Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
iz štampe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kopenhagenska performans grupa u ulicnoj akciji protiv nasilja nad gejevima u Srbiji
 
 
Miss Fish, Bjarnepigen & Dennis Agerblad were invited for a glass of orange juice by the embassador in his office.

Pismo gay-serbia.com-u

Copenhagen, 2. Avgust 2004.


U subotu 17. jula, performans grupa ''dunst'' izvela je uličnu akciju ispred ambasade Srbije i Crne Gore u Kopenhagenu, Danska, kako bi iskazala svoje simpatije sa ugnjetenim seksualnim manjinama u Srbiji. ''dunst'' je zapravo planirao da se pridruži gej prajdu u Beogradu, zakazanom od strane gay-serbia.com-a i na taj način pomogne pokret u Srbiji. Dunst je takođe učestvovao na partiju podrške 27. 03. 2004. u Berlinu, ogranizovanom zarad skupljanja sredstava za ovaj događaj.

Nažalost, beogradski prajd 2004. je otkazan zbog ozbiljnih i ponavljanih pretnji od strane huligana i desničarskih nacionalista. Akcija u Kopenhagenu je bila u cilju podsećanja srpske vlade da preuzme pro-akcije u podršci prava seksualnih manjina u svojoj zemlji. Ovo je izneto u pismu poslatom ambasadoru Branislavu R. Srdanoviću. Na pismo i demonstracije, ambasador Branislav R. Srdanović je reagovao pozivanjem troje dunst aktivista na kafu i razgovor u ambasadi.

U razgovoru ''dunst'' je izneo da razume specifičnu situaciju u zemlji, ali to ne opravdava izjave poput ''Srbija nije spremna da toleriše homoseksualnost'' koju su bili dali šef policije Boško Buha i srpski premijer Zoran Đinđjić nakon brutalnog napada na učesnike parade 2001. god. Takve izjave iskazuju uverenje da su neka prava važnija nego druga, što je krajnje diskriminirajuće.

Gej prava = ljudska prava.

Ambasador je bio veoma prijateljski raspoložen i liberalan. Izrazio je verovanje da je naša akcija značajna i plemenita i dao duže objašnjenje o situaciji u Srbiji. Pominjao je važne datume iz gej istorije Danske i poredio ih sa političkom situacijom u Srbiji u datom vremenu. Kada je otvoren prvi gej bar u Kopenhagenu 1948. god., Jugoslavija je još uvek trpela posledice Drugog svetskog rata i bila pod socijalističkim režimom. Kada je dozvoljeno registrovanje gej partnerstva u Danskoj 1989. god., Jugoslavija se nalazila na pragu građanskog rata. Njegovo objašnjenje je bilo da se razvoj srpskog društva ne može porediti da razvojem liberalnog društva u Danskoj. Izneo je uverenje da on lično podržava liberalne stavove koji su omogućili danske zakone i praksu, ali je takođe ukazao na činjenicu da su mnogi članovi jugoslovenske vlade i administracije dosta konzervativniji. Zaključio je da se Jugoslavija razvija u pravcu liberalnog demokratskog društva, ali da postoje problemi sa ''džepovima nasilnika'' koji se protiv njega bore.

Na pitanje da li je bilo šta preuzeo povodom događaja, rekao je da zvanično obratio jugoslovenskoj vladi i da je njima poslao kopiju našeg pisma.

Sve u svemu, akcija je imala pozitivan efekat i nadamo se da ćemo pomoći u formiranju svesti o problemu nasilja nad gej ljudima (''gay bashing'') i diskriminaciji, što je još uvek deo srpske svakodnevnice.

dunst, 2004.

Pismo na engleskom:
http://dunst.dk/dunst/03_events/2004/04_07_17_belgrade_pride/index.html


Pismo upućeno ambasadi Srbije i Crne Gore
(16. jula 2004. god.)
http://dunst.dk/dunst/03_events/2004/04_07_17_belgrade_pride/index.html

 
 
       
 
 
Bjarnepigen, Martin & Wilant.  
Stilette-Piruette-Skarnbasse-Libresse, Reinar & Dennis Agerblad.
   
Miss Fish.  
 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi