Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Muzika

Music for Men

popboks.com  ·  Dodato: 03. SEP 2009

Trio iz Olimpije u državi Vašington ponovo juriša na plesne podijume. A ko još sluša reči u dancefloor fillerima?

Znate li za ono u septembru? Ne, ne mislim ni na početak školske godine, ni na „vrelu sindikalnu jesen", a ni na nastup Echo & the Bunnymena na Jelenu. O predstojećoj beogradskoj gej paradi već je na drugim mestima rečeno dovoljno (a poneki gradonačelnik je rekao i previše), ali ključno pitanje ove manifestacije i dalje je otvoreno: Šta će biti njen najveći hit?

Novi album grupe Gossip (sada su bez onog „the"), Music for Men nudi 12 kandidata. Njihov zapaljiv spoj soula i punka na novoj ploči dobija disco glazuru, a producent Rick Rubin svaki segment muzike čini još mišićavijim nego ranije, i to bez pomoći steroida.

Pravo je osveženje videti bend rasterećen svega onog što bilo ko od njih očekuje (uključujući i njih same), i koji se veselo predaje muzici, puštajući da ih vozi kud god ona hoće. „If there's a risk, I'll take it/And if there's a chance I'll take it", urla u pesmi 8th Wonder pevačica Beth Ditto, najopasnija pop lezbejka ovog trenutka, kao da je to poslednja stvar koju će uraditi u životu i kao da to zaista misli.

„Kao" da to zaista misli? Hm, da... Sve je to tačno: Album puca od energije, produkcija je besprekorna, Beth zrači harizmom o kojoj ostale prinove u svetu ženskih pop zvezda mogu samo da sanjaju, ali na kraju uvek na površinu ispliva problem ambicije.

Ovde su najveći problem tekstovi Beth Ditto, koji često ne uspevaju da dobace predaleko, iako na kraju albuma imate utisak da se od vas očekivalo da se smrznete od jačine poruke. Budući da teško da postoji stvar gluplja i besmislenija od disca s porukom (ili bilo čega s porukom, kad smo već kod toga), do smrzavanja naprosto ne dolazi.

Mislim, svaka čast discu na doprinosu emancipacijama svake vrste, ali nešto ne verujem da su one brke u kožnjacima iz Stonewall Inna đuskali uz YMCA sve razmišljajući o tome šta ta skraćenica dođavola uopšte znači.

Ako se ima u vidu činjenica da gotovo svaka druga pesma na albumu već u naslovu ima reč „love" (ni Four Letter Word nije izuzetak), onda se album pretvara u minsko polje. Jer, nije svako Bob Dylan.

Ali, Beth je velika devojka i naučila je kako se izbegavaju mine, tako da album ipak uspeva da se održi do kraja, i to pre svega zahvaljujući muzičkoj potkovanosti (spisak manje ili više direktnih posveta impresivan je: Velvet Underground, Aretha Franklin, Marvin Gaye, Michael Jackson...), kao i već povelikom iskustvu na trnovitom putu od opskurnog punk benda do MTV zvezda.

Iako na novom albumu nema 'hita (M. Vukašinović) kalibra Standing in the Way of Control, album Music for Men u nekim trenucima zvuči kao istinski veličanstvena ploča, s nekoliko pesama za kojima su jecale miksete mnogog kluba.

Najbolji trenutak je Men in Love, za koju ne morate da pročitate intervju u NME-ju da biste shvatili da se bavi gej ljubavlju (za razliku od već spomenute Standing in the Way of Control, za koju zaista ne bih imao pojma da je o tome da mi nije rečeno). Kako odoleti stihovima „Na na na na/Men in love/Na na na na/With each other"?

Eto izazovnog pitanja i za žestoke momke koji će se onog septembra naći s druge strane policijskog kordona. Čuli smo kako 357 obrađuju Kylie. 'Ajd da ih vidimo kako će izaći na kraj s Beth.

POPBOKS

Vaši Komentari
Obozavam The Gossip! Ovaj album im je mnogo dobar! 5 stars! :)
Pancevo · 04.09.2009, 16:22
© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.