Gej Srbija

www.gay-serbia.com
Psihologija

Odnos prema sopstvenoj homoseksualnosti i mentalno zdravlje

medicalnewstoday.com  ·  Dodato: 19. JUN 2009

Istraživači Univerziteta Minesota (University of Minnesota) su objavili studiju koja pokazuje da stepen internalizovane homonegativnosti (negativni odnos prema homoseksualnosti) među homoseksualnim muškarcima predviđa loše mentalno i seksualno zdravlje, a ne činjenica da je neko homoseksualan.   

U okviru seminara o prevenciji HIV-a, 422 gej i biseksualnih muškaraca iz srednje Amerike je popunilo upitnik koji je odredio stepen njihove homoseksualnosti, stepen pozitivnog ili negativnog odnosa prema homoseksualnosti, kao i različite mentalne i seksualne zdravstvene varijable.  
 
U svim slučajevima, internalizovana homonegativnost, a ne stanje homoseksualnosti su ukazivali na slabije mentalno zdravlje (naročito povećanu depresiju) i loše seksualno zdravlje. Studija se pojavila u septembarskom izdanju Journal of Homosexuality.  
 
Nalazi ove studije su veoma aktuelni zbog debate da li je zdravo ili ne biti homoseksualan, rekao je doktor Sajmon Roser (Simon Rosser), istraživač u Školi za javno zdravlje i glavni istraživac projekta.

"Ova studija je link koji nedostaje u našem razumevanju veze između seksualnosti i zdravlja," rekao je Roser. "Ona daje nove dokaze da negativni odnos prema homoseksualnosti, a ne sama homoseksualnost, se povezuju sa lošijim mentalnim i seksualnim zdravljem u seksualnim manjinama. Istovremeno pozitivan odnos prema homoseksualnosti se povezuje sa boljim mentalnim i seksualnim zdravljem. "  
 
Već više od 150 godina, naučnici i edukatori vode debatu da li je homoseksualnost poremećaj i da li društvene predrasude, a ne homoseksualnost, vode ka povećanom broju depresija, upotrebe droga, epidemija HIV-a i seksualno prenosivih bolesti, što studije o gej muškarcima pokazuju, ističe Roser.  Ova poslednja studija je stavila na test obe teorije.

"S obzirom na debate o homoseksualnosti u mnogim veroispovestima, kao i u društvu o homoseksualcima i ljudskim pravima, ova studija stiže na vreme. Stari saveti gej muškarcima da se bore protiv, poriču ili minimalizuju svoju homoseksualnost će samo povećati izglede za depresiju, samo izolaciju i  slabije seksualno zdravlje. Ukratko, shvatanje homoseksualnosti kao poremećaja ne da je pogrešno, već može da bude i štetno" zaključuje Roser.  

© 1999-2015 GAY-SERBIA.COM. ALL RIGHTS RESERVED. GEJ-SRBIJA.COM. SVA PRAVA ZADRŽANA.