgui je u svom istraživanju ispitao 63 osobe tokom 2003. i 2004. godine putem testa pljuvačke i upitnika. Njegova studija još nije objavljena.

Vaši Komentari
Po svemu je jasno da samo (umno) bolesne osobe, na sta ova istrazivanja u podtekstu indiskretno upocuju, ne razumeju zasto je zivot lep u svoj svojoj raznolikosti.. A mi, koji to znamo, nama je sudjeno da od tih bolesnih homofoba, koji mozda i nisu u vecini ali su glasniji, da se zbog njih i "mira u kuci" ponasamo ne bas onako kako bi mi hteli.. a kad dara prevrsi meru, nije ni cudo da se nama lakde "prekine film" nego njima "normalnima"...
rastkobg · Belgrade, Serbia · 11.02.2011, 13:57
Ovo sam voleo da cujem. Dovoljno da pogledate Dragana Markovica Palmu i sve vam je jasno, zatim Velimira Ilica jos jasnije ,pa oni "veliki" Srbi koji brane muskost sve sami bolesnici. Tacno je i to da je medju gejovima koji su inace emotivniji i osecajniji veci broj samoubistava,to dodje kao "normalno",ali ovi prvi su zaglavili do dna!
Prijepolje,11.02.11. · 11.02.2011, 6:31
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.