Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
gej scena

Totemi i tabu


 
 
"Meteorska kiša", skulptura-instalacija
Živka Grozdanića Gere; Photo: Deivan

Da pravoslavna crkva zajedno sa svojim patrijarhom Pavlom gubi meru i kompas u obraćanju svojim vernicima, a osobito onima koji to nisu, potvrdio je spomenuti patrijarh u svojoj "besedi o ženama u crkvi".

Da li je patrijarh bio zanesen patrijarhatom ili je samo želeo da se osvrne na večite biblijske istine nije nam poznato; možda se radi i o nekoj frojdovsko-podsvesnoj aluziji, bilo kako bilo njegovo prvosveštenstvo je govorilo a reakcija nema.

      "Pravoslavna crkva nije protiv toga da žene nose pantalone zbog prirode posla koji vrše, na primer, u fabrikama, ili putovanju zimi na konjima, motociklu, skijanju i tako dalje... Crkva je protiv takvog oblačenja kad je ono zbog mode i pogrešnog shvatanja jednakosti polova", objasnio je u knjizi Neka pitanja naše vere. Na istom mestu, podsetio je da žene nisu poželjne u crkvi tokom menstruacije, ali da "savremena higijenska sredstva mogu efikasno sprečiti da se slučajnim istečenjem krvi hram ne učini nečistim, kao i ublažiti zadah koji isticanjem krvi nastaje".

      Ako se patrijarh Pavle ovde pozvao na crkvene kanone o onda možemo okriviti arhaičnost samih kanona koji nisu uzimali u obzir . No, ako je ovo patrijarhov lični stav onda se ovde radi o klasičnom primeru mizoginije! Ako ste vernik, a pri tome i žena, sigurno ćete preispitati svoje stavove u pogledu vere, jer ako vas crkva ili njeni predstavnici ovako prozivaju i ističu prostu biološku činjenicu (menstruaciju) kao greh ili prirodnu nečistoću onda se svakako morate pitati o moralnoj ispravnosti crkve i njenog odnosa prema vama kao ženi. Ako i dalje pristajete na ovakva poniženja, pa makar to bila i sto puta biblijska istina, onda principi modernog, sekularnog društva još nisu doprli do vas i vi, na žalost, ne shvatate prednosti savremene civilizacije, ljudskih (ženskih) prava i sloboda. Ovo što je izrekao ili napisao patrijarh Pavle nije samo uvreda celokupnog ženskog roda već je i omalovažavanje svih tekovina otvorenog društva. Ako je i od patrijarha mnogo je, i za svaku osudu!

      Još jedan šokantan događaj desio se pod okriljem SPC-a i njenih mudraca, samo što se ovde radi o novcu. Naime, sveti arhijerejski sinod je došao na ideju kako da skupe pare za dovršenje hrama Svetog Save i to preko doplatne marke na svim poštanskim pošiljkama. Ovaj izum je podržala i aminovala Vlada Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom, inače večiti saveznik i zaštitnik SPC, i tako će udruženim snagama da nam uzimaju pare iz džepa jer oni (Vlada i SPC) novac za završetak hrama drugačije nisu sposobni da obezbede. Markica će koštati osam dinara i naplaćivaće se do 8. jula 2006. godine, a mesečno ce biti izdavana u tiražu od tri miliona komada, objavljeno je Službenom glasniku Srbije. (Beta) I plaćaće je svi, i vernici i ateisti, i muslimani i žene u vreme menstruacije, i pravoslavci i katolici... jednom rečju svi bez obzira da li će odlaziti u hram ili tamo čak neće biti ni poželjni.

      Ukoliko ne želite da plaćate ovaj harač moraćete neko vreme da odustanete od poštanskih pošiljki. Dakle, predlažemo e-mail kao zamenu za obično poštansko pismo, a pakete i slične pošiljke privremeno zaboravite; mada ko zna, možda i na internet udare neki porez, pa nam i tu doskoče.

      Novac prikupljen na ovaj način, predlažemo, da daju izbeglicama sa Kosova za kuće u napuštenim selima Srbije umesto da ih lažu praznim obećanjima o povratku na ?

      Čemu hramovi i RTV tornjevi kada je toliko škola u katastrofalnom stanju; čemu hramovi i tornjevi kada više od polovine građanki i građana SCG živi na rubu egzistencije?! Žalosno i sramotno i zato - pozivamo na bojkot ovog crkveno-državnog harača!

      Grupa "Reaguj!"

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi