Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Svet

Apple uklonio "anti-gej" aplikaciju

b9.net  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 03. DEC 2010

Apple je uklonio iPhone aplikaciju koja je smatrana anti-gej nakon talasa protesta koji su poslati preko onlajn peticije na sajtu Change.org.

Prvobitno odobrenu u oktobru, aplikaciju Manhattan Declaration postavio je pokret koji su prošle godine osnovali hrišćanski lideri koji osuđuju homoseksualne brakove i pravo na abortus.

U odobravanju aplikacije Apple joj je dao ocenu 4+, što znači da ne poseduje „sporan materijal".

Ali, na sajtu Change.org aplikacija je optužena da poziva ljude da se pridruže antigej i antiabortus kampanjama jer je svim korisnicima ponudila anketu sa četiri pitanja, od kojih su neka „Da li verujete u svetost braka između muškarca i žene?" i „Da li podržavate pravo izbora kad je reč o abortusu?".

Korisnici koji bi odgovorili protivno uverenjima grupe dobili bi poruku koja ih informiše da su nisu tačno odgovorili ni na jedno pitanje. Aplikacija je takođe pozivala korisnike da finansijski podrže grupu.

U reakciji na ovu aplikaciju Change.org je pokrenuo onlajn peticiju usmerenu ka izvršnom direktoru Applea Stivu Džobsu, tražeći da ukloni Manhattan Declaration zbog "govora mržnje i razdora". Nakon 7.700 protestnih mejlova Apple je uklonio aplikaciju, proprativši to sledećim rečima: „Uklonili smo Manhattan Declaration jer narušava naša pravila i razvojne smernice time što vređa velike grupe ljudi".

U svom odgovoru Manhattan Declaration kaže da je zaprepašćen „odlukom donetom ubrzo nakon što se tome usprotivila mala ali vrlo glasna grupa onih koji favorizuju gej brakove i abortus".

Odgovarajaući na optužbe da je Manhattan Declaration homofobična i anti-gej, grupa kaže da ne veruje da je „neslaganje napad na gejeve" i insistira da je jezik koji koristi „da odbrani tradicionalni brak i svetost ljudskog života... civilizovan, nezapaljiv i pun poštovanja".

Oni su pisali Stivu Džobsu moleći ga da vrati aplikaciju u App Store.

B92

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.