Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
iz štampe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
   

Kratak vodič kroz ovogodišnji festival

Izvor: Danas
Piše: Borjanka Milatović


Šta je Kan?


Ako ne znate šta je Kan, mon vieux, vi zapravo ne znate šta je film! Da, reč je o jedinstvenom filmskom festivalu, mestu gde se najveća imena svetskog filma upuštaju u borbu sa svojim kolegama. U ovogodišnju selekciju filmova uvrštena su dela priznatih i etabliranih autora - Kusturice, Vong-Kar Vaija, braće Koen, Majkla Mura, Asaje, Valtera Salesa, kao i ostvarenja novih talenata - njih čak dvanaest. Tu su i filmovi iz onih delova sveta za koje smo mislili da nemaju ni bioskope. Naravno, neće izostati ni majstori, kao što su Almodovar, Godar, Tarantino, Peterson i mnogi drugi. Uprkos konkurenciji drugih festivala, Kan će i ove godine prikazati najveći broj premijernih filmova - čitavih 46!

Tajlandski reditelj šokiran
Tajlandski reditelj Apičatpong Virasethakul (34) bio je šokiran kada je saznao da će njegov najnoviji film "Tropska bolest" biti u takmičenju za prestižnu Zlatnu palmu na 57. kanskom festivalu (od 12. do 23. maja), pošto je u pitanju "jednostavno" ostvarenje. "Tako jednostavno da to nije festivalska vrsta filma, koja obično ima neku dramsku vrednost. Iznenađen sam zato što se ne dešava mnogo toga u filmu i zaista sam radoznao da vidim reakciju ljudi", izjavio je mladi reditelj pre odslaska u Francusku. Njegov film je prvo tajlandsko ostvarenje koje će se naći u zvaničnoj konkurenciji. "Tropska bolest" sastoji se od dve posebne priče, različitih stilova. Prva se bavi dvojicom muškaraca sa vezom koja se kreće između prijateljstva i ljubavi. Druga se fokusira na čoveka koji odlazi u džunglu kako bi pronašao tigra, ili preciznije - šamana, odnosno, čoveka koji se transformisao u tigra. Virasethakul je izjavio da ne misli da može da osvoji Zlatnu palmu, pošto je njegov film isuviše ličan. "‘Tropska bolest' predstavlja mene, ne Tajland", izjavio je on i dodao da mnogi ne bi bili ponosni na ovakav mali film koji nije tehnički besprekoran, a čija priča ne postoji. V. T.

Da li je i koliko ZNAČAJAN?

"The Green Hat" pobednik "Tribece"
Film "The Green Hat" osvojio je dva priznanja na njujorškom "Tribeca" festivalu - najbolji film i priznanje za najboljeg novog sineastu. Reditelj Liu Fen Dou iz Kine dobio je 45.000 dolara ukupno. U konkurenciji dokumentaraca nagradu za najbolje delo podelili su izraelski "Arna's Children" (Danijel Danijel i Džulijano Mer Kamis) i "The Man Who Stole My Mother's Face" (Keti Henkel) kao zajednička australijska i južnoafrička koprodukcija. Najuspešniji novi dokumentarista je Brazilac Paulo Sakramento sa svojim delom "The Prisoner of the Iron Bars: Self-Portraits". Treći "Tribeca" festival trajao je devet dana, a na njemu je prikazano 250 filmova iz 42 zemlje. V. T.
Naravno. Ovaj Festival je oličenje onoga što bi Oskari želeli da budu, a nisu! Jer, u Holivudu, skoro uvek i kao po pravilu, Oskara dobija najskuplji, najambiciozniji i najgledaniji film, ceremonija je rigorozno uglađena i brižljivo navigovana, tako da se na ekranu ni slučajno ne pojave scene iz Iraka, već zvezde i dizajnirane krpice. Obraćanja na ceremoniji strogo su ograničena na 45.sekundi. Ako je noć Oskara, holivudski produkt maskiran kao događaj uživo, Kan bi pre predstavljao sedmu umetnost u stilu Dogme filma. On može biti haotičan, pasionantan i nekada sasvim apsurdan. No, svakako je stvaran. Da se Oskari dodeljuju na francuskoj rivijeri, govori bi bili poduži, argumenti glasno izgovoreni, strasno bi se aplaudiralo i još strasnije zviždalo, a nagrađeni film bio bi verovatno onaj za koji je retko ko čuo.

 Kako je Kan postao ono Što je sada?


Sve je počelo 1939. godine, kada su se "pobesneli" Francuzi povukli sa filmskog festivala u Veneciji, za koji su smatrali da je obojen fašističkom propagandom i organizovali svoj festival u Kanu. Fešta je nastavljena nakon rata, 1946, i traje do danas, sa izuzetkom malog prekida 1968, kada su Fransoa Trifo i Žan Lik Godar osvojili pozornicu palate i pretvorili je u politički forum. Tokom godina, Festival je postao sinonim kvalitetnog, autorskog filma i glamuroznih diva, ali je isto tako zadržao svoj revolucionarni duh. Publika se i dalje prepušta svojim strastima i glasno reaguje. Za razliku od Holivuda, gde se nikada ne zviždi dobitnicima Oskara, u Kanu, naprotiv, nikada nisu dovoljno stidljivi da ne bi jasno i glasno iskazali svoje mišljenje. Festival je istovremeno postao i mesto na kome se obavlja 50 posto svetskog filmskog biznisa, budući da se tu svake godine održava i najveći filmski sajam filma.

 MOŽE li se ponoviti Šezdeset osma?


Zasad, stvari ne stoje ohrabrujuće, ali teško je poverovati da će doći do zatvaranja Festivala. Naime, nezadovoljni dosadašnjim rezultatima pregovora, štrajkači (o kojim smo pisali juče) organizovali su Komitet za okupaciju Festivala i pozvali sve svoje simpatizere, da im se, čak i u smokinzima i večernjim toaletama, pridruže u akciji. Festival je pružio podršku štrajkačima saopštenjem da će, ukoliko pregovori ne dovedu do zadovoljavajućeg rešenja, pokušati da iznađe za umetnike u štrajku "adekvatne forme ekspresije". Naravno, Godar je uz štrajkače, a ne bi bilo čudo da im se pridruži i predsednik ovogodišnjeg žirija - Kvintin Tarantino! Sve mogućnosti su u igri!

 Ko ide u Kan?

 
 
Pedro Almodovar


Na čuvenoj Kroazeti ovog maja uguraće se 30.000 profesionalaca, od čega hiljadu reditelja, tri hiljade producenata i četiri hiljade novinara. Plus, naravno, nekoliko hiljada pobunjenika! Kan je takav magnet za filmski svet da ga je naprosto nemoguće izbeći. I jedino mesto na kome treba biti ako pretendujete da ste neko u carstvu sedme umetnosti.

  DA LI JE FESTIVAL NAJGLAMUROZNIJI DOGAĐAJ na svetu?


Nesumnjivo. To je uostalom jedino mesto zbog koga Liz Tejlor prelazi Atlantik. Ona i ostale zvezde sa A-liste. Za obične smrtnike to ne važi. Oni to mogu samo omirisati i osetiti u vazduhu. Vreme će, uglavnom, provesti gurajući se kroz gomilu znatiželjnika - stati u neki red i zatim se boriti za svoje malo, ali značajno mesto u jednoj od bioskopskih dvorana. Jer, onog trenutka kada se svetla ugase, svakome je jasno da je napor bio vredan truda!

  DA LI FILMOVE MOŽE DA VIDI OBIČNA publika?


Zapravo ne. Ili, veoma teško. Mali broj karata se stavlja na raspolaganje lokalnom stanovništvu, jer su uglavnom sve projekcije namenjene akreditovanim posetiocima Festivala. Pri tom, postoje striktna hijerarhija na koji način se ljudi puštaju. Jedini izuzetak predstavlja bioskop na plaži koji je otvoren za sve.

 Gde se mogu videti filmske zvezde?


Najbolje mesto za to jeste plato ispred festivalske palate, odnosno njene čuvene stepenice sa crvenim tepihom. Na tom mestu, zvezde ulaze na projekcije svojih filmova i po pravilu, tu stoji i hiljade fotoreportera.

 Ko su pobednici festivala?

 
   

Istorija Festivala je "who is who svetskog filma". Na listi pobednika i nosilaca Palme se nalaze takva imena kao što su: Felini, Bunjuel, Skorseze, Kopola, Kurosava, Sodeberg, Linč, braća Koen, Li, Kiarostami, Kusturica, Fon Trir, Polanski... Među glumcima: Bet Dejvis, Edvard Robinson, Marlon Brando, Pol Njumen, Žana Moro, Ričard Haris, Džek Nikolson, Holi Hanter, Izabel Iper, Šon Pen, Bjork i mnogi drugi.

  DA LI SE U VREME FESTIVALA ODVIJA VIŠE TAKMIČENJA istovremeno?


Najznačajniji događaj je, svakako, borba za Zlatnu palmu, u kojoj učestvuju dela koja su uvrštena u zvaničnu selekciju. Biti u zvaničnoj selekciji ravno je podvigu, a osvojiti i neku od nagrada je pravo herojstvo. Ove godine, za Zlatnu palmu će se "tući" 18. filmova. Pored toga, biće prikazani i filmovi van konkurencije, kao i filmovi koji su uključeni u razne druge specijalne programe, a ne pripadaju određenim selekcijama. Pored zvanične selekcije, postoji manifestacija "Izvestan pogled", koja daje pregled savremenog svetskog filma i koja je pored zvanične, najznačajnija i najprestižnija. Pored ostalih, ove godine imaćemo priliku da vidimo dela iz Kazahstana, Urugvajai Ekvadora. Postoji takođe kompeticija u kategoriji kratkog i dokumentarnog filma i smotra zvana "15 dana reditelja", na kojoj se prikazuju filmovi renomiranih avangardnih autora.

 Da li je selekcija stroga?


Može se reći da jeste. Selekcioni komitet je ove godine pregledao 3.562 dugačka i kratka filma, a u program je uvršteno 56 dugometražnih filmova. Selekcija će takođe predstaviti devet prvih filmova i 46 dela koja će ovde doživeti svetsku premijeru. Iako je broj ponuđenih filmova bio daleko veći nego prošle godine, čak za 42.5 posto, broj odabranih filmova je smanjen - u zvaničnoj selekciji sa 23 prošle na 18 ove godine. Deviza selekcionog komiteta bila je da "je važan kvalitet a ne kvantitet" i da "više nije i bolje", kao i da svakom odabranom filmu treba dati adekvatan tretman i prostor.

 Da li Zlatna palma UTIČE na gledanost filma?


Pitanje je diskutabilno? Dobitnici Palme koji su postigli veliku gledanost i popularnost - kao "Klavir", "Petparačke priče" ili "Pijanista" - to bi možda postigli i bez ove nagrade. Manji filmovi, dobitnici Palme, nisu postali masovno gledani i pored nagrade. Ipak, nema sumnje da osvojiti Palmu značajno podiže profil filma, u smislu pažnje i distribucije.

 Kako je Žiri izabran?


Kanski žiri formira se na predlog Festivala i sačinjen je od slavnih reditelja, glumaca, pisaca i kritičara. Ličnost predsednika je često odlučujuća. Imajući u vidu da je ovogodišnji predsednik Kvinten Tarantino, teško je bilo šta predvideti. U svakom slučaju, biće interesantno videti za šta će se opredeliti čovek koji je izjavio da je film njegova religija. U poslu će mu pomoći glumice Katlin Tarner, Tilda Svinton, Emanuel Bear, reditelji Džeri Satzberg i Tsui Hark, scenarista i glumac Benoa Poelvodre, pisac Edvidž Dantikat i filmski kritičar Piter von Bag.

 

 
 
Brad Pitt

OVOGODIŠNJA selekcija?


Sudeći po onome što se nudi to će biti inventivna kuhinja sa menijima od kojih vam voda ide na usta. Ni suviše tradicionalna, ni suviše pretenciozna, ali zato najinternacionalnija moguća, otvorena za sve žanrove. Rečju - smela selekcija koja budi znatiželju. Teme - od večne ljubavi, istorijskog i političkog filma, potrage za identitetom, sve do afirmacije humora, martijalne umetnosti, itd.

  FILMOVI NA KOJE TREBA OBRATITI PAŽNJU!


"Farenhajt 911" Majkla Mura, "2046" Hong Kar Vaija, "Dnevnik motorcikliste" Voltera Salesa, poslednji film braće Koen "Ubice žena", "La Nina Santa" argentinskog talentovanog autora Lukresija Martelq i, naravno, "Život je čudo" Emira Kusturice.

 Filmske zvezde!


Nakon jedinstve selekcije koja karakteriše Kan, na drugo mesto dolazi glamur i sjaj. No, da li je tako videćemo, imajući u vidu ovogodišnju mladu i atraktivnu ekipu predvođenu sa Čarliz Teron, pored koje će biti i Anjes Žoui, Ašli Džud, Emili Votson, Sofi Marso, Penelope Kruz, Naomi Vots, Uma Turman, Deril Hana... Muško pojačanje stiže u vidu Breda Pita, Toma Henksa, Edija Marfija, Šona Pena, Nika Noltija, Džefrija Raša, Kevina Klajna i mnogih drugih. A, naravno, biće i iznenađenja.

+ Preporučujemo

 
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi